Dobar deo polukružnog kraja krila je izšmirglan...
Nije odradjen prednji deo, pošto nije zalepljena napadna ivica od balze. Verovatno ću to napraviti ovih dana...
Da bi se posao na krilima polako privodio kraju, neophodno je da s naprave eleroni. Meister daje delove za elerone, ali ja ih nisam našao u kitu, što bi rekli fale, tako da sam krenuo da ih pravim kao što to uvek i radim. Originalni eleroni, da ih tako nazovem, imaju otvore na gornjoj i donjoj površini planka i kad se napravi konstrukcija od balze presvlače se sa Oratex-om - folijom koja je kao monokot, ali se može farbati...
Ja to svakako ne bih tako radio, jer sam na taj način pravio horizontalce i vertikalac na prvom Hellcat-u i nije mi se svidelo kako je sve "ispalo" na kraju. Površine su manje krute nego kad se sve isplankira, a vremenom je farba na nekim mestima popucala, što se nije dalo sanirati...
Zato sam izradu elerona radio na klasičan način, sa dva planka i rebrima u sredini...
Za plankove sam koristio balzu od 2,5 mm debljine. Prvo sam iskrojio donji plank, napravivši ga na tačnu meru...
Sledeći korak je bio da sa prednje strane zalepim napadnu ivicu od 10 mm debele balze.
Kad je to bilo odradjeno, sa duplo lepljivom trakom sam eleron zalepio za krilo, smaknuvši ga za deljinu gornjeg planka...
Pojavio se višak balze sa gornje strane krila...
... ali to je namerno tako uradjeno, da bi se sad to skinulo i napravio tačan ugao i prelaz sa krila na eleron...
Potom sam skinuo eleron, skinuta je i duplo lepljiva traka i dobio sam ugao na koji će kasnije biti zalepljen gornji plank...
Zalepljena su rebra...
... šper u koji će se uvrnuti šrafići za polugu komande elerona...
Na samom kraju, ulepio sam još jedan sloj balze od 3 mm, jer se taj deo elerona stanjuje, pa da ne bi "zevnuo"...
Danas ću jo da dodam 5 klocni od balze, za šarke i postavlja se gornji plank...
Na trupu sam ulepio letvice od bukovine kroz koje će prolaziti šrafovi od krila...
Potom je zalepljen prvi od tri sloja balze, unutrašnji deo karmana...
Balza je kvašena sa tolom vodom i sve je lepljeno belim lepkom.
Kad se sve osušilo, zalepljen je drugi sloj...
Pošto je i on suv, danas poslednji, treći - spoljni sloj...
Razmišljam da servoe za elevatore postavim u zadnjem delu trupa, ispod horizontalnog stabilizatora.
Pošto će motor biti dosta težak (4300 g ) i bez obzira na veoma kratak trup sa prednje strane, mislim da će se težina servoa kompenzovati. Time sam u mnogome rešio "problem" povezivanja kormila horizontalnog stabilizatora.
Leva i desna polovina pokretnih delova horizontalca, predvidjena je da se povežu se čeličnom žicom, oblika ćiriličnog P slova, na koju se u sredinu zavari deo na koji se montira viljuškica.
Time se dobije da komanda ide kroz trup, ali se mora ili koristiti jedan dosta jak servo, ili se mehanički povezati dva servoa.
Sve to i nije neki problem, ali najslabija tačka sistema je deo gde je polugica zavarena na onu čeličnu žicu. Tu ako se nešto desi, ode sve...
E sad, ja sam uvek stavljao po jedan servo za svaku polovinu horizontalca (Hitec 645 MG) i sa takvim sistemom sam veoma zadovoljan.
Sigurno ću to primeniti i na ovom modelu, jedina mi je dilema, da li da postavim servoe u zadnji deo trupa i da ih povežem sa horizontalcem kratkim polugama, ili da ih stavim napred i da ih sa repnim površinama povežem čeličnom žicom od 2 mm, kao na Hellcat-u i Meisterovom P-47...
Moraću malo da se raspitam na RCU, pa da vidim hoću li dobiti neki konkretan savet modelara koji su pravili ovakav model...
Pozdrav
Mirče