RC MODELI AVIONA - SUS > SCALE MODELI
Meister Scale Zero
saxpg:
Kako ovo sve izgleda laganica ... kad ti to radis.
mirce:
Ma, to i jeste "laganica" kad je dobar kit...
Naravno, ne treba zaboraviti i četiri najvažnija modelarska zakona, bez kojih, provereno, nema uspeha.
Ko ne zna to su:
- da imaš kad
- da imaš gde
- da imaš ščim
- i najvažniji da imaš podršku žene...
Fali li samo jedna "karika" u ovom lancu, nema uspeha... :sljus
He, he...
Pozdrav
Mirče
presko:
Mirče,
ti ili si mnogo skroman ili mnogo zaboravan.
Bez obzira na zakone koje si nabrojao, ja mislim da bez znanja nema ničeg. Ko zna, zna i provući će se bez ispunjenja nekog od, napred, navedenih "zakona". Ko ne zna ništa mu ne može pomoći.
Mirče, ti ipak, na prvom mestu, znaš da praviš modele.
mirce:
Hvala Preško...
mirce:
Radovi na Zerou nastavljaju se uglavnom sa "stolarskim poslovima"...
Zalepio sam i treći sloj balze na bočnim stranama trupa u delu gde će dolaziti krila. Kao i u prva dva, plankovi su kvašeni i lepljeni belim lepkom.
Pošto se sve osušilo, prvo sam ošmirglao trup u delu gde je malo pre spomenuta balza, kao i sve prelaze na firewall i gore prema kabini.
Potom "gimnastika" - jedno 20 puta sam stavljao i skidao krilo dok nisam lepo izšmirglao deo trupa na koji naleže krilo.
Jest bila "patnja", ali isplatilo se, jer krilo savršeno "leži" na trupu.... Uostalom vidite i sami:
Krilo još nema napadnu ivicu, ali sva rastojanja u odnosu na trup su paralelna...
Ista priča je i sa zadnje strane krila...
U zadnjem delu trupa napravio sam veće otvore na rebrima... Nekad...
... i sada...
Inače, kolika je Zero "skalamerija" procenite sami, širok je skoro kao garaža...
Kombinat se ponovio sa novim radnim stolom.
Trebaće mi duži sto, za krilo od Galeba, a sem toga, ovaj ima točkiće, pa će i Maji "svanuti" jer neće više morati da mi pomaže da ga iznosim i unosim u radionicu.
Točkići su super, mogu da se zakoče i sto stoji veoma stabilno...
Sa kapotaža sam odsekao odlivene klapne, jerbo ću praviti nove, od alu lima, kao na P-47, malo više otvorene nego što su bile.
Na Thunderboltu su se pokazale savršenim, motor ni jednom nije bio topliji nego što je normalno...
Klapne će na Zero-u biti fiksirane...
I zadnja vest za večeras, naručio sam sve delove za Zero...
Još malo i "proizvodnja" će stati, jer neću moći da radim dalje bez recimo, mehanizma repnog točka ili trapova.
Stoga sam napravio spisak i poručio sve neophodne delove.
Trapovi će biti, kao i na P-47 od Siere, repni točak je Robartov, kao i ceo pneumatski sistem.
Pneumatika je nešto jednostavnije, jer su unutrašnja vrata trapova napravljena na mehaničko otvaranje i zatvaranje.
Tako je bilo i na pravom Zerou, točak, kad bi ulazio u krilo, pritiskao bi polugu i zatvarao vratanca i obrnuto...
Servoi za komandne površine su Hitec 645 MG, ostali (gas, saugh, kill switch) su standardni Futaba 3003...
Rezervoar je Dubro 0,95 lit, točkovi su od iste firme 5,5" prečnika...
Uglavnom, to je to...
Dok ne stignu delovi, napraviću pokretne delove horizontalnog i vertikalnog stabilizatora, sa akrilnim gitom pregitovati krila, elerone...
Ima još sitnih poslova, ali kako rekoh, moram da ugradim neke delove da bih mogao raditi dalje.
I na kraju, nabavio sam balzu od 3 mm u "RC Srbiji". Mogu vam reći da je Vladimir veoma poslovan i ostavio je na mene (opet) neobično dobar utisak.
Moram spmenuti i to, da im je balza jeftinija nego u Madjarskoj ili Hrvatskoj...
Pozdrav i laku noć
Mirče
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version