RC MODELI AVIONA - SUS > SCALE MODELI
Meister Scale Zero
mirce:
Na Zerou sam u poslednjih par dana završio par stvari...
Trup je kompletno isplankiran sa donje strane...
a juče je i ceo izšmirglan...
Prilično sam zadovoljan kako je ispao, tako da ga u ovoj fazi neću gitovati sa akrilnim gitom, nego pravim karmane i odmah ga "bacam" u staklenu tkaninu.
Posle toga, dolazi špric git, koji će mi tačno pokazati šta treba da popravim gitom...
Ispred kabine Zero ima malo specifičan oblik i Meister taj deo nudi napravljen od stakloplastike. Naravno da sam ga kupio, ali bolje da nisam, jer prilično loše naleže na trup...
Sad, moglo bi se to nekako pritisnuti, pa zalepiti, ali ni po dužini, ni po širini deo nije baš najbolje odradjen, tako da sam rešio da ga napravim lepo od balze.
Prvo sam ukrojio srednji deo i zalepio ga belim lepkom...
Potom sam napravio i levu i desnu stranu, tačno onolike kolike treba da budu. Da bi se lepo zalepile na deo u sredini. sa donje strane sam zalepio mali preklop
Pošto je sve lepo nalegalo, delove sam pokvasio sa vrelom vodom i zalepio...
U sklopu jučerašnjeg šmirglanja trupa doteran je i prednji deo...
Najveći posao predhodnih dana je bila izrada šablona za ploče stajnih trapova. U kitu se dobiju ploče, ali iskreno, ja pojma nemam kojim trapovima su namenjene...
Em što ploče "dibidus" ne odgovaraju, ni ugao pomoćnih rebara br 5 i 7 takodje nije ni za onu stvar...
Tako sam morao praktično sve da radim iz početka. Ovaj posao nemože da se odradi bez trapova i zato je i ostavljen da se radi zajedno u ssklopu sa njima.
Ploče koje sam pravio uradjene su od 4 mm topolovog špera i služe isključivo za šablon Milanu stolaru koji će prave ploče napraviti od špera od 6 mm.
Trebalo je dosta da se secka, šmirgla, ukraja...
Iz "više pokušaja" sam pravio prednju i zadnju ploču na koju ploča trapa treba da nalegne.
Ove ploče odredjuju dva ugla, prvi od 90 stepeni noge u odnosu na tlo i drugi ugao trapa prema napred. Što je trap više "izbačen" u napred, model će bolje "trčati" po zemlji i neće imati tendenciju "prevrtanja na nos"...
Takodje iz iskustva znam da je bolje staviti malo manji točak, nego se patiti kasnije sa njegovim smeštanjem u krilo. Zato sam umesto 6" točkova, kupio one od 5,5 incha. Sad mesta ima koliko 'oćeš...
Mesta ima i za mehanizam trapa...
Sutra - prekosutra ploče trapova idu Milančetu da ih napravi od špera i potom sledi ugradnja...
Kad taj deo posla bude gotov, konačno ću moći da skroz isplankiram krilo sa donje strane, polepim napadne ivice i polako će i ono biti spremno za staklenu tkaninu...
Kao što vidite, sve se mora planirati par koraka unapred...
Pozdrav
Mirče
sinidj:
Može li kako da se dobije plan u pdf ili neki drugi elektronski oblik a da ne kupujem? (<--)
mirce:
Planovi su 5 - 6 baš velikih tabaka koje, iskreno, ne znam kako da skeniram i prebacim u PDF.
Tabak od trupa je više od 2 metra dugačak i metar širok.
Možda postoji varijanta da se sve odnese i da se fotokopira. Mislim da u Novom Sadu ima tako veliki kopir aparat.
Pozdrav
Mirče
misha:
Sada je verovatno kasno, ali si mozda mogao da na onom delu koji si pravio umesto plasticnog poklopca,
ubacis kutiju za prekidace, punjace i sl.
mirce:
Plan i jeste da tamo bude kutija za prekidače i punjenje pneumatskog sistema. Pitanje je samo da li može da se sve to ugradi jer je rezervoar dosta blizu vrha trupa. Moram to još jednom da proverim...
Moram i videti gde i da li uopšte na trupu ima nekih panela koji bi bili na dobrom mestu za poklopac o kojem pričamo. Pravi Zero nije od gore na trupu imao nikakve panele, samo jedan mali okrugao otvor.
Pozdrav
Mirče
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version