RC MODELI AVIONA - SUS > SCALE MODELI

Meister Scale Zero

<< < (20/31) > >>

mirce:
Polako se plankira i donja strana krila. Prvi plankovi su postavljeni u sredini...

... onda da se ne bi zaboravilo, male dorade sa svih strana.

Sa prednje, pre postavljanja planka, morao sam na nekim "rebarcima" da dolepim i obradim tanke balze...

Za zadnje strane, pre postavljanja planka ulepljene su klocne od balze kroz koje će prolaziti šarke...

Za elerone ću koristiti klasične šarke sa osovinicom i to 5 komada po eleronu.

Pre postavljanja polukružnih krajeva krila, kroz zadnjih par rebara napravljeni su otvori za karbonsku cen, kroz koju će prolaziti kablovi od svetla na samim krajevima krila...

Inače, Zero mije imao svetla za sletanje (landing light), tako da imam jedan posao manje.

Prostor ispod flapsa sam pojačao sa još jednim slojem 3 mm balze.

Pomoćne ramenjače od balze sam povezao u kutije, takodje sa bazlom od 3 mm...

Znam, znam, sad ćete reći kako su godovi trebali da idu vertikalno, ali to tu nije bitno, pošto na te balze dolazi lajsna od čamovine u koju će se uvrtati zavrtnji od šarkica flapsa.
Flapsovi na Zerou nemaju prostrujavanja, tako da je njihova montaža mnogo jednostavnija nego, recimo, od Thunderboltovih flapsova.
Inače, ideja mi je da flapsove napravim od 1,5 mm debelog vitroplasta.
Pošto je flaps idealno ravana ploča, ovaj materijal je dovoljno krut da se ne vitoperi, a sa druge strane nije pretežak. Sve ostalo (balza sa slojem staklene tkanine i sl. ) je smaranje, a i rezultati pitanje kakvi će biti, pošto se običmo takve konstrukcije iskrive...

Sinoć sam opet bio ko pekar, šmirglao sam do sada plankirane površine i obradjivao napadne, bočne i izlazne ivice. Nadam se da ću do ponedeljka izplankirati celo krilo, sve sem otvora napred, gde dolazi ploča za stajni trap i prostora gde "upada" točak...

Potom dolaze na red radovi na polukružnim krajevima krila i u ponedeljak - utorak da naručim flapsove (vitroplaste)...
Zatvorio sam i finansijsku konstrukciju za trapove i sve ostale delove, pa će i to ubrzo da stigne u pogone Kombinata.
Za motor ću još videti koji će biti...

Pozdrav

Mirče

mirce:
Posle uzbudjenja oko Batajničkog aero mitinga, situacija u Kombinatu se vratila u normalu. Pogoni ponovo rade punim kapacitetima...

Sve je spremno za naručivanje ploča od vitroplasta koje će biti osnova za flapsove, no pre toga morao sam da napravim par detalja.
Prvo sam morao da ulepim jedno "rebarce" koje je odredjivalo kraj flapsa prema sredinu krila...

Napravljeni su žljebovi za šarke. Svaki flaps će imati po 4 šarke.
Mislio sam da sa zadnje strane nalepim jednu čamovu letvicu i da u nju sa šrafićima zavrnem šarke, ali potom razmišljam zašto sebi da "zakomplikujem" život, dodajem extra težine iza težišta, bolje da na kraju lepo ulepim šarke i gotovo...
Tako sam i uradio - za sada sam napravio žljebove...

E, onda plankiranje...

... pa, još malo balzica na zadnje rebro i izlaznu ivicu...

Potom je "palo" šmirglanje. Ovo je bilo lako izvesti jer je profil od dole ravan, a plank 3 mm, pa ima "mesa" za skidanje, ako ima potrebe za tako nečim.
Na ovom krilu to nije bio slučaj...

Kad je sve bilo "brucenzi" upasovano, od balze sam napravio šablon za flaps. Mnogo pažnje sam posvetio merenju kako bi na obe strane krila flapsovi bili jednaki...

Čisto da bi imali "reper", flaps je po metra dugačak i 110 mm širok na strani bliže sredini krila...

Ovaj šablon ću skenirati i precrtati ga u Corelu i na crtežu napraviti olakšanja po visini flapsa. Crtež potom šaljem u firmu u kojoj mi seku sve delove od vitroplasta, gde će mi napraviti dva flapsa.
Doduše to su samo osnove za flapsove jer će na te delove od vitroplasta, sa gornje strane, biti zalepljene balze od 1,5 mm.
I sam vitroplast je 1,5 mm, jer se to pokazala kao najbolja mera u odnosu težina - čvrstoća. Postoje i tanji vitroplasti ( 0,5 mm, 1 mm ) ali su oni mnogo manje kruti.
Sklop vitroplast 1,5 mm - balza 1,5 mm je taman iste visine kao plankovi na krilu - 3 mm i ako mora nešto da se "došmirglava" na balzi ću to lako odraditi...

I na kraju par slika od sastava krila, nije baš simetrično... He, he...

Na tu ivicu posle ide balza koja će se tačno obraditi spram trupa...

Sad, dok budem čekao da se naprave vitroplasti za flapsove, mogu da radim neke druge stvari na modelu.
Počeću sa izradom polukružnih krajeva, elerona, a polako ću "napasti" i trup.

Pozdrav

Mirče

disljenko:
Lepo lepo, nego jedno pitanje. Zasto nisi recimo ove flapsove oblozio sa obe strane sa staklenom tkaninom od 40-50 grama i da zavrsis posao. Verujem da bi to bilo dovoljno kruto i odradilo bi posao. Naravno ovo je moje zapazanje, pozzz !!!!

mirce:
Zato što bi se balza verovatno izvitoperila...

miša2002:
Mirče
Jedna informacija, koja će ti koristiti; FR4 vitroplast (bez Cu folije) debljine 1,5mm ima 0,3gr po kvadratnom santimetru !
Ako ti je ovo već bilo poznato, nije na odmet, kao informacija drugima...

Pozdrav
Miša

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version