RC MODELI AVIONA - SUS > AKROBATSKI MODELI
QQ YAK 54 184CM COMPLETE COMBO
zajo:
Sta je to difuzor? Ako se prica sa bakarno sevce koje se zalemi na karburator itd,to sam vec uradio pa probao model,pa opet neide pa stavio dihtunge.
Lazo:
Ona crna truba na karburatoru.
zajo:
Gde da nadjem to?
Lazo:
E sad, ne znam šta da ti kažem?!? Kreneš peške od tebe pa prema Kumanovu i sve gledaš u zemlju... lol
Ama može neko da ti to očas posla uradi na strugu od parčeta POM-a i li slične plastike. Znači uopšte ne mora da je od aluminiuma, i obično i nije. Prečnik otvora koji dolazi na karburator je identičan prečniku ulaznog otvora karburatora, a na drugoj strani se širi kao na trubi. Za montažu se koriste isti šrafovi koji drže karburator na mestu, pa će ti možde trebati malu duži šrafovi za tih par milimetara koliko je debeo podnožni disk difuzora. Na "eksplodiranoj" slici je prikazan kao deo 26220. Difuzor inače ima zadatak da stabilizira i laminira vazdušnu struju koja ulazi u karburator, i da na taj način ubaci još malkice više vazduha. Dodatni efekat je, da kapljice goriva koje krenu prema napolje ne stignu da potpuno izađu, dok ih vazdušna struja ne povuče u cilindar.
(pijemo)
Sava:
- :)aplauz bravo Lazo upravo si jako lepo objasnio ulogu difuzora-trubice.Ja ga imam na sva tri benzinska motora i pravio sam ih od aluminijuma jer mi je to bilo najpristupacnije.Unutrasnji precnik do karburatora diktira i leptir "sauga" koji se mora nesmetano okretai.
Sto se tice dihtuga njegovim povecavanjem povecavas kompresioni prostor, a to drasticno smanjuje snagu motora.Seti se"abarth" Fice kome su smanjivali kopmresioni prortor uz modifikaciju klipova da bi izvukli sto vecu snagu.Postoji jedno pravilo za sve motore,a to je da je granica opterecenja i snage, njegova granica zagrevanja.Zasto se motori pregrevaju? Postoji vise razloga, a osnovni je njegovo preopterecenje,pa neodgovarajuci ugao predpaljenja,neodgovarajuce podmazivanje.Ako si pokusao trcati u dva broja vecoj obuci desice se isto kao da si stavio vecu elisu.Motor ce se grejati.Benzin nesme da ima vise od 95 oktana sa sintetickim uljem koje je sposobno da podmaze motor do 10000 obrtaja sto su jako zahtevni uslovi za ulje.Ugao pretpaljenja je mehanicki odredjen polzajem HAL senzora u odnosu na magnet koji se okrece sa radilicom.Postavljanjem debljih dihtunga i ova se vrednost menja te do rasplamsavanje varnice nece doci na 1.5mm prije gornje mrtve tacke klipa(OT) nego ranije za debljinu dodatnog dihtunga, a to nije dobro.Proizvodjac je konstruktivno odredio vreme varnice(predpaljenje) i to se mora postovati da bi motor radio onako kako treba.Sto se tice ulja njegov procenat u benzinu je proizvodjac tacno definisao i sa tim nema eksperimenta je ce motor zaribati.
Zajo zao mi je sto smo geografski daleko, namestili bi to ocas posla,u sustini sve je jako jednostavno.Taj motor je dobar motor i siguran sam da ces sve namestiti i da ce on raditi na Tvoje veliko zadovoljstvo.
Jos samo malo o karburatoru, moje iskustvo i moj savet je da ga nista ne diras jer sve sto budes radio samo ces stetu napraviti.Uredjaj je toliko precizan da u domacoj radinosti mozes samo da ga pokvaris.
Ajd sa srecom,pozdrav Izvnjavam se ako sam bio preopsiran ili "smor" zelja mi je da pomognem.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version