RC MODELI AVIONA - SUS > MOTORI GENERALNO

Koji je ovo motor?

(1/1)

conestef:
Poštovani članovi, ja sam nov na forumu, i polako ulazim u svet rc modelarstva...već jako dugo pratim RC sferu ali sada sam otprilike rešio da udjem ozbiljnije u priču...

U svakom slučaju, da skratim priču...

Našao sam ovaj motor, ali nigde ne mogu da nadjem ništa o ovom motoru na netu...
Na motoru piše Tajka 7...okačiću sličice motora...
Pretpostavljam da je ovo glow motor...ali me zanima da li mu fali karburator? i gde mu se steluje gas?

Uploaded with ImageShack.us

Da li neko zna nešto o ovom motoru? Čak mu nisu ni rupe izbušene za šrafljenje za avion...

Hvala...

GILE:
Taj motor nije namenjen za RC-avone. Na slikama se vidi da fali iglica za stelovanje dotoka goriva. Koristi se na vezanim modelima koji se uz pomoc dve sajle cirka 19m i jedne rucice kojom se upravlja. Motor radi u punom rezimu jednolicnim gasom.
Slican Ruski motor sam leteo tako sto sam mu ugradio karburator od OS-Maxa. Nije nikad bio nesto naracito pouzdan.
Primecuje se da je cilinder dugog hoda, znaci nije turazan.

doajen:
Gile (svi komplimenti!) je odlicno objasnio cemu sluzi ovaj motor; vezanim modelima, ali...

Mala korekcija naziva motora. Motor je TALKA 7A (a ne TAJKA), proizveden 1977. godine u zavodu u Ivanovu (SSSR)
Nadam se da nece smetati nesto malo detaljniji opis, u slucaju da se vlasnik odluci da ga pridoda mozda nekoj svojoj buducoj kolekciji...

MODELARSKE MOTORY (2)
Jiri Kalina
Izdanje Nase Vojsko - SVAZARM

(Prevod)

TALKA 7A;Vazduhom hladjeni dvotaktni jednocilindricni glouplag sa razvodom preko radilice.
                Zapremine 7.20 cm; precnik/hod - 21.6/19.65 (kratkohodni); snage 0.52 kW; 12.000 1/min; tezine 240 g (bez
                prigusivaca)

Prvi je sovjetski motor kome je karter odliven pod pritiskom. Glava motora je uradjena na strugu i pricvrscuje se sa sest srafa. Takodje i poklopac kartera. Celicna kosuljica je kaljena i brusena. Alumijski lepovani klip je sa deflektorom i dve mazajuce karike. Radilica je polozena u karteru na lezajevima od fosforne bronze.
Motor je opremljen prigusivacem (ne ekspanzionim sudom).
Radjen je i u verziji ABC sa RC karburatorom.

Srdacan pozdrav

Navigation

[0] Message Index

Go to full version