ELEKTRONIKA > BATERIJE i PUNJAČI
Punjenje AA NiMH baterija
n.artur:
Da, to je dobro razmisljanje da li ce se sve baterije puniti ravnomerno?
Sto se punjenja tice ja bih stavio AUTO mod i jacina od 0,2A (posto Accucell 6 nema manje korake) za sve baterije izmedju 1500 - 2000MAh,
Za praznjenje 1A i ne manje od 0,8V po celiji odnosno bateriji.
Pauza 10 min.
Ako gresim, primam sve ispravke.
Bigneda:
Za nuzdu mozes se posluziti ovom varijanto ali je ne bih preporucio kao DOBRU !
Probao sam par varijanti punjenje AA baterija i kao i kod svih drugih najbitnije je kontrolisati svaku celiju-bateriju posebno a to se moze u ovom slucaju samo kacenjem na poseban vod punjaca !
Najslabija ce se uvek prva pregrejati a ostale najbolje iz paketa nece biti dovoljno napunjene, i takvim daljim postupkom ta razlika izmedju njih ce se sve vise povecavati, dakle jedino dobro resenje uzeti kvalitetan AA punjac gde svaka baterija ima svoj vod (cirka 20tak eu) ili manje kvalitetan ali sa kontrolom iskljucivanja gde opet svaka ima svoj vod !
Znaci ako si siguran da su baterije identicne-nove (a nikad nisu) ili bar jako slicne moze se koristiti punjenje celog paka i to ce raditi 'zadovoljavajuce', ali ako su razlicite-razlicito potrosene onda to i nije najsretnije resenje.
Pakete koje u auto modelima koristimo za napajanje prijemnika i servoa koristimo dosta dugo ako ih pazimo (par sezona) ali se vremenom pravi razlika izmedju celija i siguran sam da ako bi mogli da ih radvojimo pri punjenju produzili bi im vek sugurno jos duplo. Ali ovako se tacno na jednoj celiji sve vise pojavljuje razlika, prva se zagreje i pri punjenju i pri praznjenju i punjac na osnovu NJE prekida punjenje iako ostale nisu jos postigle maksimum, a forsiranjem ona se moze pregrejati i istopiti...
magic:
NiMh baterije je najbezbednije puniti sa 1/10 C sto znaci da ce punjenje trajati oko 12h ako su bile skroz prazne. U svakom slucaju ne bih preporucio punjenje strujom jacom od 1/2 C.
Ja ih uvek pre punjenja i praznim na ovoj spravi koja ima i tu mogucnost (ne moze da prazni pojedinacno vec samo sve 4 odjednom) koja posle punjenja pokazuje i stanje svake celije, tj. da li je neka za zamenu.
http://www.der-schweighofer.at/artikel/68825/?query=%20Akku-Trainer
a ima i novija varijanta
http://www.der-schweighofer.at/artikel/68823/?query=%20Akku-Trainer
poz
gizmo:
Ok, kapiram da je pozeljno puniti ih slabijom strujom, ali ja recimo imam nekoliko kompleta Enelop baterija koje vec godinama koristim za bliceve, punio sam ih tim "turbo" punjacima bezbroj puta i ne primecujem da su nesto promenile karakteristike.
markoni62rc:
Standardni spori punjaci pune sa konstantnom strujom i imaju maksimalni napon koji mogu da dostignu. Turbo punjac meri deltaV (kad sae baterije napune napon malo opadne) na skupu baterija i na osnovu toga i temperature baterija zna da li je napunio paket. Kad je dobro uradjen turbo punjac sve je ok sa baterijama duzi niz punjenja.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version