RC MODELI HELIKOPTERA > SUS HELIKOPTERI

GoPro nosač kamere

<< < (2/9) > >>

danko:
Poručio sam danas ova dva servoa da ih probam na nosaču:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewitem.asp?idproduct=18399
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__6775__Power_HD_3688HB_Digital_Servo_25g_2_8kg_07sec.html

Dosta su jeftiniji od Graupner varijante, a performanse bi trebale da su ubitačne (0.04sec/60°, 6.0v), a ovaj prvi ne koristi potenciometar već magnetni enkoder, tako da pored toga što je brz, trebao bi biti i dosta precizan...

danko:
Napravio sam i 'kolevku' za aparat, a kao izolaciju od vibracija sam koristio obične wurth okrugle gumice (o-rings)... Pokušao sam prvo nešto sa vitroplastom i silikonom, ali to nije ličilo ni na šta, pa sam se ipak odlučio na ovu malo pristojniju varijantu... Gumice inače koštaju par stotina dinara, klirit sam našao u garaži, a isecanje mi je prijatelj uradio za džabe ali ne verujem da bi koštalo i to više od 5 evra...

Ovako je ispalo:

Nestalo mi je inače M2x10 šrafova pa sam morao da nastavim sa M2x20, ali videću da uzmem još tih, pa da mi ne štrče isuviše ispod gimbala...

Rezultati... Paaa, to sad treba upeglati... Pretpostavljao sam da je GoPro isuviše lagan za ovu konfiguraciju (3x4 prstena), tako da sam dobio malo želatinast efekat jer su gumice pomerale i kameru, ali kada kupim te kraće šrafove i budem ih menjao, skinuću po jednu gumicu, tako da mi ostanu po dve (ukupno 8 komada, umesto sadašnjih 12), i to bi trebalo da reši problem..

U isto vreme sam i probao video link, i nešto nisam oduševljen jer čim sam ga digao na 80 metara slika je počela da se kvari, a na 90 je totalno nestala...

danko:
Ovo su snimci, kao što rekoh, taj neki želatinast efekat je veoma primetan..

milance66:
Svaka cast sve bolje :)aplauz
Pratim redovno tvoj post jer ce i meni trebati nesto slicno.
Koji video  link je u pitanju?

danko:
Poludeću od ovih vibracija...

Danas opet snimao, probavao sam sa 2x4 gumice, probavao sam da podbacim i silikonske kockice ispod, snimak je nešto za nijansu bolji, ali to je više do manjeg vetra nego što je to što sam radio imalo efekta... Evo kako izgleda, i tačno kada se kamera okrene ka suncu vide se vibracije:

Sada kad malo razmislim, mislim da možda tražim problem na pogrešnom mestu, jer na ovim snimcima to su te nisko frekventne - talasaste vibracije, i biće da one potiču iz gumenih odstojnika na kojima je našrafljen ceo nosač... Ti gumeni odstojnici su dosta mekani, a sam nosač je sigurno pretežak za njih, i onda se dobija efekat lelujanja...

Na ove odstojnike mislim, to su oni obični koje prodaje mikrokopter.de za montažu flightctrl-a:

Jer nemoguće da sam ranije imao bolje snimke sa starim nosačem koji je plastičnim odstojnicima bio vezan, i na tim snimcima nije bilo ovakvih vibracija..

Ako nije to, onda mi jedino ostaje da vidim balans propelera, mada mislim da su oni u redu.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version