RC DRUŽENJE > PRETHODNI SKUPOVI

Pravila F5J takmičenja

<< < (6/9) > >>

mirce:
Dodao bih samo da u F5J klasu treba ubaciti i vitlo i sajlu jer tih modela ipak ima najvise. Cini mi se da ja jedini imam tako veliki model elektro tako da tu mozda moze biti reci o merenju rada motora tj. o duzini rada motora jer moj model za recimo 1 min rada motora ode na 300 - 400 metara a sa te visine sigurno letim 10 min. Tako da se meni isplati da duze letim pod motorom jer cu onda uvek imati maximum, dok ovi sa vitlom ili sajlom ne mogu imati te visine ni u masti...

Zato bi se meni (i drugima koji startuju sa elektro motorom) trebao ograniciti vremenski rad motora na neko vreme koje bi odredili na terenu kad budemo svi zajedno videli koliko ide vitlo i sajla, a koliko treba meni (i drugima) pod motorom do te visine. Mislim da je to posteno....

Pozdrav

Mirce

P.S.  Mozda ovo vise preraste u F3J klasu sa dodatkom F5J klase. Ipak ima vise modela sa poletanjem na sajlu ili vitlo. Pravila su inace ista u obe klase razlika je samo u nacinu poletanja....

Miroslav:
Pozdrav iz Brizbejna,

Iako svakako necu biti u mogucnosti da ucestvujem na buducim takmicenjima elektro jedrilica, pozdravljam ideju i zalaganje pojedinaca da se sa tim pocne.

Vidim da je problem kako da se uspostave pravila po kojima bi koliko-toliko svi bili ravnopravni, i oni sa jeftinim i oni sa skupljim power-setovima.

Pa gledajte, jasno je (i iz dosadasnje rasprave) da je to skoro "mission impossible". Ima ljudi sa vecim i manjim jedrilicama, od balze, pene i karbona, sa ovim i onim motorima, baterijama itd. Ako se pravila definisu previse strogo, moze se desiti da suvise mali broj ljudi bude zainteresovan. Sto strozija pravila, manje takmicara.

Da se ja pitam, uveo bih pravila po kojima svako ko ima model moze da se takmici. Dakle, sve moze, i 2 metra, i 3 metra, i brushless, i cetkice, bilo koje baterije... Takodje i RES, eleroni, crow - sve je OK.

Sta onda uvesti kao limitirajuci faktor? Pa, leteci elektro jedrilice, primetio sam (sto nije bilo tesko, hehe) da svaka jedrilica moze najvise da se podigne onoliko koliko moze da se vidi. Niko normalan nece terati model jos vislje, jer ce onda da ga izgubi.

Jedna malo veca jedrilica pocne da se gubi na nekih 300m. Sa te visine, kad se motor zaustavi, ako nema nikakve termike, tipicno planira desetak minuta. Tu onda dolazi do izrazaja vestina pilota da produzi vreme u vazduhu koriscenjem termike i svakog drugog usponog strujanja.

Zato bih predlozio da svi modeli slobodno penju koliko god hoce. Vreme se meri od trenutka zaustavljanja motora. Posle toga motor ne sme opet da radi, inace se let boduje 0. Takmicar naravno moze da upali motor ponovo, ako je model otisao niz vetar pa je u opasnosti da se izgubi, ali taj let je onda nula bodova.

Uveo bih da maksimum bude 20 minuta. Sletanje na tacku kao i kod Club klase.

Sudija sa zemlje dvogledom pazi na modele da bi bilo sigurno da neki od takmicara ne koristi motor kad ne treba. Dvogled je potreban, jer se na velikoj visini motor jedva cuje, a pogotovo kad imate vise modela u vazduhu koji zuje u isto vreme. Racuna se naravno i na postenje i drugarstvo samih takmicara.

Na ovaj nacin se eliminise pogonska grupa kao faktor. Bitna je samo faza jedrenja. Sta je sa samim modelima, da li ce npr. mala drvena jedrilica od 1.5m moci da se nosi sa karbonskim modelom od 3 metra? Svakako da nece. Ali modeli priblizno iste velicine bice ravnopravni, tj. uspeh ce zavisiti od toga koliko je pilot navikao na model i koliko je spretan u nalazenju termike. Bez sumnje jedna jeftina jedrilica od stiropora, kao EasyGlider, moze da izvrsi zadatak od 20 minuta sasvim komotno.

Kada se nakon takmicenja pogleda rang-lista, videce se da je verovatno prvih 3-4 mesta uzeto sa skupljim i vecim modelima, pa ce onda biti desetak mesta sa modelima od dva metra, pa ce onda doci manji modeli. Ali i tu ce moci da se podvuku crte izmedju kategorija i da se vidi ko je uspesniji kao pilot u svojoj kategoriji.

Ovo bi bila pravila za pocetak. Posle prve sezone bi se selo i razmotrilo da li treba nesto menjati. Ako se pokaze da je 20 minuta lako dostizno, moze se pomeriti na 30 minuta. Iz iskustva znam da let od 30 minuta ne moze da se postigne lovljenjem samo jedne termike, treba promeniti 2-3 termicka stuba, a da bi se to postiglo treba i dobar pilot i dobar model a i odredjena sreca. Zato se i odrzava takmicenje.

Ovakva tamicenja bi se mogla nazvati npr. "Open Electric" da bi ljudi razumeli da su svi dobrodosli.

Miroslav:
Samo da se malo dopunim - poenta ovih "Open Electric" susreta ne bi bilo samo takmicenje nego i revija modela. Na primer, neko ko je vlasnik drvene 2-metarske jedrilice moze da se pita koliko je to jedna karbonska 3-metarska jedrilica od 1000 evra, sve sa flapsovima, miksovima itd. bolja od njegove? Ovo bi bila prilika da se u letu uporede modeli raznih kategorija, sto bi susrete ucinilo jos zanimljivijim.

Bodovanje - bilo koji sistem je dobar, npr. u Australiji se daje 100 poena za uspesno izvrsen let, minus kazneni poeni: svaka sekunda gore ili dole od zadatog vremena je -1 poen, i svaki metar od tacke je takodje -1 poen.

Goran:
Mirče

Sve se slažem samo da više ne mlatimo praznu slamu....

Na prvom susretu treba da se prebrojimo. a ja očekujem da svi ili skoro svi modeli startuju u obe klase.
u F5J i u elektro klub - Magic klasi.

Ja lično koji imam upravo Easy Glider pro jedrilicu (i onog Ventusa) bih se pojavio u obe kategorije a verujem i drugi....
Niti očekujem da pobedim niti mi je to bitno.

Što se tiče vitla, opet dolazimo na moje početne ideje, ili ćemo da merimo visinu (pa svi na tu visinu), ili nešto drugo....

Pozdrav Goran

mirce:
Vidimo se na Jarku u nedelju....

Mirce

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version