RC MODELI HELIKOPTERA > SUS HELIKOPTERI
Ponovo pad sa hexom
danko:
Dok sam probavao danas nosač kamere + ublažavanje vibracija, imao sam jedan vrlo čudan pad, na svu sreću bez ozbiljnijih posledica.
Bio sam na visini od 4-5 metara, uključen vario altitude hold, uključen dynamic position hold. Kretao sam se ka napred laganom brzinom i samo odjednom hexa je naglo pocela rotaciju u levo, i visina ja počela da oscilira (verovatno kao posledica te rotacije).
Isključio sam altitude hold da pokušam da ga držim na jednoj visini dok ugasim i position hold i pokušam da ga stabilizujem, međutim dok sam ugasio AH on je već bio udario u zemlju, a ja sam u tom trenutku dodao gas, ali je bilo isuviše kasno, već je završio na boku.
Šteta nije velika, polomljen jedan propeler (motor br. 4), i nosač baterije+kamere je visio na servo kablovima.
Ono što mi je bilo vrlo čudno je da su na nosaču tri šrafa bila izvrnuta, a samo jedan polomljen, pa sam pretpostavio da je to uzrok pada; da su se na nosaču izvrnula tri šrafa, ostao je da visi na samo jednom plastičnom koji je pukao, a ceo gimbal sa kamerom i baterijom je naglo pao na dole, i za kopter ostao da se drži na servo kablovima...
Međutim, sada kad sam pogledao snimak, nosač kamere se nije otkinuo sve do drugog udarca u zemlju, tako da to nije razlog pada.
Zamenio sam polomljeni propeler, prekontrolisao sve šrafove i veze, zamenio preventivno i ta tri koja su bila odšrafljena i sve zalio loctite-om. Nakon tih 20-tak minuta popravke, hexa se u letu ponašala sasvim normalno i stabilno.
Inače nisam skinuo SD karticu sa log fajlom, pošto sam bio ubeđen da je razlog pada otkačinjanje nosača, međutim moraću da ga prekopiram i da pokušam da vidim šta se desilo. Sada i vidim da je u trenutku dok sam leteo u toku vrlo jaka solarna oluja M klase (A, B, C, M, X, pri čemu je X najjača, a A je normalno stanje bez aktivnosti), pa ne znam da li je to možda poremetilo nešto, jer kopter nije krenuo da leti ka nekoj random tački već je počeo da rotira u mestu.
Snimak pada:
danko:
Gledajući log fajl, tek sada mi ništa nije jasno... Vidim da je u trenutku kada je počeo naglu rotaciju tu nastao neki mnogo visok GPS-Sticks input, ali da li je to sekund pre rotacije pa da je uzrok, ili je to sekund nakon rotacije (posledica), to ne mogu da zaključim..
Ako neko ima ideju šta bi mogao da bude uzrok bio bi veoma zahvalan.
Mikrokopter log fajl:
https://dl.dropbox.com/u/49111849/GPS00004.GPX
(MK GPX viewer je moguće skinuti odavde)
I Google Earth KML, ali on je nebitan:
https://dl.dropbox.com/u/49111849/GPS00004.KML
gizmo:
Ja bih rekao da je jedini moguci uzrok tako iznenadne i jake rotacije pucanje ili proklizavanje jednog propelera.
nebeski:
Meni se tako ponasao prvi quad sa KK plocom na kojoj je je fabricki bio pogresan lem koji je kratko spajao izlaz YAW ziroa na masu.
danko:
@gizmo:
moguće da je nešto sa propelerom bilo, jer se na snimku čuje neki oštar zvuk u trenutku kada kreće rotacija...
Otićiću sutra da se zavučem u ono žbunje i pronađem propeler da vidim da li se ojeo ili je pukao... Spao nije sigurno pošto je šraf bio još uvek u motoru...
@nebeski:
ne verujem da je lem u pitanju jer sam pre toga leteo normalno, i posle zamene propelera sam isto leteo normalno...
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version