RC MODELI JEDRILICA > ELEKTRO JEDRILICE
"Elektro Klub" klasa: modeli raspona do 2m
magic:
Boco,
ja sam vise nego spreman da se angazujem. Jedino jos uvek nismo odredili kako ce nam izgledati kategorija, koja su pravila? Ponovicu ono sto sam napisao u delu za F5J o kategoriji gde se SVI bez obzira na model i kombo mozemo takmiciti:
160We/kg kategorija. Kada imamo tabelu sa apsorbovanom snagom svake elise na odredjenom broju obrtaja
tada mozemo da kazemo da cemo svi biti do npr. do 160w/kg. 160W sam izabrao kao 80% efikasnosti od realnih 200w/kg sto je kategorija koja se vec vise godina uspesno koristi u Engleskoj. A to konkretno znaci da 16x10 ne predje 4100 o/kg/min, da 13x8 ne predje 6200 o/kg/min i da 10x7 ne predje 8550 o/kg/min. Dalje, 160W nije snaga koju motor vuce, (16A na 10V) nego koliko njemu treba snage da vrti odredjenu elisu na odredjenom broju obrtaja. Na ovaj nacin se eliminisu razlike izmedju vise i manje efikasnih motora, zato sto kod nekog Kontronik inrunnera sa redukcijom efikasnost je i preko 90%, kod outrunner Hackera 70-80% a kod kineza od 60-80% u zavistnosti od modela. Tako ce gore navedini Kontronik za 160W/kg na elisi vuci npr. 20A, Hacker 25A a los kinez 30A ali u stvarnosti svi imaju isti energetski potencijal, a to je ono sto je najbitnije!
Jos jedan krajnje jednostavan nacin za ogranicenje broja obrtaja elise se postize sa funkcijom koju imaju bolji speed kontroleri, tzv. heli mod gde je moguce predefinisati broj obrtaja na kojem ce se motor uvek okretati. Ovako bez obzira na kombo odredi se maksimalni broj okretaja i ima se zeljena korisna snaga.
Kako svi letimo jedrilice sa vrlo slicnim profilima krila tada tezina modela igra najvecu ulogu za brzinu penjanja. E sad, dali uzeti elisu veceg precnika a manjeg koraka ili obrnuto, pod kojim uglom i kako peti model itd. e to se vec zove iskustvo, znanje vestina i trening. Simulacije koje sam odradio u Motocalcu pokazuju da je ova snaga dovoljna za brzinu penjanja oko 7m/s pod uglom od 45 stepeni, sto znaci da je posle 30 sekundi model na cca 200m sto je super!
Znaci ako je vreme rada motora ograniceno na 30s, a svi imamo isti energetski potencijal u odnosu na tezinu modela, maltene ce samo znanje i vestina odrediti na koju ce se visinu model popeti. A da ne pricamo o znanju i vestini potrebnoj za jedrenje.
Ja bolje od ovoga ne umem da predlozim. Ova i ovakva kategorija je moja tvorevina i nisam jos nigde video da postoji. Da budem iskren, ona je kombinacija raznih pravila koja sam procitao. Dokle god covek ne ubaci podatke u Motocalc ne moze biti svestan razlike izmedju razlicitih tipova motora, odnosno koliko su inrunneri sa redukcijom efikasniji. A kako ovo nije takmicenje u brzom penjanju modela na visinu nego u jedrenju i preciznom sleatnju mislim da ce jurnjava za boljim (mnogo skupljim) motorom/baterijama biti izbegnuta. Smatam je pravom klub kategorijom zato sto barem pocetne uslove jedrenja (cca 200m) svima izjednacava. Naravno da ce veci modeli bolje jedriti od malih ali citajuci razne forume iskustvo i znanje takmicara a ne tip modela su imali daleko veci uticaj na krajnji rezultat. Vremenom ce ljudi koje zanima ovaj tip takmicenja svakako investirati i vise novca u bolje modele pa ih vremenom mozemo izdvojiti u posebnu kategoriju. Opet, vise od 2 kategorije nisu potrebne, do 2m i preko 2m, pa ko voli nek izvoli.
Misljenja sam da bi ovo mogao biti jako dobar pocetak dok se sve malo ne omasovi. Na takmicenju su nam potrebne stoperice, vagica i merac broja obrataja elise. Merenje se obavi nakon svakog sletanja i to je to.
Pozdrav
zgrujic:
Ko je imao sta da kaze i predlozi rekao je, magic, preseci! Posto si ti voljan da organizujes celu stvar uzmi lepo pa odredi pravila pa na livadu!
P.S.
Sacekaj samo da sidje ovaj sneg...
magic:
Bilo bi dobro da se makar neko izjasni po pitanju 160eW/kg klase (ono malo e je za "efektivnih"). Mislim da u njoj stvarno mozemo svi da se takmicimo bez problema. Oni koji trenutmo imaju model sa odredjenim komboom cak i ako je isti jaci od dozvoljenog dodace malo tezine i to je to.
Da ne mislite da sam ovo pisao prema modelu koji ja imam i ja cu morati da dodam nekin 50-100g da bih bio "legalan". Jos uvek ne znam tacno jer sam porucio 12x7 elise pa ne znam na koliko o/min ce se vrteti.
Pozdrav
panther:
Ja imam EG pro, setup je sledeci:
motor: http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=5690&Product_Name=Turnigy_2217_16turn_1050kv_23A_Outrunner
speed controlllers: http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=6460
battery: http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=6306&Product_Name=ZIPPY_2200mAh_3S1P_20C
spiner: http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=5330 imam i 10x6
Nemam predstavu koliko je model tezak sa ovim setupom ali izmericu pa javljam.
Pozdrav.
boca55:
Vidim da smo oped kod dileme ,koji motor, koja elisa, koja baterija puno nepoznatih pa sve to uklopiti u neku kategoriju. Problem je kod toga sto svi hoce da postignu enormnu visinu da bi postigli sto bolji rezultat. Takvo razmisljanje je pogresno. Potrebno je da svi takmicari imaju priblizno iste uslove. U Hrvatskoj su to lepo resili kategorija F5B 400. model raspona do 2m sa motorom speed 400.
Ja za pocetak predlazem da napravimo takmicenje u elektro jedrilicama koji ce imati sledeće karakteristike.
Raspon krila do 2m
Motor speed 400 ( sa reduktorom ili bez reduktora)
Minimalna težina 800 gr
Baterija po zelji.
Sada se u ovu kategoriju uklapa mnogo modela: Easy star, Easy glider, Arcus, Gently lady i jos mnogo modela koji su sada kod nas kupljeni i u upotrebi.
Pravila takmicenja:
Rad motora: 45 sekundi koji stopuje sudija
Maksimum: 5 minuta ( svaki sekund prekoracenja se odbija od 300 sekundi - 300 bodova )
Broj letova: 4 leta u turnusima od kojih se biraju 3 najbolja
Sletanje na cilj u krug precnika 60 metara. Odredi se tačka sletanja -cilj. Kada model sleti svaki metar udaljenja od cilja se odbija po principu 1 pun metar - 1 bod od vremena leta u bodovima. Sletanje izvan kruga od 60 metara donosi 0 poena za taj let.
Ovo bi bilo dobro za pocetak a kasnije preci na ozbiljniju varijantu kako predlazete
Boca
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version