RC MODELI JEDRILICA > ELEKTRO JEDRILICE
"Elektro Klub" klasa: modeli raspona do 2m
magic:
Boco, mislim da je nepotrebno dalje siriti pricu. Nas koji se ovde zanimamo elektro jedrilicama ima vrlo malo. Kategorija koju sam osmislio je bazirana na engleskoj 200w/kg koja se tamo vozila uspesno 3 godine. Okacio sam link prema njoj u delu za F5J. Ja sam je samo malo modifikovao da bude prilagodjenija nasim uslovima i napravio 160eW/kg, kako bi se izbegle razlike izmedju tipova motora.
Ajde da pocnemo bilo sta, da vidimo koliko nam je sve to interesantno. Ovako svako moze da se takmici sa onim sto ima. Kada malo postanemo i mi sami bolji lako ce se kupiti novi modeli sa kojima cemo moci da idemo i u inostranstvo da se oprobamo. Do tada sam siguran da nam je i ovo sasvim dovoljno!
Sto se tice tvog pitanja kako svako moze da ima svoju tacku za sletanje? jednostavno, piloti su razmaknuti na po 25m, tako da ako ih je 5 razmak izmedju prvog i poslednjeg je 100m. Ono sto mozemo eventualno odluciti je da skratimo vreme jedrenja sa 10 na npr. 6 min ako uvidimo da niko od nas ne ume dovoljno da jedri.
Pozdrav
modelar:
--- Quote from: boca55 on February 26, 2009, 01:07:17 PM ---U kategoriji F5B elektro jedrilice nema uopšte internacionalnih takmičenja. Verovato zato sto pravila jos nistu dobro izdefinisana, jer je elektro pogon relativno nova stvar a i napredovanje nauke tehnike ne dozvoljava utvrđivanje preciznih tehničkih karakteristika i pravila.
--- End quote ---
Itekako ima takmicenja u F5B. Pogledaj ovde : http://events.fai.org/calendar.asp?id=26
Takodje postoje i takmicenja za Euro cup u F5J : http://forum.modelarji.com/viewtopic.php?t=35075
U izvestaju naseg delegata na sednici Biroa CIAM - FAI stoji sledece :
Чланови поткомитета ФАИ су: РМ – Срђан Пелагић, председник Поткомитета и Ф2 – Љубомир Радосављевић, члан. Номиновани су за чланове поткомитета: Вилим Дрехер – Ф3б/Ф3Ј, Никола Ђуричко – Образовање, Иван Колић – Ф1, Слободан Мидић – Ф3А, Душан Папић – Ф3Ц, Михајло Пил – Ф5.
Znaci da se za sve u vezi R/C jedrilica treba obratiti za strucnu pomoc i instruktazu g.Dreheru i g.Pilu.
Pozz
modelar:
--- Quote from: boca55 on February 26, 2009, 09:09:00 AM ---Nije mi jasno kako to mislis, svako ima svoje polje za sletanje?. Organizacija takvog takmičenja bi bila veoma komplikovana jer bi morali da obeležavamo puno startnih polja. Ovo sa tačkom kao kod padobranaca sto sam ja predložio je mnogo jednostavnije.
--- End quote ---
Na takmicenjima u klasi F3J i F5J svaki takmicar ima svog sudiju i svoju tacku za sletanje.
Ne daj Boze da svi slecu u istu tacku, u priblizno isto vreme :sljus (:sok:)
Pozz
boca55:
Predlazem da iz teorije predjemo u praksu i da organizujes to takmicenje gde ce svaki imati svoje sletno polje i svog sudiju.
saxpg:
Boco, mislim da Magic nije mislio bukvalno da ce svaki takmicar imati svoje polje i svog sudiju, tj. ako bude 20 takmicara da bude 20 polja.
Ustvari ako sam dobro shvatio bice naprimjer, ako ima troje sudija - tri polja, da bi stvari isle brze. Jedino sto nisam siguran da ce biti toliko
takmicara, jer ako se prijavi 15-tak ljudi, takmicenje ce trajati pola sata sa tri polja.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version