Author Topic: APM 2.5  (Read 100428 times)

Offline kole_niš

• Full Member
Re: APM 2.5
« Reply #135 on: December 29, 2013, 04:08:31 PM »
Treba mi pomoć oko podešavanja za ALT HOLD i za LOITER.
U stabiliti modu leti savršeno ali kada uključim alt hold ili loiter krene naglo da dodaje ili oduzima gas i quad konstantno i relativno naglo menja visinu i pravac.Šta treba podešavati i koje vrednosti staviti?

Deki,

zvuči kao da nisi pokrio barometar, tj da ti nije apm u kutiji predviđenoj za to. Možeš li da napišeš koji setup koristiš i da daš još neke dodatne informacije (koji firmware isl)? Trebalo bi da sve lepo radi već na stock podešavanjima, ako si dobro uradio kalibracije akcelerometra, kompasa...

Vrednosti oko daljih podešavanja su samo finese, koje podešavaš u zavisnosti od težine koptera i opreme koju nosi.

Offline cakra

• Full Member
« Reply #136 on: December 29, 2013, 06:10:10 PM »
Kao sto  Kole rece-moras baro senzor da prekrijes nekim sundjercicem  ili sl. ali  tako da senzor ipak moze da "dise" i kroz taj sundjer.... ne moras da zbog toga imas tu kutiju za apm-koristan dodatak ali nije neophodan...

(<--)

Offline deki-ns

• Jr. Member
  • **
    • www.globalaccess.co.rs
« Reply #137 on: December 29, 2013, 07:38:57 PM »
Ovo je setup koji koristim http://www.rctimer.com/index.php?gOo=goods_details.dwt&goodsid=785&productname=
Jedino sto su promenjeni ESC i sada su na njemu ovi kontroleri http://www.rcsrbija.rs/multirotors-parts/brushless-motors-and-esc-1/dji-esc30a-opto-brushless-speed-controller. Propeleri su 10 x 4,5.
Moguće da je problem bio što nisam stavio sundjerčić preko barometra, mada je APM smešten u originalnu kutijicu.

Offline deki-ns

• Jr. Member
  • **
    • www.globalaccess.co.rs
« Reply #138 on: December 29, 2013, 07:58:04 PM »
Ovo su podešavanja

Offline kole_niš

• Full Member
« Reply #139 on: December 29, 2013, 08:20:19 PM »
Ovo su podešavanja

Deki,

Izolovanost od vibracija samog APM-a od rama je ključna. Stavi stiropor, penu ili šta već imaš, između rama i apm-a. To može biti veliki problem, a naravno udalji esc-ove i ostale kablove od apm-a da bi smanjiio uticaj mag.polja na kompas. Vidi na netu kako se čitaju LOG fajlovi, da vidiš da li si u granicama normale za te vibracije.

Ono što bih sugerisao oko PIDova: smanji malo AltHold P, vidim da je 2.0 a trebalo bi da bude red veličine 0.7-0.9. Takođe, ThrAccel P i I moraju biti u odnosu 1:2, fabrički je P=0.75 I=1.5, a ti možeš da staviš 0.6 i 1.2 recimo i da probaš tako. ThrMid odnosno srednji gas je bitan takođe, fabrički je 0.5 odn. 50%, ali u tvom slučaju sa quadom, na 1000kv motorima i 10.45 propelerima u zavisnosti od težine i snage baterije (3s ili 4s), biće verovatno dovoljno 0.40 do 0.45.

Offline deki-ns

• Jr. Member
  • **
    • www.globalaccess.co.rs
« Reply #140 on: December 29, 2013, 09:04:03 PM »
Hvala na odgovoru.
Čim mi stignu novi propeleri probaću da promenim ove vrednosti pa ćemo videti kako se onda ponaša.

Offline deki-ns

• Jr. Member
  • **
    • www.globalaccess.co.rs
« Reply #141 on: December 29, 2013, 09:41:54 PM »
A da li na ove motore umesto 10x4,5 mogu da stavim neke druge propelere i koje?
Trenutno ovde nigde ne mogu da nadjem 10x4,5 a mrzi me da čekam poručbinu iz HK-a i slično.

Offline popovicr

• Pocetnik
  • *
« Reply #142 on: December 29, 2013, 11:23:17 PM »
Deki drzi se te dimenzije propelera. Eventualno 10x5. Nece ti uticati na duzinu leta, ali mozes da bespotrebno da grejes motore i da brze praznis bateriju. Merio sam, probao....

Offline deki-ns

• Jr. Member
  • **
    • www.globalaccess.co.rs
« Reply #143 on: January 01, 2014, 04:06:36 PM »
Stavio sam sundjerčić preko barometra i stavio sam neku penu izmedju APM i rama kako bi apsorbovao vibracije.Sada leti savršeno u svim modovima.U loiter modu nemrda, deluje kao da sam ga okačio  :)
Jedino se jos dešava da prilikom spuštanje hoće malo da se ljulja, verovatno usled turbulencija koje prave propeleri.

Sve u svemu sam prezadovoljan.

Offline mrburns

• Jr. Member
  • **
« Reply #144 on: January 14, 2014, 03:10:54 PM »
Da priupitam ovde vas korsinike APM-a....Pre dvadesetak dana sam sasvim normalno leteo moj quad, radio auto misije, sve savrseno u svim modovima..u medjuvremenu sam leteo nazu na drugom quadu i setim se juce da malo upalim i apm, odem u dvoriste, poeltim sasvim lepo, atti mod ne radi kako treba, skace kao lud, loiter mod totalno pobrljavio...ja kalibrisem kompas danas kada ono isto...sta je moglo da se zezne za to vreme dok ga nisam koristio?  ") ")

Offline mrburns

• Jr. Member
  • **
« Reply #145 on: January 23, 2014, 12:35:07 PM »
Juce sam preflesovao sa apm i dalje isto..u stable modu leti normalno kao pre..ali u atti i loiter modu, totalno ne povezano..u atti leti kao baro senzor nije zasticen od vetra..a u loiter modu kao da je totalno raskalibrisan..imali neko predstavu sta je moglo da krene po zlu?

Offline deki-ns

• Jr. Member
  • **
    • www.globalaccess.co.rs
« Reply #146 on: January 23, 2014, 02:09:43 PM »
Probaj da proveris elektro magnetne smetnje.Meni se qad slično ponašao jer mi je UBEC pravio prevelike EM smetnje.Kada sam ubec malo udaljio od APM i kada sam skinuo feritno jezgro EM smetnje su pale sa preko 60% na oko 20% i od tada leti savrseno

Offline mrburns

• Jr. Member
  • **
« Reply #147 on: January 23, 2014, 03:34:54 PM »
Nisam sada merio ali sam merio kada sam stavio apm a nakon toga nisam imao nikakve prepravke i tada je bio u minimalni granicama....ono sto meni ne ide u glavu...vozio ga sasvim normano, prezadovoljan bio, ostavim ga u sobi, ne vozim dve nedelje, odem pre neki dan da ga provozam malo kad on totalno poludeo...

Offline mrburns

• Jr. Member
  • **
« Reply #148 on: February 05, 2014, 05:07:05 PM »
i agonija je koancno resena..posle mnooogo sati guglanja i raznih provera svega i svacega, problem je bio u *ebenim elisama?
  (:sok:) i ako su elise bile istih dimenzija kao predhodne, problem u geometriji je sigurno bio...

Offline cakra

• Full Member
« Reply #149 on: February 05, 2014, 10:02:01 PM »
Sad ne razumem...jesi li menjao elise u medjuvremenu? ili...;)

imas ovde negde u ovom topic-u kako da spojis ubec na apm...

pozz

(<--)