stigao heli za delove......iako mi se prethodni vlasnik zalio da ne moze da leti i da vuce u stranu, ipak je bio u boljem stanju od mog pa sam resio da probam njega popraviti....
u samom startu dosta ne pravilnosti i pogresno montiranih delova pa bez probe resim da ga ogolim do sasije i krenem ispocetka. najpre uvidjam da je cev od repa heli-ja kriva na gore, okom vidljivo, pa potom pomocne lopatice iznad glavnih su medjusobno zakrivljene kao i sipkica na kojoj stoje, za sta verujem za sad da je najveci uzrok vibracija i ne kontrolisanog pomeranja. takodje polugice od servo motora su okrenute naopacke te je sraf koji ih pricvrscuje za servo previse ih stegao pa nemaju lagano kretanje nego se motori jedva pomeraju po 1mm.....
..da ne duzim sa ne pravilnostima, heli je sklopljen i testiran.....najveci problem na probi je tail motor i njegovo stelovanje koje je trajalo sat vremena i 15 probi i opet nije savrseno ali se heli mnogo smirio i da se kontrolisati trimerima na stanici( pre nije moglo). Takodje vibracije su skoro nestale ali i dalje blago naginjanje na levu stranu. ugao elisa dobar swashplate vodoravan u pocetnoj poziciji. odlucim da produzim polugicu servo-a za jedan krug na levoj strani, heli prestane da vuce u levo i lebdi bez problema u prostoru od 2m2 ali blago ide napred. onda produzim i prednju polugicu i heli poludi, ne zna gde ce.....onda ponovo skratim tu prednju polugu i ponovo skratim tu levu i najzad skratim desnu polugu servo motora za jedan krug i proba.....i to je to!!!!!!!znaci sve sam vratio u pocetni polozaj kako sam dobio heli, samo je desna poluga servoa skracena za 1 krug navoja i heli se da kontrolisati....
ja ne znam kakav je kad je nov i kako se vozi ali sudeci po komentarima vrlo sam srecan sto uopste mogu da letim sa njim. Jako vazna stvar ona 2 trimera na kontrolnom mixeru, bez njihovog podeavanja tesko bi leteo, tj.tail motor sam tu jedva nekako natrimovao, samo mrdnes 1 mikron i odose sva podesavanja...jedva sam mu nasao sredinu
sto se tice voznje za sad samo polecem i slecem i trudim se to da izvodim u sto manjem prostoru na jednoj plocici u kuci 50x50cm, i ide nekako. Ako se ne slupam javljam utiske za dan dva kad malo ovladam upravljanjem...pozzz