Hvala vam svima na pomoci, sada imam dosta bolju predstavu o svemu sto treba da se nabavi
Imam jednu glavnu dilemu sad, to su motori i dalje. Gledam sve od 1000Kv i ispod. Razmisljam da li da uzmem slabije motore, koji imaju manji potisak ali trose i manje struje, ili jace motore s kojima ce se trositi vise struje, ali ce je biti manje potrebno da se drzi haver, i isto tako da imam rezervu snage za kasnije, kako bih mogao da stavim npr jacu bateriju, tezu kameru i FPV?
Vaci,
Ima par nelogicnosti sa ovim motorom:
https://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__16229__NTM_Prop_Drive_Series_28_30A_750kv_140w.htmlPise da je max struja 20A, a na 12V je najjaca snaga 120W, dok je na 15V najjaca snaga 140W. To je sve oko 10A struje, a ne bas 20A kako su deklarisali.
Znaci najveci problem mi je izbor motora. I da pitam samo, da ne pogresim, ovi short-shaft motori u sustini samo zahtevaju adapter za iste na koji se potom zakaci elisa, nema nikakve razlike?
Ako bih izabrao opciju za slabije motore, sta mislite o
https://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__25082__NTM_Prop_Drive_28_26_1000KV_315W_short_shaft_version_.html - max potisak na 10A, nekih 0.6kg, znaci da bi mi hover bio sa ukupnih 20A?
Ako bih uzimao jace, onda mi ovo privlaci paznju:
https://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__25075__NTM_Prop_Drive_28_36_1000KV_400W_Brushless_Motor.html1.06kg potiska na 20A, ali nisam siguran da li je 13" propeler koji se preporucuje mozda prevelik za 45cm quad?
Nemaju grafove efikasnosti nazalost...
Vaci, ako kazes da je za quad najbolje da je hover bez opterecenja na 30%, onda mislim da su ovi jaci savrsen izbor.
Maticu,
Reci mi, posto vidim da je na njima max thrust 800g, 4x700 (da im damo malo fore), je 2.8kg, kako si imao toliko problema sa 1.3kg?
Za sad mi najbolje deluju ovi od 400W i 1+kg potiska na 20A, 2 paralelno vezane 2200mAh 20C za pocetak jer to imam kod sebe vec, dobije se 4400mAh 20C, sto pruza 80A max.
Znam da postavljam ista pitanja, citao sam SVE linkove sto ste mi dali, ali imam dilemu da li uzeti "over-powered" motore, ili da uzmem nesto gde ce mi trebati ~50% gasa (jos po njihovim specifikacijama...) za hover. Licno mislim da mi je bolje to, da imam tih maksimalnih 4kg potiska, i opciju za 4S ako dodje potrebe za time (mada tu vec ima 1.5kg potiska), pa cak i mnogo jace 3S baterije zbog autonomije. Samo mi zaista znaci vase misljenje, a motori su mi glavni problem, sa elisama i posle mogu da eksperimentisem.
Kontroler mi nije problem, najverovatnije ce pasti ovaj nabudzeni MultiWii jer me zaista privlaci njegova otvorenost, ili on sa Megapirate-om, pa sta se bolje pokaze. I nemam puno drugih opcija, KK mi je puno zatvoren i nesto me ne privlaci, Naza skupa za ovo sto trenutno hocu, APM mi takodje deluje malo precenjeno, sam firmware im je bas na ceni koliko vidim (jer se komponente cini mi se razlikuju samo u GPS-u kad ga poredim sa MultiWii), a i imam 2 GPS-a jos od baktanja za MCU, 1 mi ne sluzi nicemu
Sto se tice ESC-a i njegovog PWM-ovanja, meni je nazalost u glavi do sad bio samo prenos sa stanice na motore, ali ne i peglanje quada od strane senzora... S obzirom da verovatno Arduino (kad pricamo o MultiWii) salje takodje PWM signal na ESC, on ima max 255 koraka, pa sumnjam da bi bolji ESC ista uradio. Nadam se samo da 1000kv nece biti puno, verujem.
Inace, ne zurim se kao sto rekoh, planiram do nove godine da ga sklopim ili bar pribavim komponente, krece 4. godina fakulteta i zariste je sad gotovo pa ima vremena za hobi
Hvala svima!
Mali dodatak:
Nasao sam ovaj podatak,
Each SF prop manufacturer has RPM limits for safe use. Some common manufacturer limits are:
APC SF = 65,000RPM/Diameter
GWS RS = 50,000RPM/Diameter
Graupner SF = 88,000RPM/Diameter
Da li je ovako i u praksi, ili je samo do efikasnosti? Jer ispada da se 12-13" ne moze vrteti bas mnogo brzo, a preporucuju ga za onaj motor sto radi na 3S sa 1000kv??