Hvala jos jednom na lepim recima,
Mephisto, samo da kazem, da slucajno ne bude zabune, nemam ja nista protiv ARF-ova, jer mnogi danasnji ARF modeli su veoma dobri, kako po izradi, tako i po letnim karakteristikama.
Ono sto sam napisao se odnosi na prilaz izradi, modelari cesto stvari "zbrzaju" u zelji da se sto pre ide na letenje. Cesto se ne proveravaju ni elementarne stvari, teziste, otkloni, da li ima lufta u komandnim povrsinama...
Cesto se stavljaju ne adekvatni servoi na komandne povrsine, oprema koja je stara, koja je sto puta padala, "matore" baterije malog kapaciteta...
Ja sam mislio na tu vrstu prilaza modelarstvu. Ni slucajno nemam nista protiv ARF-a...
Pa, moj Zero je iz ARF price (CMP firma) i veoma sam zadovoljan sa njim...
Ovo sta sad pravim je nesto sasvim drugo i cinjenica je da ovakvu vrstu modela ne prave "mladi" modelari... Ljudi koji se ovim bave su sve "matorci" kako po godinama tako i po modelarskom stazu.
Nadam se da ces videti i sam, vremenom, da li si za tu vrstu modelarstva... Izgustiraces neke stvari (ARF-ove) i tezices da ides dalje...Naravno u mnogome zavisi od afiniteta...
ARF se brzo pravi, u zavisnosti od velicine zavisi i cena, ali stres ne zavisi od modela vec od "znanja" modelara. I ARF kad se "omasti" jos kako si u stresu...
Moj Zero ili ovaj Thunderbolt a, da ne spominjem F3A model, Cenej star (Montana) meni pruzaju veliko zadovoljstvo u letenju, sa vrlo malo stresa, jer lete tako dobro da samo neka ne ispravnost ili neverovatna greska moze da dovede do pada modela.
Da se to ne bi desilo pridrzavam se ranije napisanih stvari...
Cinjenica je da modeli kao Thunderbolt ili Hellcat bolje lete, tj. mnogo realisticnije lete, nego ARF-ovi, a, o kvalitety izrade necu da trosim reci. Zato se takvi modeli lete godinama...
Prija i da covek ima neku ekskluzivnu stvar koja se ne vidja svaki dan...
Prijaju i ove lepe reci upucene od svih Vas koji citate ove clanke...
Sve su to ona sitna zadovoljstva koja pruza ovaj hobi i u kojima veoma uzivam...
Danas sam dobio mail od Tiana (poslao sam mu link na nas forum) u kome veoma hvali kako sam doradio Thunderbolta...
Pa, ko ne bi bio zadovoljan i ponosan....
Cujemo se
Mirce
PS Miso u pravu si imam jos par detalja, hocu da "doteram" tockove, da izgledaju vise scale, moram da skratim hornove na repu, a promenio sam led diode na krajevima krila i sad se bolje vide po danu u vazduhu...