Author Topic: Mini Quad 250 FPV  (Read 153898 times)

Offline xtrem

• Pocetnik
  • *
Re: Mini Quad 250 FPV
« Reply #255 on: January 13, 2016, 12:44:43 AM »
Mislim da je OK,treba biti oko 32mm,ne znam napamet. Vjerujem da si mislio napisati 12.5mm. To je za 5.8 ghz je oko 12 mm.
xtrem

Offline mishko.bb

• Pocetnik
  • *
« Reply #256 on: January 13, 2016, 06:19:32 AM »
Duzina zicke mi je 150mm + 31mm srednji deo tj vrh (koji je naj bitniji)...

Offline marko.jovanovic

• Hero Member
« Reply #257 on: January 13, 2016, 09:16:12 AM »
Antene su projektovane najbolje da rade spram TALASNE DUŽINE ZRAČENJA. Odnosno efektivni deo antene mora biti sreazmeran nekom delu talsane dužine tj. ili celoj, ili polovini ili 1/4. Talsana dužina zračenja se dobije kada se brzina svetlosti podeli sa frekwencijom u Hz.
 Što je veća frekvencija na kojoj radi uređaj manje treba da budu tolerancije odnosno velike se greške prave čak i na malim dužinama. Talsana dužina 2.4 Ghz zračenja jeste 300/2,4=125mm Ali rekao sam već da današnje stanice rade tako što preskaču frekvencije koje su oko 2.4 GHz u protivnom ne bi mogli da vozite jedan pored drugog sa stanicama. To se na prethodnim generacijama stanica koje su bile na MHz skali radilo pomoću kristala koji su bili identični i u stanici i u prijemniku. Svako je imao svoj komplet kristala nekada i više pa se tako izbagavala interfernecija između stanica.... Danas je to mnogo sofisticiranije i danas vam nova tehnologija omogućava da letite vas 100 jedni pored drugih dok ranije taj broj je bio mnogo manji...
Svejedno bilo kako bilo ANTENA tj žica prima signal celom svojom površinom i to isključivo onog središnjeg dela (unutrašnja žica kod koaksijelnog kabla) od VRHA do mesta gde ogoljena od omotača koaksijelnog kabla ili je preko nekog konektora spojena sa prijemnikom.
Kako se današnji prijemnici prave od plastike a plastika nema apsolutno nikakvog uticaja na prijem signala to je EFEKTIVNA DUŽINA antene u ovom slučaju cela njena dužina od lema do vrha i uglavnom po pravilu se na ovim prijemnicima ne koristi koaksijelni kabal jer mu je cela žica efektivni deo (ovo govorim o fabričkom satelitu i njegovim fabričkim antenama)
Što se tiče tih satelita, cena prijamnika, kvaliteta i prijema signala taj satelit o kome trenutno raspravljamo nije predviđen za KARBONSKI TRUP, OKLOP.... Za to postoje oni koji imaju DUŽE ANTENE koje se mogu izvesti van tih delova. KARBON kao i svaki provodnik utiče na kvalitet signala. Čak i kada je porozan što je u slučaju ovih qadova zastupljeno on stvara efekat FARADEJEVOG kaveza i smanjuje odnosno blokira prijem signala i najbolje je da antene budu što više van frejma. Isto je slučaj i kod koaksijelnog kabla koji za tu svrhu ima omotač od provodničke mreže koji mora biti negde spojen na masu kako bi smetnje bile odvedene van središnjeg dela koaksijelnog kabla tj žice koja je u ovom slučaju malo antena malo provodnik. U slučau ovog navedenog satelita koji nije imao zaštitu provodnika jer mu nije potreban jer su žice samo antene trebalo bi ako se koristi koaksijelni kabal mrežu spojiti negde na masu a ne samo zalemiti središnju žicu. (nadam se da ste shvatili).

Zato sam rekao da izmeri dužinu starih žica koje su bile na satelitu i da pomnoži sa 4 i tako će dobiti najtačniju dužinu žice za antenu koju je proizvođač izmerio i sproveo pre toga nekek testove......

Mada u njegovom slučaju gubitka letelice po dodavanju gasa najverovatnije je slučaj onoga što sam rekao a to je iskakanje ESC-ova zbog preopterećenosti. Ono što bi moglo još da se uradi jeste da se stavi neka mala baterija i mali BEC od 5V ako hoće da se igra i da napajanje prijemnika, FC-a bude nezavisno od ESC-ova. A da od ESC-a vodi samo signalnu žicu na FC. Tako dobija sistem koji će mu otkriti da li dodavanjem gasa preoptereti quad. Jer čak i ako ESC-ovi iskoče signal će biti tu a on se vraća malo teže u život i sporije od ESC-a
The ground is the limit (or a water)

Offline mishko.bb

• Pocetnik
  • *
« Reply #258 on: January 13, 2016, 11:57:39 AM »
Napajanje ploce mi je preko posebnog bec-a (5v) ali sa iste baterije, ne koristim vise napajanje sa esc-a...

Offline mad_mangod

• Full Member
  • Goran Nis
« Reply #259 on: January 13, 2016, 12:07:28 PM »
@marko.jovanovic
Napisao si sve I nista.  oo))
Jeste antenna 1/4 talasne duzine ali zavisi koji tip antene.
Biti ili (ne)biti,
pitanje je koga.

Goran
YU1SIS
Niš

Offline marko.jovanovic

• Hero Member
« Reply #260 on: January 13, 2016, 02:36:51 PM »
Ovde raspravljamo o antenama koje se najčešće nalaze na prijemnicima znači obična jedna žica!

Offline mishko.bb

• Pocetnik
  • *
« Reply #261 on: January 13, 2016, 06:45:54 PM »
Vec sam sa postavljenom slikom napisao da je zicka od wifi antene iz laptopa i da je sa sirmom koji je zalemljen na minus na satelitu dugacka 150mm + na vrhu srednji deo bez sirma duzine 31,2mm

Offline fantombp

• Pocetnik
  • *
« Reply #262 on: January 15, 2016, 07:59:53 PM »
Ove male zujalice su super adrenalinska zabava,naravno kad sve radi kako treba ali..
Ja sam prvi mali quad počeo da sastavljam krajem 2014 god. Beše to karbonski ZMR.
Išao sam logikom od viška glava neboli pa su komponente bile sledeće
-Motori Multistar elite 2206-2300kv
-Esc hobi king blue 10A flešovani na simonK
-Ram kao što rekoh ZMR 250 Karbon
-Elise 5*4
-FC APM 2,6
-Fpv na 1,2 ghz od 1000mW
To sve sa baterijom 3S 2200 je bilo teško 610gr. što nije bilo strasno pošto su motori snage 126W
Međutim nisam inao sreće sa tom letelicom nikad nije letela kako treba na samom sklapanju su mi se spalila 2 esc-a i probao sam 3 APM-a sa svima sam imao neki problem pa sam batalio pre nega što sam i poleteo kako treba.Ili je padao sam od sebe ili se blesavio bio jako nervozan itd.

Offline fantombp

• Pocetnik
  • *
« Reply #263 on: January 15, 2016, 08:16:39 PM »
Međutim nije mi đavo dao mira pa sam ponovo krenuo u ove vode ali sam ovaj put kupio TAROT 250 takođe karbon i izgleda fenomenalno težak samo 110gr.
ovaj put sam uzeo slabiji setap.
-Motri su EMAX 1806 2250kw
-Esc EMAX 12A sa Blheli
-FC je flip 32 6DOF
-Props 6*3 gemfan abs
-Baterija 3S 2200mAh bez fpv opreme sa 2/3 pa na gore gasa imam oko 17 min leta neverovatno.
Težina je 440gr.
Pozajmio sam fatshark atitude V2 komplet i dešavalo mi se da kad odem oko 200-250m od mene i dok sam u okretu da se nešto desi i ostajem na 1-2 sekunde bez komande osim gasa imao sam FrSky prijemnik sa jednom pokidanom antenom doduše skinuta je sa prijemnika,ali to mi se dešavalo nakon ugradnje VLinka imersion 250mW otklonio sam sa zamenom prijemnika.
Trenutno očekujem TAROT fpv sistem sa njihovom kamerom i njihovim antenama pa ćemo videti vredi li to te pare.
Kad sam stavio fpv imam 12min leta isto ludački manevri.
Štose tiče svega letelica je ekstra.
Uradio sam autotune i podesio neke parametre da bude ekstra živahan a opet leti kao po šinama.

Offline marko.jovanovic

• Hero Member
« Reply #264 on: January 15, 2016, 08:44:22 PM »
Pozdrav.
Ono što ti prethodna konfiguracija nije letela jeste zaslužan ARDUINJO koji može i kafu da kuva i peče prase ako se dobro namesti i da leti u isto vreme, no namestiti APM je jako jako zeznuta stvar posebno za ovako male zujalice...
Za to ipak postoje naze 32, flip, cc3d i ostali.
To što su ti crkavali ESC-ovi je zato što si preterao sa setup-om koji ESC-ovi nisu mogli da podrže. Nekada su i 12A malo ali 10 je tek mizerija. Ti motori multistar elite su dosta dobri i mogao si i da ih ostaviš i koliko se sećam oni su 2150KV.
Ako imaš viška otkupio bih ja komplet ako su u životu i ako je razumna cena.

Dalje to što si ti postavio kao drugu sliku nema veze sa flip 32 nego je kk2 FC i ako ga imaš batali ga jer nije baš za ove sprave ako voliš brzinu, okretnost....
Ne kažem da ne mogu da lete ali daleko su iza gore pomenutih da ne pominjem podešavanja....
Ako ne veruješ pitaj rajker-a koji ga je prvo furao na ZMR 250 i pitaj ga kako se letelica ponašala posle zamene za cc3d
Baterija ti je malo teška. Obično se vozi sa do 1500 mAh jer na tako laganim malim quadovima svaki gram zna da smeta.
Nekada veći kapacitet baterije zna da se anulira zbog težine pa tako dobijaš sporiju i tromiju letelicu a tek nešto više vremena leta što je malo u odnosu na agilnost koju gubiš. Ne kažem za početak i vežbu to su dobre baterije ali kada uđe u prste traži se brzina...

Offline fantombp

• Pocetnik
  • *
« Reply #265 on: January 15, 2016, 09:24:49 PM »
Znam za apm ali 3 komada je malo previše ali nema veze.
a što se tiče ove druge konfiguracije i kk tu sam sliku imao nemam trenutunu sliku letelice kako izgleda.A to sa baterijama baš i nije uvek tačno probao sam i 1300 i imam samo 6 minuta leta a problem okretnosti nepostoji prilikom kretanja napred u punoj brzini okrene se i promeni pravaz na pla metra meni je to i više nego dobro.

Offline matic

• Jr. Member
  • **
  • Čemu ovo služi ?! Osim toga i ne radi !
« Reply #266 on: January 15, 2016, 09:25:17 PM »
Apm nije tesko namestiti samo treba radit po upustvu.

Offline fantombp

• Pocetnik
  • *
« Reply #267 on: January 15, 2016, 09:27:51 PM »
Da što se tiče kk jeste zastarela i ima problem recimo tipa svako armovanje je i kalibracija accelerometara i žiroskopa.
tako da jesam batalio sam je. ali mi je posluzila čisto da vidim kako se motori ponašaju.

Offline fantombp

• Pocetnik
  • *
« Reply #268 on: January 15, 2016, 09:39:48 PM »
Zaboravih napisati da su me esc-i crkli odmah pri prikljucivanu baterije bez propelera na minimalnom gasu.
A nemam te motore pošto sam ih prodao odnosno ceo quad bez FC-a i FPV-a.
a motori su bili 2300kw sigurno nisu to baybie beast V2 nego ovi sa linka.
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__63065__Multistar_Elite_2204_2300KV_Set_Of_4_CW_CCW_2_CCW_2_CW_.html
samo su tad koštali 76e
« Last Edit: January 15, 2016, 09:45:14 PM by fantombp »

Offline marko.jovanovic

• Hero Member
« Reply #269 on: January 15, 2016, 09:41:35 PM »
Onda su bili smeće ali i da su preživeli crkli bi ti kada bi stavio propelere i dodao kako treba gas jer su preslabi