Author Topic: Postoji mogucnost promeniti hoda servoa?  (Read 11595 times)

Offline Daky

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 555
  • FaceBook
Postoji mogucnost promeniti hoda servoa?
« on: November 15, 2014, 10:28:35 PM »
Pozdrav, ja sam naveo ovako pitanje: Kako promeniti hod servoa? Tacnije mislim na to da kad daj na stanici do kraja primer 2 kanal on ide do jednog odredjenog nivoa ali se meni ne svidja to jer mi se eleroni ne pomeraju puno, e sad posto imam mesta i mogucnosti, postoji mogucnost da se podesi da servo obrce vise? Inace stanica je Turnigy 9X i njegov resiver.. :D Hvala unapred!  (<--) (<--)
Dalibor Daky Ilić

________________
ex Smeker

Offline igorpl

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 391
 • Joj što volem što sam PRIMITIVAN
Re: Postoji mogucnost promeniti hoda servoa?
« Reply #1 on: November 16, 2014, 03:58:49 AM »
Kao prvo uzmeš stvaiš polugu koja vezuje servo i aileron kod servoa na skroz gornju rupicsu ili najdalju na servo ruci a kod ailerona ili gde već (ruder, elevator...) na najbližu i tada dobijaš najveći odnos pomeraja koamnde. VRlo često se zbog same konstrukcije u tim slučajevima dešava da ti ta poluga u karjnjem jednom položaju zapinje o krilo pa ćeš morati nekako da je iskriviš da ti se to ne des,i mada moja preporuka je da to ne radiš jer menjaš odnos pomeraja ailerona tj više će imati otklon na jednu stranu u odnosu na drugu i nećeš imati toliko precizan let. U slučaju koji sam ti ja gore naveo vrlo često se dobija da ti aileton bude pod 120 stepeni u odnosu na krilo što je skoro kao airbrake ili flaps kada se izvuče potpuno.
Ako hoćeš veći odziv na aileronima tj brži i bolji roll modela za to ti onda treba veća površina ailerona, najveći otklon na aileronima, brži digitalni seervoi i naravno SPEED tj jači motor. Tako da tu od svega zavisi svašta.
Eksperimentiši pa ćeš videti. Na sporim modelima sa običnim servoima teško da možeš da napraviš neku akrobatiku iz razloga što pod jedan nemaš brzinu i pod 2 servo je isuviše spor da prilikom tog sporog kretanja više napravi otpora i uspori model nego što ima efekta na roll. Kod akrobatskih modela treba voditi računa i na to da veća brzina modela+veći aileroni+brži servoi dovode do većih povratnih sila na servou pa o tome treba razmilitit prilikom ugradnje servoa tj gledati komponentu torque da bude nešto veća nego obično. I naravno veći i snažniji motor. A to opet iziskuje pojačano krilo i ostale delove, teži model....
Tako da je ovo igranka bez prestanka i eksperimentisanje zauvek. Jer ma koliko god da neko napravio savršen model sa savršenim setup-om uvek će stići neka nova ideja za nove i bolje stvari i sve to sa standardnom kobinacijom komponenata koje se koriste već godinama.
A da ne zaboravim na tvojojcevi (youtube) imaš gomilu video titorijala kako napraviti 360 stepeni servo  od običnog što se koristi za pravljenje recimo vitla na terencima, neke dizalice.....
« Last Edit: November 16, 2014, 04:03:53 AM by igorpl »
Joj što volem što sam PRIMITIVAN

Offline Daky

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 555
  • FaceBook
Re: Postoji mogucnost promeniti hoda servoa?
« Reply #2 on: November 16, 2014, 10:02:52 AM »
Hvala batouuuu.. :) Pomogao si mi i zavrsio sam posao.. Jos jednom Hvala! Sve naj!  ()-() ()-() ()-()
Dalibor Daky Ilić

________________
ex Smeker