Author Topic: EDGE 540T 60"  (Read 9572 times)

Offline Stanko BG

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 464
 • Tko leti vrijedi, tko ne leti ne vrijedi (Grunf)
  • AMERICAN CARS RESTORATION
Re: EDGE 540T 60"
« Reply #15 on: December 07, 2018, 03:01:25 AM »
Još iste noći kada sam napisao da je potrebno naručiti velcro trake kako bi avion u potpunosti bio spreman za let, nađem kod Vlade u RC Srbiji veoma lepe velcro uzice sa gajkicom. Nažalost, on je imao samo 400mm na stanju, a nama je trebala uzica dužine 300mm. Pa ipak, naručim, a Vlada mi već sutradan pošalje, tako da sam ih već jutros dobio. Sačekale me kad sam se sa posla vratio kući...

Brže, bolje poparam ih, izvadim gajku i skratim za 100mm pa potom ponovo vratim gajku i ručno zašijem traku, a, da bih se sasvim obezbedio, nalijem i Pasco na spoj. Prezadovoljan sam kako mi je ta modifikacija uspela:


Drugi deo plana odnosio se na potragu samolepljive čičak trake. Dugo sam čeprkao po netu, našao neku prodavnicu u Zemunu, ali, jutros nađem firmu ENROLL i u njoj 3M samolepljivu industrijsku čičak traku. Ova traka ima samo jedan sloj, zapravo nema onaj mekani deo čička, već se kukice same u sebe vezuju. To je takozvana DUAL LOCK čičak traka. Čičak spoj nosi preko 20kg.

https://www.enroll.rs/

Evo kako ta čičak traka izgleda - skupa je kao crna zemlja, ali je veoma moćna!


U radnji su zaposleni mnogo fini momci. Ja sam im objasnio za šta mi treba i oni su bili izuzetno susretljivi i prijatni. Kada sam im rekao da čičak lepim za PVC foliju na bateriji i za epoxy smolu, oni su mi poklonili malko 3M prajmera koji se koristi za mazanje na površinu pre nego što se čičak zalepi.

Ova čičak traka je stvar potpuno luda. Jednom kada se zalepi, nema joj skidanja...

Prvo smo ošmirglali trup na mestu gde će doći čičak traka, kako bismo uklonili što više parafina koji epoxy smole izbacuju na površinu prilikom polimerizacije (taj parafin služi da se odlivak lakše izvadi iz kalupa u procesu livenja, ali i da se lakše šmirgla odliven proizvod). Podloga na koju se lepi 3M traka mora biti oprana 70% etil alkoholom... Zatim smo naneli prajmer koji ne sme da se razmazuje, već se nanosi u samo jednom potezu, kako su mi objasnili, četkicom, ili finom krpicom. Isto sam uradio i sa poleđinama baterija - oprao ih alkoholom i potom naneo prajmer koji se veoma brzo suši. Čim se prajmer smirio, zalepili smo čičak traku u trup aviona i na poleđine baterija:Probali smo zalepljeni spoj i malo je reći da smo oduševljeni. Spoj je toliko jak da smo se uplašili da ćemo polomiti trup kada budemo vadili bateriju. Ali, nije tako strašno, uz malo tehnike baterija se lako stavlja i skida...

Naravno, pridodali smo i velkro trake koje drže bateriju za klupicu i sve to fino stegli, kao da se spremamo za prvi let. Evo kako to sve izgleda - mnogo smo zadovoljni:
Time je izrada aviona u potpunosti završena. Za kraj smo izmerili položaj težišta i zadivili se koliko je precizno konstruisan avion i koliko je raspored masa fin. Zaista se pomeranjem baterije može doterivati težište...

Zadivljuje i činjenica da model nije uopšte preterano repat. Štaviše, težište je uvek u prvoj polovini opsega - dakle uvek na strani stabilnosti. Zato ti avioni toliko lepo i prodorno lete i u stanju su da urade celokupan F3A program, a ujedno, ogromne komande i otkloni čine ih prelepim 3D letačima.
« Last Edit: December 07, 2018, 03:13:28 AM by Stanko BG »

Offline MilosB

 • Pocetnik
 • *
 • Posts: 88
Re: EDGE 540T 60"
« Reply #16 on: December 12, 2018, 08:55:32 PM »
Stanko, proveri centriranje servoa, par nas imalo loša iskustva sa hitec-om. Sve novi, a lose centriraju. Na toliku ruku se oseća. Pokusali i sa programiranjem i ništa... Ako ne centriraju moraš elevator da menjaš ovo ostalo pije vodu.

Offline Stanko BG

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 464
 • Tko leti vrijedi, tko ne leti ne vrijedi (Grunf)
  • AMERICAN CARS RESTORATION
Re: EDGE 540T 60"
« Reply #17 on: December 13, 2018, 07:11:04 AM »
Hvala za savet. Ranije u ovom postu napisao sam da servoi nemaju neko centriranje i sasvim sam svestan problema. Savet koi sam dobio od Nikole, ili tebe, na livadi, bio je savršeno tačan.  (res) Nažalost, ja sam servoe bio kupio pre nego što sam saznao za ovaj nedostatak...

Pa ipak, u pitanju je oko 0.5 milimetara odstupanja na komandi... Videćemo kako će to uticati na let aviona. I, još nešto... Sad, kad sam napunio baterije, centriranje se u mnogome popravilo jer servoi rade sada na 6V. Dok smo ih Bole i ja testirali na 4.8V, centriranje je bilo troduplo lošije...

Ako stvar ne bude išla, JR je sledeći izbor.
« Last Edit: December 13, 2018, 01:04:59 PM by Stanko BG »

Offline marko

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 949
Re: EDGE 540T 60"
« Reply #18 on: December 13, 2018, 08:08:40 PM »
Ako stvar ne bude išla, JR je sledeći izbor.

Vec godinu dana kako nema vise JR-a  :'(

https://www.flyinggiants.com/forums/showthread.php?t=223234

(pijemo)
WARNING:intentional straight and level flight prohibited!

Offline Stanko BG

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 464
 • Tko leti vrijedi, tko ne leti ne vrijedi (Grunf)
  • AMERICAN CARS RESTORATION
Re: EDGE 540T 60"
« Reply #19 on: December 13, 2018, 11:25:08 PM »
Zapravo, JR više nije samo jedan jedinstveni tim!

Temu pratim veoma pažljivo, uključujući parnice koje se odigravaju između kompanija JR AMERICAS i JR/Dee Force Aviation.

Stvar se zahuktala do usijanja. Ključno ime je Konishi Mokai...

Za mene su događanja u vezi sa JR kompanijom od izuzetnog značaja jer već 20 godina letim i koristim njihove radio uređaje.

Upravo pred proglašenje bankrota japanskog ogranka kompanije, u Americi se pojavila najbolja stanica u  istoriji ovog našeg hobija. U pitanju je JR 28x sa potpuno metalnim gimbalima, kugličnim ležajevima i hall senzorima umesto potenciometara, da ne govorim o software-u i 28 kanala... Koliko sam uspeo da istražim na internetu, samo još JETI Duplex (kojim leti Gernot Bruckman) ima metalne gimbale.

Čim je JR u Japanu proglasio bankrot, Konishi Mokai je otkupio čitavu fabriku i otvorio prodajni centar RC Depot, a u Americi se pojavila kompanija koja je direktni uvoznik i distributer opreme koju proizvodi gospodin Konishi. Oni su sada kooperanti, JR/DFA. Naravno, čim su se pojavili, JR AMERICAS su ih tužili. Sada imamo dva mesta gde možemo kupovati JR opremu. Jedni se sa drugima nadmeću. Japanci su proizveli JR/DFA T44 radio uređaj koji ima 44 kanala i, naravno, identične gimbale kao 28X... Pitanje je dokle će sve ovo trajati, ali ja već uveliko sanjam da ću jednog dana kupiti makar JR/DFA T14.

Ali, to je tema za zaseban post...

http://www.rcdepot-jp.com/

https://www.deeforce.net/

http://www.jramericas.com/
« Last Edit: December 14, 2018, 01:18:32 AM by Stanko BG »

Offline marko

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 949
Re: EDGE 540T 60"
« Reply #20 on: December 14, 2018, 09:16:18 AM »
Nadam se da ce nastaviti sa proizvodnjom.

(pijemo)
« Last Edit: December 14, 2018, 09:58:01 AM by marko »
WARNING:intentional straight and level flight prohibited!

Offline Stanko BG

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 464
 • Tko leti vrijedi, tko ne leti ne vrijedi (Grunf)
  • AMERICAN CARS RESTORATION
Re: EDGE 540T 60"
« Reply #21 on: December 14, 2018, 02:22:51 PM »
I ja se iskreno nadam da ova kompanija neće propasti - velika bi greota bila. Ali, u nesreći koja se  trenutno događa, postoji i sreća. Naime, sve ove sadašnje JR kompanije imaju problema sa servisima jer je opala proizvodnja delova za starije radio uređaje pa je zbog toga opšta rasprodaja sjajnih JR stanica i ostale opreme na e-bay- u... ljudi žele da se ratosiljaju JR uređaja, a to je sjajna prilika da se za sitne novce kupi sjajna roba.

Nama u Srbiji servis ionako ništa ne znači... ja sam kroz ove godine ovladao tehnikom zamene memorijske baterije u uređajima, kao i kalibracijom u skrivenim menijima...
« Last Edit: December 14, 2018, 02:25:17 PM by Stanko BG »