Ja bih izneo jednu zamerku, koja mi se ne svidja kod stare garde modelara.
Multirotori su jednostavno pravljeni za snimanje: objekata, dešavanja i slično , a ne za vožnju po livadi . Mislim to im je poenta i svrha, a ne akrobatsko vrtenje i lupinzi ..
Rigorozno ograničavanje letenja i snimanja bi stvorilo monopol, gde bi možda samo par ljudi koji su stekli reputaciju, mogli da nastave da lete i snimaju. Kao i pri svakom monopolu, vremenom bi u posao ušli i neki drugi ljudi, koji imaju dobre veze i privilegije, a ne znanje , tako da je pitanje i ovi prvi koliko bi mogli da zaradjuju i žive od toga, od ovih drugih .
Dopuštanje svima slobodnog letenja, bi samo vremenom napravilo još konfliktnih situacija. Bez obzira na zone ograničenja, u USA sa vremena na vreme se stalno dešavaju blisku susreti multirotora i komercijalnih putničkih aviona.
Naravno neka sredina bi bila najbolja. Što neko ko želi da leti i snima iz dobrih namera to i ne bi mogao da uradi. Možda se baš u nekom klincu krije neki novi talenat za snimanje, kome bi to u budućnosti bio posao. Možda će neko tako moći i da nadje posao u inostranstvu. Možda neko postane i stručnjak usavršivši programiranje kontrolora kod letilica, a neko možda isprojektuje i svoju letilicu, bavi se sastavljanjem i prodajom preko interneta i slično. Mogućnosti ima mnogo. Čak i neko ko je snimao recimo centar grada ranije i misli da je sada bolje jer on ima snimke, a drugi nemaju, možda poželi to sve ponovo da snimi sa 3 D kamerom, jer tehnika napreduje.
Zar nije bolje da po neki klinac snimi nešto iz vazduha, i da mu to bude hobi, nego da kupuje jeftinu i lako dostupnu drogu na ulici. Zar nije bolje da po neki klinac pogleda po neki video iz vazduha, jer će srazmerno manje gledati video Pink produkcije !???
Letenje i snimanje treba omogućiti svima, i na svim javnim mestima ali uz poštovanje odredjenih uslova, pravila ponašanja , i osiguranja a ne zabranjivati. Ako svako od RC letača, tera na svoju vodenicu vodjen isključivo svojim sebičnim interesima i egom, desiće se prvi scenario koji nikome ne odgovara.
Ako budemo jedistveni , jedinstveno nastupamo i utičemo sad dok se sve to formira i ne definisano je možemo se izboriti za drugi scenario.
Ako neko ovo bude čitao za jedno 50 godina, mislim da će se smejati, šta se sve dešava. Izvadiće svoju malu kameru iz dzepa , pustiti je da poleti na dva,tri metra visine i napraviti jedan selfie kako se smeje dok ovo čita. Jednostavno tada to neće biti dronovi koji lete i nose kamere, već će biti kamere koje lete.
Evo već i sad Parot multirotor, više liči na leteću kameru, nego na ,,dron,,