Author Topic: Novi Sad, modelarska sezona 2015.  (Read 71827 times)

Offline promat

• Pocetnik
  • *
Re: Novi Sad, modelarska sezona 2015.
« Reply #180 on: October 30, 2015, 11:02:39 PM »

Mogu da se u potpunosti slozim sa izlaganjem Druga Misovica i pravilima koje je naucio i prihvatio od pocetka pripreme za poletanje svog RC modela.Jednom prilikom u prolece 1980godine odrzan je u Novom Sadu na Ceneju jedan veliki aero miting gde su ucesvovali u programu i modelari.Tada sam imao Model Cesnu Sky lyne 182 bio je tu i Drug Jole sa svojim modelom,Drug Novta,Drug Zare,Drug Laza i jos neko od tadasnjih modelara.Nastupom modelara rukovodio je moj prijatelj Oto Dreher.Kada je dosao termin za nastup RC modela Oto je trazio da svi zajedno poletimo i prikazemo nase modele i letenje.Kada sam to cuo, odbio sam da ucestvujem u tome.Drugi su to prihvatili a odmah po poletanju dosloje do sudara motornog modela sa jednom motorizovanom jedrilicom a jedan motorni model je uleteu publiku i tom prilikom na srecu nije bilo tezih posledica.Posle toga nisam dolazio na letenje pod takvim uslovima.Nije problem da se u vazduhu nadju dva ili tri modela ali razmak izmedju zone letenja ovih modela mora biti na bezbednoj udaljenostii jednih od drugih.Uveren sam da je potrebno da neko sa autoritetom Organizuje i rukovodi letenjem RC modela za slucaj da je na terenu veci broj RC modelara jer kako kaze Drug FEDOR DOSTOJEVSKI "GDE NEMA JEDNOG BO GA,SVISU BOGOVI"

Pozdrav svim modelarima

Dusan Papic

Offline trivajuve

• Full Member
« Reply #181 on: October 31, 2015, 12:09:40 AM »
U potpunosti je Čika Dule u pravu,znači jedan vođa skupa kad nas ima više i to je to.Hvala Bogu Čenej je toliko velika površina za letenje da kad nas ima par, koji redovno dolazimo,više nego dovoljan da ima više letelica u vazduhu.Već smo navikli ko gde leti.Gužva nastaje uglavnom na pripremi na zemlji,tu smo malo aljkavi i neki lete bliže kolima.Samo postavio bih pitanje a šta sa onima koji se ogluše o pravila,kako da se to sankcioniše?Ja letim rc više od 10 godina ali da ponovim tek od ove godine sam na Čeneju pa bi to iz poštovanja prepustio "starim kajlama". (res)

Offline mirce

• Hero Member
« Reply #182 on: October 31, 2015, 01:23:21 AM »
Pisano je negde, ali evo opet...

Stvar je veoma jednostavna.

Ovu su pravila koja su nam predočena pre par godina i toga smo se držali.
Ne kažem da se u zadnje vreme ne poštuju, ali čisto da se ponovi.

Znači pričamo o Čenejskom aerodromu, a kako se radi na drugim letilištima pisaće oni koji idu tamo.

Počeću od dolaska na modelarsku pistu, dogovor je bio da se prolazi PORED AMIDŽINOG HANGARA, pa preko mostića desno.
Izričito nam je rečeno da se kolima ne ide po stajanci piste ispred glavnog hagara.

Dalje, ako ima letenja velike avijacije, treba otići do rukovodioca letenja tog dana, javiti se, pitati ko leti, kako leti, kada leti...
Nikad nije bio problem, niti je bilo "zabrane" da se leti modelima kad lete avioni, ali smo obično sačekali da se veliki avioni udalje, polete, slete...

Bilo je situacija da su pravili školske krugova, pa su opet leteli modeli. Tada obično neko od modelara prati šta se dogadja sa avionima i o tome obaveštava modelare koji trenutno lete.

Što se tiče samih modelara i letenja više modela u isto vreme i tu nikad nije bio problem.
Manji modeli, recimo Easy glideri, stiroporci, helikopteri, jedriice, leteli su istovremeno. To su modeli koji su sporiji, treba im manje prostora i kada se podele po "zonama" aerodrom je dovoljno velik za više takvih modela.

Ima još jedan momenat, Easy glider ili neki stiroporac recimo, može da ostane u vazduhu i 45 minuta.
Znate, treba imati mere, pogotovo kad ima više modelara, da ne bi bilo opominjanja, u fazonu, "ajde sad više sleti da neko drugi leti"...

Kod veliih modela, obično smo leteli jedan po jedan. Modeli su brzi, treba im mnogo mesta, pažnja je veća i vrlo je nezgodno kad uz svoj model treba da vodiš računa i o nečijem drugom, jer su brzine veće i sve se mnogo brže dešava.

Sa druge strane, takvi modeli nikad ne lete duže od 8 - 10 minuta i kad je baš "gužva" dok jedan sleće, drugi se priprema za let.
Takva frka je retko, ali ponekad zna da se desi...

Najvažnija stvar je da se leti uvek ispred sebe uz i niz pistu.
Nikad iznad kola, publike, modela, tj. iza zamišljene linije gde stojite.
OK, može da se desi, ali tada brže bolje zaokret i nazad iznad piste.

Na ozbiljnim takmičenjima leti se kao na klizanju, levi ili desni krug, u zavisnosti od vetra. Na takvim manifestacijama se to radi tako jer leti više modela od jednom, pa da bi se znao neki red i da ne bude direktnih sudara.

Kod nas to nije slučaj, mislim na letenje više modela od jednom, tako da ne mora baš striktno da se leti u krug, ali bilo bi poželjno.

I to je to...

Sankcionisati  nekoga u našim uslovima je nemoguće.
Kad postoje klubovi i kad oni imaju svoja letilišta onda na takvim mestima ne mogu leteti modelari koji nisu članovi.
Ako neko pravi probleme, takvi se opominju i ako se situacije ponavljaju, ti modelari se udaljavaju privremeno ili za stalno.

Čenejski aerodrom je javna površina i nikom se ne može zabraniti da dolazi.
Poštujući predhodno navedene smernice, mogućnosti da se nešto desi se smanjuju.
Iskreno, ja ne pamtim da se desio bilo kakav problem.

No, ako se desi, na aerodromu neće kazati, "Pera više ne može da dolazi", nego će biti "modelari više neće dolaziti" tada smo svi "ugasili".

Pošto ima novih pilota, eto u par rečenica se sve da objasniti.

I još nešto, kada leti Amidža sa G2, nemojte da se desi da neko leti model dok je on u vazduhu.
Često leti nisko, brzo, Galeb se ne čuje kad dolazi, a stigne kao tane...
Kad je taj avion u "zraku" svi modeli su prizemljeni...

Ako vidite da se neko ne pridržava ovih naših internih pravila, lepo mu pridjite i opomenite ga.
Tu nema ničeg lošeg ili ne dobronamernog.
Za takve stvari niko nema razloga da se ljuti.

I na kraju, da bi e na Čeneju uživalo cele sezone, modelarska pista, deo gde se sedi i gde su kola mora biti sredjen.
Stvar se rešava jednim telefonskim pozivom Kiršu koji dodje svojim traktorčetom i pokosi sve što treba.
Ta usluga košta 20 evra.
Ima nas dovoljno i da svako da samo jednom godišnje modelarska pista će biti od marta do oktobra uvek tip - top.
Po sezoni ne treba da se kosi više od 15-tak puta...

Najveća "zajebancija" je baš to, jer neko mora da izigrava dežurnog policajca i da opominje modelare.
Ja sam to radio, Gabor je preuzeo moju ulogu, ali kao što vidim malo mu je neprijatno da svima govori.

Da se ne bi dovodili u takve situacije, setite se sami, dajte kintu Kiršu ili Gaboru i stvar rešena.

Sve "drame" u zadnje tri godine bile su isključivo oko ovog pitanja.

Sada je novembar, verujem da ćemo se na proleće skupiti, pa opet srediti betonski krug.
I tu ne bi trebalo da se "prozivamo" nego kad bude raspisano da će se raditi, dodjite sami.
Šta više, ne morate ni da radite, ima nas mladjih, samo dodjite i pokažite dobru volju.
Tako se stvaraju dobri odnosi, dobra atmosfera, lepo druženje...

Pozdrav iz Sente i vidimo se sutra u podne...

(pijemo)

Offline trivajuve

• Full Member
« Reply #183 on: October 31, 2015, 09:46:22 AM »
Mirče proputovao si dosta i video gomilu modela i upoznao modelara i modelara...Interesuje me da li si ikad naišao na model "Harijera" da je VTOL operativan?Postoje modeli ali nisu VTOL operativni, bar koje sam ja uspeo da nađem na netu.Za mene lično to bi bila modelarska "poslastica",sam vrh modelarskog umeća.Verujem da mnoge od nas, koji vole jet-modele , zanima tvoj odgovor.Ako ima neki video na netu da me uputiš.Hvala.

Offline trivajuve

• Full Member
« Reply #184 on: October 31, 2015, 10:08:50 AM »
Ako bilo ko drugi ima nešto ne samo Mirče voleo bi da nađemo neki snimak (<--)

Offline Gabor

• Hero Member
  • RC Bandit
    • Exclusive
« Reply #185 on: October 31, 2015, 11:19:53 AM »
Samo još nešto da dodam.... Ako lete više modela odjednom, onda piloti trebali bi da stoje jedan pored drugog, dosta blizu, da bi imali komunikaciju između. Da li lete u formaciji ili malo dalje, nije važno, ali opet, tu su na jednom mestu. Najgore je kad letimo dvojica trojica, pa vičemo ko kad hoće da sleće ili koristimo kurira da obavesti ostale...

Ajde predlog jedan... Kad se budemo videli, ako bude sve po dogovoru, onda već sutra, i lepo na licu mesta razjasnimo jošp nekik stvari oko parkiranja, pripreme modela. Naravno, ako se neko ne pridržava tome, onda ćemo mu skrenuti pažnju, bez vikanja, galame i svađe.

Novaljlijama ako treba, onda ćemo 100 puta da kažemo...

I još nešto. Gospodin Mikloš mi je obratio pažnju da je neko u nedelju proleteo dosta blizu njihovoj sajli za vuču. Zamolio nas je da se malo obrati pažnja, i ja sam mu obećao da kad smo mi tamo, sigurno neće biti problema. Ali i o tome ćemo na licu mesta.

Pozdrav iz Bečeja, i spremajte modele  (<--)

Offline marko.jovanovic

• Hero Member
« Reply #186 on: October 31, 2015, 11:33:52 AM »
Da samo razjasni neko meni put do Čeneja.
Dakle iz N.Sada odvajam se sa Temerinskog puta za Srbobran i posle pratim put i skretanje za Čenej koliko vidim sa google street view-a
I onda šta dalje da li postoji neki znak za skretanje za aerodrom ili neki orjentir ili šta već?
The ground is the limit (or a water)

Offline trivajuve

• Full Member
« Reply #187 on: October 31, 2015, 12:05:01 PM »
Marko, kad ideš iz pravca N. Sada, izađeš na put za Srbobran,samo pravo.Nema skretanja na neki drugi put jer aerodrom je pored samog puta za Srbobran nekih 10 km od N Sada.Postoji saobraćajni znak za aerodrom ,videćeš neku olupinu od aviona među drvećem,uđeš na kapiju,posle toga levo naliaziš na put koji vodi prema hangarima ,kreneš tuda i sa desne strane preko utabane staze na letnu površinu.Samo da napomenem da neideš u naselje Čenej koje je sa leve strane puta nego nataviš pravo prema aerodromu. (<--)

Offline marko.jovanovic

• Hero Member
« Reply #188 on: October 31, 2015, 12:14:40 PM »
Hvala tek sada sam video na mapi gde je pošto am kucao Čenej pa me odveo na levo prema Čeneju.....
Ok u svakom slučaju se vdimo i ja sam Igor. planiram da dođem tamo oko 11.
poneću 2 stiroporca pa ako ne bude vetra kao danas letećemo ako ne kibicujemo....

Offline trivajuve

• Full Member
« Reply #189 on: October 31, 2015, 01:29:19 PM »
Da,ovaj vetar Igore ne ide na ruku za sutra...ostaje da se nadamo da će sutra oslabiti mmmm

Offline marko.jovanovic

• Hero Member
« Reply #190 on: October 31, 2015, 04:24:41 PM »
Teško da će oslabiti. Baš sada sam se vratio sa Fruške Gore sa klincima i suprugom i toliko je bio promenljiv vetar da ni zmajeve nismo mogli da letimo.

Offline mirce

• Hero Member
« Reply #191 on: October 31, 2015, 08:50:43 PM »
Čuo sam se sa Golubom, on neće doći...

Sutra prepodne se čujem sa Gaborom, pa ako bude dolazio, praviću mu društvo, a ako proceni da je veter jak, vidimo se neki drugi put.

Oko 10 - pola 11 ću napisati ovde da li dolazimo ili ne...

(pijemo)

Offline marko.jovanovic

• Hero Member
« Reply #192 on: October 31, 2015, 09:30:27 PM »
A kada bi skup bio, onda ako bi objavili tek oko 10 da li dolazite kada bi se skupljali?
Meni je malo problem jer mi treba najamanje 1,5 sati da dođem.....Da znam da li da dolazim ili ne. Vetar teško da će stati ali nadajmo se da hoće.
Ja spremio pivo i sok....

Offline mirce

• Hero Member
« Reply #193 on: November 01, 2015, 10:21:08 AM »
Strpaj pivo i sok u frižider, jer danas nema ništa od letenja...

Sad sam se čuo sa Gaborom i procena je da je vetar jak, a na otvorenom sigurno duva i više, tako da se letenje odlaže za neki drugi put...

Pozdrav

(pijemo)

Offline marko.jovanovic

• Hero Member
« Reply #194 on: November 01, 2015, 10:26:23 AM »
Ok vidimo se nekom drugom prilikom (<--)