RC MODELI AVIONA - ELEKTRO > TRENAŽNI MODELI

rcfly4um

<< < (3/3)

marko.jovanovic:
Treća žica služi kao i ove druge dve. Tj ide na nekoliko namotaja...
Brushed (motori sa četkicama) motori imaju dve žice i koriste jednosmernu struju i za njih postoje brushed esc-ovi koji prema motoru imaju 2 žice. Al se ta varijanta mnogo manje koristi iz razloga nepouzdanosti otkaza četkica, prljanja rotora (usled trošenja četkica o kolektor)...
Brushless motori imaju tri žice i rade na naizmeničnu struju koju dobijaju od ESC-a preko 3 žice.
Odnosno imaju tako reći tri faze. E sada koliko namotaja ima to nije sada bitno... Ovi motori nemaju četkice i elektromagnetno polje se stvara na statoru na kojem postoje namotaji raspoređeni po fazama.... Na rotoru obično imaju poređane magnete u krug. postoje outrunner (najčešće korišćeni motori kod aviona) i inrunner koji se koriste recimo kod brodova, automobila.... Outrunner motor znači da mu je rotor spolja tj magneti su raspoređeni po disku koji se okreće oko starora dok je kod inrunner motora obrnuta varijanta i njima se rotor nalazi unutar staora koji je fiksan (slično dinami na biciklu onoj staroj).
U svakom slučaju ako hoćete da pravite avion manite se ćorava posla i koristite brushless motore jer imaju pre svega malu cenu, pouzdani su dosta, imaju velike brojeve obrtaja po potrebi, svi ih koriste, imaju velike snage u odnosu na brushed motore i kupovati samo outrunner motore jer oni samim tim što im se rotor okreće spolja imaju i bolje hlađenje za razliku od inrunnera koji obično zahtevaju neko dodatno halđenje kao što je kod brodova (voeno hlađenje-voda koja struji oko motora u posebnom hladnjaku i na taj način hladi motor. A ta boda dolazi od pritiska koji stvara voda dok se brod kreće na neku ulaznu cevčicu z ahlađenje.....)
Znači odgovr je NE ne bi mogli da koristete motore sa dve žice na esc-u koji ima 3 žice jer nije namenjen za to.
Odnosno možda je moj odgovr i pogrešan jer se danas znanjem elktronike skoro sve da nešto prepraviti ali ta bi vas rabota izašla skuplja nego TEPSIJA tako da je kupovina pravog ESC-a najbolja moguća investicija.
A malo objašnjenje imate ovde:

DCVELE:
Hvala puno,mislio sam da uštedim nešto pošto imam te motore ali džaba neka stoje zatrebaće za nešto drugo  :D

tibeteagle:
Čestitam decenijski jubilej osnivačima i članovima foruma!

pnedic:
I ja se pridruzujem cestitkama na 10-godisnjem jubileju. Mnoooogo toga sam ovde naucio. Sa srecom i jos dugo da bude aktivan !

Navigation

[0] Message Index

[*] Previous page

Go to full version