Negde mogu da se složim sa tobom, ali samo ...negde...
- Za takve slučajeve nisam čuo, što ne znači da se nisu desili...
Čuo sam za neke slučajeve susreta pilot-dron-police, ali je bilo u gradu i na javnom mestu, koje nikako nije bilo primereno, mislim da je bilo posle AL zastave/stadion,
bilo je nešto valjda na vojnoj paradi, iz prve ruke čuo "snimatelja", došao po delove, kod Beogradjanke (priznaje da je povrh svega bio i malo drčniji, pa mu je vlast prizemljila dron pendrekom, tako nekako), nisam čuo da su išli po livadama i improvizovanim RC letilištima...a ni po kućama... mislim da je to već "paranoja" i mlaćenje prazne slame u zimske idilične dane
- Rekao bih pre svega da su na udaru, i na lošem glasu, "drone", NE avioni, NE automobili. NE čamci, helija iovako više takoreći ni nema, niti se pominju... njih se i vlasnici istih plaše
... poznat nam je razlog, utakmica/AL zastava, vojna parada, prvi ozbiljni incidenti sa "dronom" u SRB. Medijski propraćeno... svašta se tu nalupetalo, da bi se prodala VEST !
Razne razrade na temu da li može i šta sve može da uradi sa "drone" ako pilot ima loše namere i malo obuke...
isto ili slično moze i sekirom, češće se dešava sa sekirom, ima ih svaka kuća, ne treba obuka, malo košta .... samo jedan od prostijih primera, nije ideja !
- To da će komšija iz nepoznatog razloga da te prijavi, to je OK i vrlo naški, to nam je u duši... nemaš izbora... uvek može za nešto da te prijavi ili samo da te skenja, šta god da je u pitanju, dovoljno da vidi da ti je lepo i da uživaš u tome... eto odličan razlog ... njemu je loše, a tebi dobro, NE TREBA TAKO, treba da nam je svima loše, a onda tu ima gradacije i stvar lične aspiracije... NEMA POMOĆI !!!!
Ipak je izbor veliki:
1. Možeš da se povinuješ zakonu (u koji ne veruju ni oni što ga pisu, niti većina zna o čemu se radi) i da budeš uredan gradjanin... registruješ letelicu, položiš vozački/lekarski, najavljuješ letove, pa čak sa mikro i nano dronom u svojoj dnevnoj sobi itd...
2. Možeš sve to u glavi ignorišeš i da se ponašaš kao normalan čovek, igraš se sa svojim igračkama na svojoj livadici... ili na improvizovanom RC aerodromu, da budeš odgovoran i ljubazan, običan... da se ne zameraš komšijama i prolaznicima... i da najverovatnije sve bude OK, bez ikakvih dodatnih problema....
3. Možeš da teraš svoju filozofiju i radiš sve suprotno, da letiš gde ti se digne, pa čak i da smišljaš što osetljivija mesta za isto i da trpiš posledice istog....
4. Možeš da predješ u PRO esnaf i da se boriš za svoja ljudska parava i pravo na rad, u skladu za zakonskim propisima...
5. Možeš da odeš iz ove društvene zajednice, zemlje/države u neku normalniju i bolje sredjenu i uredjenu zemlju, ako imaš volje i uslova... gde ćeš zateći već zakonski i na svaki drugi način uredjen RC Hobby, prihvaćen od strane zakonodavca, gde je osnovno pravilo da se učlanis u nacionalnu asocijaciju RC pilota (red veličina 100 USD, EUR ili slično), da se sa tim osiguranjem i registracijom RC pilota učlaniš u neki od RC Klubova, da letiš svoje ljubimce i da sa istomišljenicima piješ pivo i razglabaš o RC hobiju...
Meni ovo deluje nekako kao najbolje resenje, bar meni... nekako najlogičnije... da ne razglabamo o drugim prednostima, pa možda i manama, ovakve odluke, mislim da su u totalu mane nekako sporedne i zanemarljive... Mislim da je to generalno BINGO odluka... zdravo telo, zdrav duh, manje više regulisan način života, razmišljanja, zarade, a samim tim i mnogo drugih jako bitnih "nebitnih" stvari.... Ja lično težim ka ovom izboru, nije lako ! 6. Možeš da napraviš novi post i da pokušaš, ako imaš vremena, snage i volje da preobratiš našu malu..malu RC zajednicu, da se lokalno samoorganizuju, ima već dobrih pokušaja lokalno, koliko vidim ovde, samo treba malo više angazmana, malo para i pre svega volje i želje... da sve te male lokalne zajednice RC korisnika prerastu u lokalne RC klubove, neka vrsta samoodrzivog pravnog lica, ne da bi se tražile pare od države jer para nema i za te stvari ih dugoooo neće ni biti, a negde i ne treba... U tom slučaju, kad bi se to raširilo i postalo opšteprihvaćeno, imalo bi smisla kritikovati, pojašnjavati, boriti se za neke promene i sve ostalo...
7. Možeš da batališ sve ovo, mislim na RC Hobby, iovako se polako ali rekao bih sigurno gasi na ovom podneblju, i da se baciš na heklanje ili već nešto drugo po izboru
ili da smisliš jos neku mogućnost, pored nabrojanih....
Ovo kukanje ovde na forumu, NIŠ NE MOŽE POMOĆ !!!!
Kako već rekoh PRO Esnaf snimajućih letača će se već izboriti koliko budu mogli da sebi olakšaju život i posao.... nećemo im ovako ništa pomoći, ali možemo im odmoći, sa kojekakvim komentarima.... Sve ovo je vrlo čitljivo i siguran sam da se prati....
A do tada ... uzdravlje i na letenje kad otopli malo...