tek počinjem polako da kontam neke stvari.
E to je suština svega.
Odlična je škola kada se napravi model sa planova iz časopisa, koje nikada nisu bile pravilne. Edukativni karakter časopisa se uvek ispoljavao na ovaj način. Video sam na desetine ovakvih i to u rukama. Čudio sam se, ali sam kasnije shvatio kao se ne sme davati mogućnost za Copy/Paste, a da se ni malo ne uključi mozak. Na besplatnim stvarima se može naučiti samo kako ne treba raditi stvari, a jedino prave dobre knjige o temi daju odgovor kako je pravilno.
Mene ne interesuje šta ćete uraditi ili nećete, samo je kolegijalno reći da je pun grešaka na izlged malih, ali iz apekta aerodinamike krila ogromne. Tako nema smisla očekivati dobre performanse a koje daju na izgled iz daljine slični. Naravno to od vas nije zavisilo, ako ste se držali samo crtanog plana.
Sve što uradite na Moniki, skoro pa ništa neće promeniti u performansama modela.
Ako sam dobro razumeo, nije ni namera da uradi nešto, već da se menja celo- ili deo krila, a to može jako puno da znači u zavisnosti šta. Krilo je najmanje 80% modela iz aspekta raznih performansi.
Moj zaključak je, da bi model bio bolji, mora biti kvalitetniji.
Kvalitet? Konkretno šta to znači kod modela, jer je ovo veoma širok pojam.
Ima mnogo jedrilica, na oko su iste, ali namene su totalno drugačije (termičke, padinske, F3B...).
I na oko se jako razlikuju, pa i za neupućene, kako rekoh malo pre, najviše u krilu. Ima krila koje dobro rade sve od navedenih istovremeno, ali nikako najbolje pojedinačno gledano, da je samo jedna osobina forsirana na uštrb druge.
MIrče, izviljavam se, ali ne sme se mladi vredan gospodin uvesti u pasivne vode sa ovakvim manje inpsirativnim opštim komentarima. Ipak je ovo stručni forum sa konkretnim stvarima. Pravilno je ako je čovek neprestano nezadovoljan i uvek treba da traži bolje, a težnja prema idealnom je dobra ljudska vrlina. Mislim da se to odražava i na vašim radovima, jer vam isto to nije dalo mira, pa sada opet šmirglate G2.