Author Topic: DJI Spark i RC  (Read 17480 times)

Offline DMZ

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 177
Re: DJI Spark i RC
« Reply #30 on: September 22, 2018, 08:41:24 PM »
Svakako izbegavaj testiranje maksimalnih dometa, jer su oni tako relativni i zavise od konfiguracije terena, raznih faktora koji ometaju signal, frekvencije... Nekome ko ima platu 2-3000 dolara/evra i uzme Sparka za 600 evra na 36 rata nije neki problem da ga prezali i da se igra sa testiranjem dometa. Ne treba zaboraviti da je to WIFI i da mu smetaju prepreke, kao i da najvise voli opticku vidljivost. Svaka prepreka, bilo to drvo, zgrada, brdo... moze znaciti gubitak signala. A kad na to dodat i pokrvenost satelita koja na nasim terenima ume da bude upitna, potencijalno i gubitak drona. Samo potrazi na youtube-u ''DJI Spark fly away'' i sve ce ti biti jasno.  A u 99% slucajeva je krivica vlasnika, odnosno koriscenje na nacin kako proizvodjac nije propisao.

 Imam dva drona, koja nisam tako lako kupio, a kostali su gotovo kao moj auto. Cesto ih koristim, ali po pitanju kraljnih dometa, slobodno se moze reci da sam kukavica. Uvek se trudim da mi igracke budu u vidnom polju, i retko letim preko 500 metara u daljinu. 200 metara u visinu retko prelazim, a i retko se sta lepo moze snimiti sa te visine. Da pripadam grupi kolega sa zapada koje sam pomenuo na pocetku, mozda bih i ja bio veci junak :)

Spark jeste spor, i ja cesto koristim sport mod, ali u njemu gubis stabilizaciju videa u svim pravcima osim napred nazad. Dobro dodje da se pretrci neka daljina i da se naprave efektni snimci nekih pejzaza sa vecih visina i sa pravo usmerenom kamerom, kada pri maloj brzini izgleda kao da se nista ne desava.

Sto se Grze tice, ja cesto svratim tamo, i oko jezera i kod izvora uvek imam problem sa prijemom satelita. I tu uvek letuckam, do 50 metara u vis i u atty modu.

Offline milanovic986

 • Newbie
 • *
 • Posts: 22
Re: DJI Spark i RC
« Reply #31 on: September 22, 2018, 09:34:20 PM »
Imas pravo. I ja sam kukavica po pitanju letenja dronom. Takodje uvek gledam da mi bude u dometu opticke vidljivosti. Posle Tello-a koji je jedva dohvatao 30m, Spark mi je pravo otkrovenje kada su u pitanju visina i krajnji domet. Kao sto si pomenuo, 200m u visinu su sasvim zadovoljavajuci za snimanje pejzaza, dok za snimanje nekih objekata i nize visine.

Gledao sam te klipove kada se gubi kontrola sa dronom. Jeste zeznuta situacija, ali kao sto kazes sami su krivi u velikom broju snimaka. Gledao sam i ljude koji su ih namerno zaletali u zid i druge objekte (How to destroy Spark, na primer). Sto je totalni nonsens. Kao da ih na ulici nalaze.

Offline brankelot

 • Pocetnik
 • *
 • Posts: 50
Re: DJI Spark i RC
« Reply #32 on: October 05, 2018, 01:04:32 AM »
Da li je neko leteo iznad vece vode? Da li ima tu problemA? Ja bih se nesto zezao inad Dunava a znam da me bezicne bube zezaju kad sam oko vecih povrsina vode.

Offline DMZ

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 177
Re: DJI Spark i RC
« Reply #33 on: October 05, 2018, 07:11:21 PM »
Ja cesto letim iznad vode, i cini mi se da tu najmane problema imam sa gubitkom signala. Izbegavam duze zadrzavanje, pre svega jer se plasim ptica sa kojima sam cesto imao bliske susrete :) Ono na sta je pre svega bitno obratiti paznju pored vode je da obratis paznju na home point (na prethodnoj strani sam pisao o tome pa da se ne ponavljam).