RC MODELI AVIONA - ELEKTRO > TRENAŽNI MODELI

Marabu II

(1/10) > >>

SABURO:
Rekao bih da ima dve godine od kako sam kupio DXF fajlove od Mitje za model aviona Marabu II, tj. čoveka koji se po RC forumima predstavlja pod pseudonijumom "Ultralajt". Marabu II je uvećana verzija češkog  gumenjaka "Marabu-a" razmaha krila 59cm. Obzirom da je ovo Marabu II, nekako je logično da postoji i Marabu I. Prva izvedba modela je većinski odrađena od balze, a nešto više o tome kod Nikole u topic-u. 

Marabu II se većinom sastoji od špera, samo na nekoliko mesta se koristi balza. Obzirom da sam plan kupio, bilo je neophodno da se nabavi šper od 3mm i odnese na lasersko sečenje. Pre par dana tokom telefonskog razgovora sa Mirčetom, sasvim nenadano dogovorismo sečenje kita, obzirom da je Mirče imao nekoliko velikih tabli špera u radionici. Short kit se sastoji od 14 tabli dimenzija 40cmx60cm.
Ekspresno, već sutra dan kit je bio izrezan i poslat na moju adresu. I tako se moj matori i ja ponovo vratismo u radionicu, što me iskreno raduje.

Ne verujem da ćemo na modelu raditi svakodnevno, al` s vremena na vreme kako bude pomaka, trudiću se da postavim po koju reč i sliku.

Mirče je svaku tablu umotao u foliju i obeležio brojem. Kvalitet reza je fenomenalan, ni trunke garezi nema po isecenim ivicama, tako da naknadno dorađivanje nije neophodno.


Krenusmo od flapsova, za sada se sve uklapa fenomenalno!

   

rajker:
Puno srece u izgradnji  ;namig

SABURO:
U prethodnom periodu moj otac i ja našli smo vremena za modelarenje i pristupili izradi kontrolnih površina, kao uvertira za krila i trup. Prvo što nam je došlo pod ruku su flapsovi, jer su najlakši za sklapanje. Sve je pod uglom od 90 stepeni i jedino na sta treba obratiti paznju, jeste da se naprave levi i desni flaps (oni su zapravo ogledalo jedno, drugom). Kvalitet izradjenih delova je odličan i sve se uklapa fenomenalno. Za sklapanje ne treba plan, samo treba da se vodi računa o uglovima i da sve bude jednako uz povremene provere uglomerom.

Flapsplan na slici iznad je od Marabu I, čisto sam želeo da proverim da li se poklapaju. Zaključak je, ne poklapaju se, tako da je plan ovde suvišan.flapsovi ulepljeni i postavljeni pod teret kako bi se pavilno ulepili

Ailerons

Ailerone je već malo teže upeglati iz razloga što se vitopere pri krajevima. Kao preduslov za sastavljanje, bilo je neophodno sastaviti letvice po dužini u jednu celinu

zatim poslagati rebra i u vodoravnom položaju, poravnati sve pod uglom od 90 stepeni.

Krajeve ailerona koji se vitoperi sam ostavio za kasnije.

Finalni izgled flaps-ova i ailerona.Preostaje da se rebra i izlazne ivice plankiraju balzom od 1,5mm, al` to ostavljamo za kasnije, tj. kada izradimo sve kontrolne površine, a i kada nabavim balsa sekac. Ako neko ima viska i na prodaju, rado bih kupio: https://hobbyking.com/en_us/master-airscrew-balsa-stripper.html , da ne cekam iz Kine.

mirce:
 (pijemo)

Gabor:
Pravi model za relax letenje   :)aplauz

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version