Author Topic: MIG-3 park fly.  (Read 3076 times)

Offline IvanGrozni

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 690
MIG-3 park fly.
« on: March 31, 2020, 04:44:56 PM »
Zdravo svima. Posle dužeg vremena evo jedan model i od mene.
Prvo par fotografija.

26182-0
26184-1
26186-2

Radi se o MIG-3, park fly modelu. Raspon krila 75cm, dužina sa spinerom 62cm. Motor je C2826 1900KV, baterija 2s 900mAh, ESC 30A (taj sam imao, može manji), elisa na njemu je 7x4 a probaću i druge koje imam. Dva 9g servoa za elerone i elevator, nema ruder. Nema stajni trap jer je predviđeno da se baca iz ruke. Međutim moguće je ugraditi stajni trap i to izgleda veoma lepo na njemo. Stajni trap je fiksiran. Kolor šema za njega ima mnogo. Potrebno je izabrati neku ili osmisliti svoju.  Još nije poleteo. Kada će, pojma nemam. Kako se dešava sve ovo sa virusom, mislim da neće do leta.
Masa modela je 450 grama, mereno na kuhinjskoj vagi.

Urađen je od izoflora od 6 mm. Delovi su sečeni skalpelom, što nije baš najbolje rešenje. Koliko god se trudio uvek dolazi do okrznuća ivica kuda se seče i to ružno izgleda. Na fotografijama model izgleda lepše nego uživo, mada nije da je baš skrnav. Topla žica je zakon, plus CNC. Radim na tome.

Izoflor koji sam imao je drugačiji od onoga koji sam kupovao ranije. Ovaj je sa jedne strane gladak, a sa druge blago rapav, što možete videti na vertikalcu. Mekan je, tako da se pod prstima ugiba ako se jače pritisne. Lako se šmirgla ali isto tako lako može i da se ošteti.  Stirodur bi bio bolje rešenje.

Krilo je Kfm2. Debljina varira od 12mm na izlaznoj ivici i eleronu, do 18mm na napadnoj ivici. Napravio sam i mali dehidral od 5 stepeni, mada originalnim planom nije potreban. Između dva sloja, ubacio sam okruglu ramenjaču od 4mm (drveni tipl štap). Krilo je zalepljeno za trup i ne može se odvojiti.

Vertikalac i horizontalac su debljine 6mm. Trup modela je laminiran. Originalnim planom je predviđen da se zalepi 5 delova debljine 6mm. Ja sam dodao još 2 od 6mm, kako bi ga malo zaoblio. Morao sam da dodam i još 2 od 3mm jer sam oštetio spoljne delova, pa sam zamaskirao. Delove sam lepio sa belim lepkom, drvofix. Nije sjajno rešenje, ali je to za sada jedino. Mana je da kada se stvrdne teško se šmirgla. Pored toga može da se jednostavno odlomi sa sve delom izoflora i na taj našin se ošteti. UhuPor za stiropor odavno nema ni za lek. Može se naći na Ebayu ali je prilično skup. Skoro sam na internetu našao neki lepak u spreju (ima ga kod nas, neki Neostik), kojim bi mogao da se lepi stiropor ali to treba proveriti.

Dok sam radio model, razmišljao sam i o farbanju i o kolor šemi. Hteo sam zimsku šemu, ali pošto nije to baš krenulo onako kako sam zamišljao, odlučio sam da ga ofarbam da liči na nešto, a da sve to popravim na sledećem modelu.

Bela boja je akrilna boja kupljena kod kineza. Manje/više zadovoljan/nezadovoljan. Mislim da nije srećno rešenje. Ipak je kineska.
Crvena boja je bezbojni lak plus crveni toner. podliva ispod krep trake gde je ivica. 
Siva metalik boja je bolja priča. Radi se o akrilnoj boji kupljenoj u knjižari, kvalitetnija je, bolje pokriva.
Kod prve dve boje, model se mora preći tri puta, jer zelena boja izoflora se nazire ispod farbe. Kod sive metalik je dovoljno dva puta.

Prilikom izrade modela nisam obratio pažnju na dimenzije ESC, prijemnika  i baterije pa sam morao dodatno da izdubim mesta za njih.

Sve u svemu, potreban je drugi materijal za gradnju – stirodur, drugačiji lepak po mogućstvu, kao i način farbanja. Može lepo da se uradi.
Raspon krila je 80cm, mada bi nekim uveličanjem mogao da se uradi model od 120 cm, na koji bi se dodao i stajni trap.
Obzirom da pokušavam da napravim neki CNC za toplu žicu, pokušaću da ponovo uradim ovaj model. Veći naravno, sa krilom koje se može skinuti.

Offline IvanGrozni

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 690
Re: MIG-3 park fly.
« Reply #1 on: June 21, 2020, 03:46:57 PM »
Da krenem ispočetka.

CNC je gotov i operativan. Isekao sam sve potrebne delove od stirdodura, koji je mnogo bolji materijal za gradnju od izoflora. Krilo je od 6mm debelog stirodura a trup od 8mm. Prilično jednostavno za gradnju. Raspon krila je malo veći od prethodnog modela, biće 86cm. Takođe je i srazmerno duži. Zbog ograničenja radnje površine CNC-a (350mm*500mm) nisam mogao da uradim veći raspon. Sigurno može, ali bi jedna polovina krila morala da se radi iz dva dela. Neke delove trupa sam već morao da uradim iz dva dela.

Evo fotografija delova trupa

26585-0

Trup se sastoji iz pet delova. Jedan centralni, dva srednja i dva spoljašnja dela.

Offline IvanGrozni

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 690
Re: MIG-3 park fly.
« Reply #2 on: June 21, 2020, 03:51:27 PM »
Svi ovi delovi se poslažu jedan na drugi, tj krene se od centralnog dela, na koji se lepe ostali delovi. To bi trebalo da izgleda ovako:

26587-0

Krilo je KFM2, i ima tri dela

26589-1

26591-2

26593-3

[ Specified attachment is not available ]

horizontalac vertikalac i stomak:

26597-5


Sada sam u potrazi za odgovarajućim lepkom. Ne bih koristio beli lepak za drvo. Možda neki u spreju koji nije agresivan prema stiroduru.
« Last Edit: June 21, 2020, 03:53:32 PM by IvanGrozni »

Offline sasa

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1660
BOLJE JE DA PLACES STO NISI NA NEBU NEGO DA PLACES STO NISI NA ZEMLJI

PRE NEGO STO PUSTIS JEZIK , PROVERI DA LI SI UKLJUCIO MOZAK

Offline Sava

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 935
 • Istina je kao voda.Uvek nađe put.
Re: MIG-3 park fly.
« Reply #4 on: June 21, 2020, 08:25:21 PM »
http://www.rcfly4um.org/index.php/topic,13088.0.html
Davno je bilo, ali evo prilike da se podsetim prelepog modela. Bilo je posle i lepših modela, a biće ih verovatno još.
ex pseudonijum: licider

Offline IvanGrozni

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 690
Re: MIG-3 park fly.
« Reply #5 on: June 21, 2020, 08:51:14 PM »

Offline IvanGrozni

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 690
Re: MIG-3 park fly.
« Reply #6 on: June 21, 2020, 08:59:06 PM »
http://www.rcfly4um.org/index.php/topic,13088.0.html
Davno je bilo, ali evo prilike da se podsetim prelepog modela. Bilo je posle i lepših modela, a biće ih verovatno još.

Pa i nije bilo davno. Ova belo crvena kolor šema mu odlično stoji.