Author Topic: Besplatni dizajner za krila za CNC masinu sa 4 ose  (Read 3718 times)

Offline djordjem

 • Newbie
 • *
 • Posts: 6
Besplatni dizajner za krila za CNC masinu sa 4 ose
« on: August 27, 2020, 12:43:29 PM »
Pozdrav svima,

Ovo mi je prvi post na ovom forumu, pa se nadam da sam pogodio pravi podforum za ovu temu. Bavim se ovim hobijem nekoliko godina. Jos uvek nisam imao ni jedan komercijalni model. Sve volim da napravim sam, pa sam tako sklopio i CNC masinu sa 4 ose za isecanje krila od stiropora. O njoj ne bih mnogo goovorio jer koliko vidim ima dosta takvih tema.

Ono cime bih se pohvalio je softver za dizajniranje krila i generisanje g-koda za cnc. Ovo sam napravio jer su mi postojeci proizvodi ili preskupi ili nisu imali opcije koje mi trebaju. Mozda ce jos nekom biti od koristi pa sam resio da ga objavim besplatno. Pravljenje ovog programa mi je oduzelo par meseci slobodnog vremena, ali bilo je izazovno, poucno i zabavno.

Ovde mozete pristupiti programu i koristiti ga iz nekog od novijih browsera.

http://www.diyrcwings.com


Napomena: 3D preview mozete misem rotirati, zoomirati, pomerati

Neke od osobina su sledece:
 - radi iz browser-a, ne treba download
 - nema placanja, nema registracije, sve je dzaba i na klik!
 - Postoji podrska za Spar-s (okrugli slotovi za sipke) Slotovi mogu pratiti ivicu krila ili biti pod pravim uglom u odnosu na koren krila.
 - isecanje aileron-a (sa mogucnoscu da se ne prosece do kraja, kako bi deo funkcionisao kao sarka)
 - postoji mogucnost odabira oblika za koren i vrh krila (airfoils), kao i podesavanje debljine i rotacija jednim povlacenjem slajdera na interfejsu
 - 3D simulacija secenja svakog od segmenata posebno
 - secenje krila iz vise delova (segmenata) kako bi se sastavilo veliko krilo od manjih komada stiropora

Program svakako nije (jos uvek) profesionalno zavrsen, nema uputstva, verovatno ima i poneku gresku, ali nadam se da ce nekom koristiti. Znacilo bi mi da cujem utiske!

Za one koje to zanima, aplikacija je pisana u Angular-u. Takodje koristi Three.js biblioteku za 3D simulaciju.
« Last Edit: August 27, 2020, 12:50:16 PM by djordjem »

Offline dradra

 • Newbie
 • *
 • Posts: 29
Re: Besplatni dizajner za krila za CNC masinu sa 4 ose
« Reply #1 on: August 27, 2020, 04:40:25 PM »


 BRAVOOO!!!

Offline mikula

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 172
Re: Besplatni dizajner za krila za CNC masinu sa 4 ose
« Reply #2 on: August 27, 2020, 11:14:54 PM »
Auuu... BRAVO! Prvo pa muško! (tako se kaže, nemam seksističkih predrasuda)
Prvo, lep je i galantan gest što svoj trud deliš sa hobi familijom. (res)
Što se samog programa tiče, veoma mi se dopada.
Lepo je i intuitivno organizovan, verujem da bih vrlo brzo mogao da kroz njega dođem do prvih uspešnih rezova.
Sviđa mi se što je i dihedral odmah uvršten u definisanje, pa nema naknadnog "krajčenja" pod uglom - doduše u tom je slučaju neophodno vrlo precizno pozicioniranje bloka pre rezanja.
Ovako, na prvi prolaz ostalo mi je nejasno kako se bira aeroprofil (iz koje biblioteke... )?
Moguć je samo okrugao spar? Samo konstantnog prečnika?
Može li se iseći jedan ili više segmenata iz jezgra profila radi olakšavanja?
Može li se profil okrenuti tako da leži na gornjaci, odnosno da prilikom sečenja slotova za ramenjaču (i ostale sparse) žica ulazi kroz donjaku?
Nažalost, CNC mi nešto štrajkuje, a nemam baš ni toliko vremena za hobi da utvrdim šta ga muči ( Mach3 kao izvršava sečenje a motori miruju - imam ili hardverski problem ili mi je "licenca" istekla), inače bih odmah i isprobao.
Još jednom, svaka čast i hvala na lepom poklonu.

Offline djordjem

 • Newbie
 • *
 • Posts: 6
Re: Besplatni dizajner za krila za CNC masinu sa 4 ose
« Reply #3 on: August 28, 2020, 06:45:15 AM »
Pre svega hvala na utiscima i pitanjima! Mnogo mi znaci. Probacu da odgovorim na pitanja redom. Izvinjavam se ako mi je terminologija u nekim sliucajevima pogresna. U hobi sam usao uglavnom prateci strane forume, pa mi je i "strucni" jezik na zalost takav.

Da, svako secenje krila koje nije ravno (ima dihedral, sweep ili jednostavno razlicitu velicinu vrha u odnosu na koren) zahteva bas precizno pozicioniranje stiropora u masini, a i precizno izradjenu masinu, posebno u mestu gde se zica rotira.

Moja motivacija da ubacim dihedral u program je mogucnost da odmah uracunam i slot za spar koji spaja levo i desno krilo. Iako su krila pod uglom (dihedral), slotovi za spar  nisu. Ovo je opcija "auto / straight" u stranici za definisanje spar-a.

Profil za koren/vrh krila se moze podesiti tako sto ga skinete sa interneta (recimo sa http://airfoiltools.com/) u Lednicer ili Selig formatu i na stranici "Wing Root" ili "Wing Tip" kliknete na dugme "Select airfoil file" i to bi bilo to. Profil treba da je ucitan. Podrazumevano je da je profil za koren i vrh krila isti, a to se moze i promeniti iskljucivanjem opcije "Same as root" na stranici "Wing tip". Iskljucivanjem opcije  "Same as root" takodje omogucavate posebno podesavanje za vrh krila u odnosu na koren u pogledu velicine chord-a, rotacije i debljine profila.

Opcija debljine profila samo "podebljava" profil po visini za odredjen procenat. Ovo mi je bilo korisno kada pravim krila od stiropora bez oplate od balze ili armirane trake, pa da dodam na debljini radi jaceg krila. Naravno da se ovako menjaju i aerodinamicke karakteristike profila.

Da, za sad je moguc samo okrugli spar konstantnog precnika (nije konusni).

Isecanje segmenata radi olaksanja za sad nije moguce. Ovo bi mozda moglo da se delimicno postigne time sto bih napravio konusni spar (razlicit precnik na korenu i vrhu krila). Sve ostalo bi zahtevalo poprilicnu kolicinu matematike za racunanje oblika tog segmenta.

Sto se tice isecanja spar-a tako da zica udje sa donje strane stiropora, to je moguce postici promenom opcije "Hot wire entry angle". Na prikazima desno se vidi i ugao pod kojim zica ulazi u stiropor. Ovde je bitno naglasiti da postoje dve strategije za isecanje spar-ova:

- During airfoil cutting: ovo iseca slotove za sparove u istom prolazu dok sece sam profil. Prednost je manje trajanje secenja, a mana je sto kod nesimetricnih krila zica moze uci pod malo "cudnijim" uglom sto moze biti problem kod tanjih profila.

- Separate pass for spar: ovo prvo iseca sparove nezavisno od profila, a onda u drugom prolazu iseca profile. Ovaj pristup duze traje ali resava probleme prvog pristupa. Opcije za ovaj poseban prolaz se nalaze na strani G-code options. Najbolje koristiti 3D simulaciju na strani "Sim and G-code" kako bi se proverile ove opcije pre secenja.

Offline djordjem

 • Newbie
 • *
 • Posts: 6
Re: Besplatni dizajner za krila za CNC masinu sa 4 ose
« Reply #4 on: August 28, 2020, 06:55:03 AM »
Program nije komercijalni, cak me i kosta da ga drzim na netu kao sajt. Sa druge strane, kao otac dvoje dece, jako tesko nalazim vreme za dalja unapredjenja ovog softvera s obzirom na "isplativost". Svaka od opcija zahteva nekoliko dana punog radnog vremena da se napravi i ponekad mnooogo mentalne snage kad stvari ne idu po planu. Posebno je tezak deo gde moram dobro da se podsetim analiticke geometrije iz srednje skole kako bih izracunao silne preseke prave i ravni sa mnogo parametara (dimenzije masine i stiropora, pozicija stiropora...)

Ukoliko vam neke opcije bas nedostaju, mozda ne bi bilo lose da vidimo koje su najvaznije pa da ih dodam u program. Moram sebicno izjaviti da su meni ove bile sasvim dovoljne za nacin na koji ja pravim krila. Najvise bih voleo da ih dodam sve ali...

Hajde da vidimo radi li vam program generalno posao, pa cemo ga onda mozda i unaprediti :)

Offline stevapn

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 491
Re: Besplatni dizajner za krila za CNC masinu sa 4 ose
« Reply #5 on: August 28, 2020, 10:31:55 AM »
Odlično! Bravo i duboki naklon!

Offline pnedic

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1146
Re: Besplatni dizajner za krila za CNC masinu sa 4 ose
« Reply #6 on: August 28, 2020, 10:52:13 AM »
Vau

BRAVO, hvala !!!! :)aplauz

Offline pnedic

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1146
Re: Besplatni dizajner za krila za CNC masinu sa 4 ose
« Reply #7 on: August 28, 2020, 11:04:23 AM »
….
Profil za koren/vrh krila se moze podesiti tako sto ga skinete sa interneta (recimo sa http://airfoiltools.com/) u Lednicer ili Selig formatu
….

Kakvi su ovo formati ? Moze download u pdf ili csv sa airfoiltools

Offline djordjem

 • Newbie
 • *
 • Posts: 6
Re: Besplatni dizajner za krila za CNC masinu sa 4 ose
« Reply #8 on: August 28, 2020, 11:12:12 AM »
Hvala svima na pozitivnim porukama!

To su dva slicna formata za definiciju airfoil-a. Mogu se sa pomenutog sajta skinuti ovako:

https://prnt.sc/u7d92e

Crvenim je zaokruzen deo gde se nalaze linkovi za skidanje *.dat fajlova u pomenutim formatima

Offline dradra

 • Newbie
 • *
 • Posts: 29
Re: Besplatni dizajner za krila za CNC masinu sa 4 ose
« Reply #9 on: August 28, 2020, 01:06:27 PM »

   Posle detaljnog igranja sa aplikacijom vidim najveću manu, fali opcija "Naruči". Pa kad stigne poštar kreneš da presvlačiš krilo ili balzom ili papirom ili staklom. Ah vlažni snovi.

Pravu ocenu programu moze dati samo neko ko ima i koristi CNC sekač i da li može da postigne tačnost. Ako gledam sa meni bliže programerske strane, ovo nije JAVA-šluk već lepo uradjen program. Dosta inuitivan, sasvim dobar da u praksi pokaže mane i nove potrebne opcije za V2.

Šta sam  primetio, uglovi u rezoluciji 0.5 stepeni, 0.1 bilo bi preciznije.
 

 

Offline djordjem

 • Newbie
 • *
 • Posts: 6
Re: Besplatni dizajner za krila za CNC masinu sa 4 ose
« Reply #10 on: August 28, 2020, 01:38:56 PM »
Uh koliko mi je samo opcija palo na pamet koje bih voleo da imam... Jednom kad pocnete misliti o tome, ideje samo dolaze.

Videcemo gde ce ovo da zavrsi, a za sada mi je cilj da zamenim bugoviti Jedicut ili neintuitivne besplatne alate bez UI.

Dradra, da, tek kad neko drugi sem mene pocne da ga koristi, mane ce se pokazati. Ja sam verovatno optimizovao previse svom nacinu rada pa ni ne vidim probleme koje ce primetiti drugi.

Primljeno k znanju ovo za rezoluciju ugla rotacije! Sve kritike i predlozi su dobro dosli. Mozda ne odgovorim na svaku, ali ce sve biti procitano i razmotreno

E da, nisam rekao da kod nisam poterao na Mach3. Koristio sam samo LinuxCNC za sad. Trebalo bi da radi i na Mach jer ne koristim nikakve egzoticne komande (sem mozda za paljenje rele-a sto se moze podesiti u opcijama).

Offline IvanGrozni

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 690
Re: Besplatni dizajner za krila za CNC masinu sa 4 ose
« Reply #11 on: August 30, 2020, 06:20:55 PM »
Đorđe, hvala na ovom programu. Pošto sam skoro napravio 4osni CNC za toplu žicu, sigurno će mi koristiti. Ima nekih Gcode generatora za 4 ose, ali oni se ili plaćaju ili nisu funkcionalni koliko treba. Čim bude prilike, probaću ovaj Gcode generator.
Nadam se da će ovim programom moći da se generišu i kodovi za druge profile a koji nisu krila.

Pošto imam još nekih radova na CNCu, kada ga završim probaću ovaj generator i javljam utisak. Sada treba da smislim optimalan način za zatezanje kantal žice.

Offline djordjem

 • Newbie
 • *
 • Posts: 6
Re: Besplatni dizajner za krila za CNC masinu sa 4 ose
« Reply #12 on: May 25, 2021, 11:48:48 PM »
Da li je neko mozda probao softver i ima utiske da podeli?

Inace, da se pohvalim, dobio sam prvi review od gospodina sa YouTube:

https://youtu.be/DJrKjibracI?t=2954

Offline Joja

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 102
Re: Besplatni dizajner za krila za CNC masinu sa 4 ose
« Reply #13 on: May 26, 2021, 05:26:19 AM »
Djordje, svaka cast! Nisam ga koristio i verovatno necu posto u doglednoj buducnosti necu praviti stiroporska krila, ali ovo je za svaku pohvalu. Ja koristim zicani erozimat sa 4 ose, ali software je stigao sa mosinom.
Impresivno u svakom slucaju.
Pozdrav