Author Topic: ROAM  (Read 1264 times)

Offline Stanko BG

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 467
 • Tko leti vrijedi, tko ne leti ne vrijedi (Grunf)
  • AMERICAN CARS RESTORATION
ROAM
« on: November 16, 2021, 08:04:36 PM »
Danas je otpočeo sajam METS (Marine Equipment Trade Show) u Amsterdamu. Moj dobri Dule i njegova ekipa udružili su se sa poznatom firmom Superyacht Tenders & Toys i pokrenuli novu liniju brodova koja se zove ,,Roam", Reč je zgodno izabrana jer znači: lutati svetom, putovati prostranstvima bez nekog naročitog cilja... Za ovaj sajam smo pripremili maketu broda koji se zove Senka (Shadow 24). Svrha broda je da nosi razne ,,igračke" (čitaj: glisere, skutere, bazene na naduvavanje, ležaljke, suncobrane, mali helikopter poput modela Robinson R22, recimo, ronilačku opremu i slično) i, da plovi uz glavnu jahtu morima. Pošto nosi sva ova čuda, na jahti, matičnom brodu, ima više mesta...

Evo kako brod u načelu izgleda. U pitanju je katamaran koncepcija sa duplim IPS pogonskim sistemom, poznate firme Volvo Penta:Ivo, glavni dizajner u Duletovoj firmi mi je poslao i nekoliko rendera.
Postoji i sajt na kome se ovaj brend predstavlja široj javnosti:

https://superyachttendersandtoys.com/tenders/roam-boats/

Maketu je trebalo napraviti u rekordnom roku od mesec dana (iako je realno potrebno preko šest meseci da se čitava stvar uradi).

Uspeli smo. Ja sam radio maketu, a već iskusni tim koji sačinjavaju Ivo, Ivan i Voja, podržavali su me 3D štampom, izradom nalepnica od folija i td. Takođe, Ivo je smislio genijalno postolje za brod u koje je ugradio led osvetljenje.

Evo nekoliko slika gotove makete - neću stavljati slike nastale tokom procesa izrade, jer su već svi upoznati sa tim detaljima...
Dok pišem ove redove, Ivo je na sajmu i prezentuje firmu. Svi su oduševljeni maketom. Zaista smo prevazišli sebe ovog puta. Narod zeva od zadovoljstva. Čak je i vlasnik kompanije Superyacht Tenders & Toys oduševljen. Sreći nije bilo kraja, kada je Ivo uključio osvetljenje i osvetlio dioramu iz morskih dubina:


A samo nekoliko sati ranije, da budem precizniji sinoć u 00:30, Ivo i ja smo se rastali - imao je let jutros u 4:00. Morao sam da mu spakujem u kofer sve igračke koje sam radio do poslednjeg trenutka - brod je u petak bio otišao za Amsterdam kamionom i sačekao je Iva na štandu... Potom je on primenio svoju finu veštinu aranžiranja makete... izvadio igračke iz koferčeta:


i složio ih na dioramu.

Igračke su prelepe, naročito sam zadovoljan maketom Roam 8 čamca, koji je veličine prosečne olovke:


Ni skuteri nisu ništa manje zanimljivi (evo jedne slike tokom procesa gradnje):


Ni ovog puta nisam imao vremena da isprobam epoxy premaz, kako bih sprečio utanjanje akrilne farbe nakon farbanja modela. Naime, negde nakon dve nedelje, akrilna farba utone u materijal jer se tada konačno osuši. Kao posledica toga, na nekim mestima počnu da se vide tragovi 3D štampe. To bi se moglo izbeći ponovnim farbanjem makete, ali mi za tu akciju nemamo vremena. Drugim rečima, jedino pravo rešenje je da maketa nakon farbanja odleži mesec dana, prešmirgla se i ponovo ofarba... Jednom ću valjda imati vremena i za takvu akciju. Na ovom modelu tih tragova ispod farbe gotovo da nema, jer sam je detaljno gitovao i pripremao za farbanje, a gitovi su odležali nekih deset dana. Pa ipak, imam osećaj da akrilna farba tokom sušenja nagrize gitove svojim razređivačem i na taj se način bolje zalepi za podlogu, što je pozitivno, ali, ujedno, utone u materijal, što je mana tog procesa. Evo kako je izgledao bok broda tak nakon što sam ga ofarbao:


Posle šmirglanja i poliranja dobio sam efekat ogledala, bez ijednog talasa na površini.

Kada razmislim, mnogo sam zadovoljan učinkom. Za samo mesec dana napravili smo ovo čudo i pobedili. Svaka čast timu ljudi iz Duletove firme ,,Argonavis". Nadam se da ću uskoro, u Duletovom proizvodnom pogonu, gledati nastanak ovog neobičnog katamarana od 24 metra.

Evo još nekoliko slika detalja:


I, naravno, moj Marko svojim oštrim vidom proverava da li je sve na mestu i precizno urađeno:

« Last Edit: November 16, 2021, 10:56:21 PM by Stanko BG »

Offline bjanko

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 698
Re: ROAM
« Reply #1 on: November 17, 2021, 08:12:49 AM »
Bas lepo svaka cast (res)

Offline Stanko BG

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 467
 • Tko leti vrijedi, tko ne leti ne vrijedi (Grunf)
  • AMERICAN CARS RESTORATION
Re: ROAM
« Reply #2 on: November 19, 2021, 11:10:49 PM »
Hvala, Bjanko. Drago mi je da ti se dopada ovaj projekat. Ujedno, zahvaljujem se svima koji su mi pomagali: kako Dule i tim 3D modelara koji su mi pomagali (Ivo, Ivan i Voja), tako i njegov brat Ivan koji ima prelepu radionicu, u kojoj sam sa radošću svaki put farbao...

Evo nekoliko slika iz ,,sive faze" - nakon silnih šmirglanja i špricgitovanja...


Evo i malo slika ,,igračaka", kako ih bogataši zovu...« Last Edit: November 20, 2021, 12:22:09 AM by Stanko BG »

Offline Joja

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 103
Re: ROAM
« Reply #3 on: November 19, 2021, 11:16:26 PM »
Svaka cast Stanko, vidim da si bio zauzet u poslednje vreme, a i ja sam zavrsavao kucu. Nadam se da ce mo jednom prilikom imati vremena da se vidimo i letimo cuvenog Ringmastera. Pozdrav i Boletu.

Offline Stanko BG

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 467
 • Tko leti vrijedi, tko ne leti ne vrijedi (Grunf)
  • AMERICAN CARS RESTORATION
Re: ROAM
« Reply #4 on: November 20, 2021, 12:20:10 AM »
Pozdrav, dobri Joja :)

Nisam zaboravio Ringmastera. Verujem da ću ga dovršiti za proleće. Mislim ja o našem dogovoru... Nedavno sam se i sa Nešom Mikluševim dopisivao. Jedva čekam druženje.  ;namig