ELEKTRONIKA > BATERIJE i PUNJAČI

UPUTSTVO: Kako od PC napajanja napraviti izvor za punjač

(1/23) > >>

branek:
Rešio sam da napišem malo uputstvo za preradu PC napajanja da bude izvor za punjač za baterije. Ja ga koristim već godinu, dve... punim 4S bateriju sa 7 - 9A (115W – 150W) tako da, već je pouzdano...
Za ovu promenu će vam trebati samo napajanje (ovde je opisan postupak sa ATX napajanjima, koja se trenutno mogu naći u prodavnicama PC opreme), lemilica, dva konektora i mali komad žice:

Evo je slika nalepnice mog napajanja:Malo objašnjenje:
V output je tabela maksimalnih struja po granama i iz nje se vidi da možemo sa napajanja da očekujemo 14A. To je otprilike 160W. Ispod ima i uslov da grane od 3.3V, 5V i 12V ne mogu zajedno dati više od 435W, ali pošto mi ne koristimo druge dve grane, nemamo potrebe da na to pazimo sada.
Moderna napajanja se uključuju tzv. remote ulazom (zelena žica) na 24-polnom konektoru. Napajanje se uključuje spajanjem remote (zelene) žice na masu (crnu).
Evo vam slike konektora na kojoj se to bolje vidi:
Postoji više načina da se izvrši spajanje, da se obe žice (zelena i crna) odseku i zaleme zajedno, ali ja sam izabrao drugačiji način, neko će možda misliti da je nepouzdan, ali već 2-3 godinu radi tako. Uzmite parče žice punog preseka, dužine 2-3 cm, savijte je u obliku slova ’U’ sa izolacijom koja je skinuta na krajevima žice i jednostavno je postavite u konektor. Evo je slika kako sam ja to uradio:Ovo je dovoljno da se napajanje uključi, ako na zadnjoj strani imate i prekidač, još bolje, ne morate ga ni isključivati kablom.Sledeće što treba je, da napravimo priključke za naš punjač. Žute žice su +12V i one su nam potrebne kao i crne koje su minus (masa ili GND). Ako bi otvarali napajanje (a to nije potrebno) videli bi da sve žute žice izlaze iz jedne tačke na štampanoj ploči, tako da nije bitno sa kog ćemo konektora žice uzeti. Evo kako sam ih ja isekao sa konektora:
Veoma je važno da se uzme više žica i vežu u snop, da bi nam pri većim strujama punjenja pad napona bio što manji. Na kraju ćemo sa svih žica skinuti izolaciju u dužini potrebnoj za naš konektor i kao jedan snop zalemiti u konektor i izolovati. Ja sam koristio termoskupljajući bužir za to. Evo slika već zalemljenog i izolovanog konektora (nemam sliku lemljenja :( ):

Sada imate ispravljač ili izvor napajanja za vaš punjač. Još jedna stvar, ako se desi da se napajanje isključuje čim pokrenete punjač, onda morate da uzmete jednu sijalicu iz kola (12V, 20W) i da je zalemite na 5V izlaz (bilo koja crvena i crna žica), da bi elektronika u punjaču proradila, ali ja sam preradio do sada nekoliko napajanja i ovo mi nije trebalo ni jednom.

Za kraj evo kako izgleda kada je punjač priključen na naše napajanje:
Na prvoj slici vidite ulazni napon od 11.94V...

Pozdrav
branek

P.S. Iako je ovaj postupak lak i može ga bezbedno uraditi svako sa minimalnim iskustvom oko elektičnih stvari, sve što radite radite na sopstvenu odgovornost i ja kao autor uputstva nemam nikakvih odgovornosti.

gizmo:
Hvala! Bas sam u potrazi za nekim napajanjem za novi punjac i sutra idem u nabavku nekog napajanja.

zgrujic:
Vrlo lepo i kompletno uputstvo!

ak:
demystified ;)

todor:
upravo probao i radi. :)aplauz

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version