Da, dobra tema, eh sada kada bi i odgovor bio dobar!
Na zalost i tu kao i u svemu drugome vezano za RF je stvar koliko imas srece...
Naravno kombinacija 2,4Ghz prijemnikom i video predajnikom na 2,4Ghz je svakako problematicna. Na zalost ja sam imao lose iskustvo. Na Mini Titana sam okacio malu 2,4Ghz kamericu i slao na laptop da se snima. Uradio sam par testova na zemlji pre nego sto sam poceo da letim i sve je delovalo da je ok. Onda sam napravio par letova i sve je proslo kako treba. Ali na jednom od poslednjih letova jednostavno je predeajnik od kamere prekrio prijemnik i Mini Ttian je se jednostvano iskljucio i pao kao kamicak. U to vreme na Mini Titanu je bio 6100 prijemnik.
Po mom misljenju bi trebalo video predajnik da bude na 1,2Ghz ili 5,4Ghz ukoliko ti je prijemnik na 2,4Ghz. Da predajna antena bude sto dalje od prijemne antene (recimo na repu helikoptera), da je video predajnik dobro oklopljen i naravno da je sto kvalitetniji, da ima dobre filtere da gusi sve nepotrebne harmonike. Cak mislim da bi i mase prijemnika i predajnika trebale da budu spojene ukoliko se koriste odvojene baterija za napajanje.
Svojevremeno dok sam se bavio radio-amaterizmom izradio sam mnogo raznih antena i eksperimetisao sa polozajem istih. Na zalost nikada nisam mogao da dobijem indeticne rezultate i da uvek sradi sve kako treba sa istim tipom antene. Uglavnom je zavisilo od mnogi atmosverskih uicaja.
Tu je takodje pitanje i snage video predajnika. Mislim da je mnogo bolje da je snaga mala, a da se na prijemnoj strani postavi dobra antena i tako resi problem male snage.
Na kraju i ovde se pokazalo da vazi ona stara poslovica koliko para toliko i muzike. Sa jeftinim video predajnikom mozes imati samo problema posto su uglavnom napravljedi vrlo lose po svim aspektima...
Sale