He, he, zbog skidanja monokota žena te neće izbaciti, al' kad "zaprašiš" gitom biće...
Šalim se naravno...
Ako nisi bacao monokot, ajde trpaj sve što si skinuo u jednu kesu, pa izmeri na kraju, kad oguliš ceo avion, koliko je monokot bio težak.
Monokot nije lak, ali finiš sa farbom je sigurno nešto teži.
Težina će ti mnogo zavisiti i od toga koliko ćeš da "luduješ" sa panel linijama, nitnama, detaljima... jer će količina špric gita biti veća ako to sve radiš.
Po meni, greh bi bio da praviš ovakav avion, a to sve ne odradiš...
Moj Top Flite Thunderbolt je 12 kg i motor od 45 ccm je bio, onako, dovoljan, ali prava mera je G 62.
Siguran sam da za tvoj model motor od 26 ccm neće biti dovoljno jak. Model će ti, ako ga napraviš kako trbeba, biti rutinski 10 kila... Ali garant...
Servoi koje spominješ na 6V vuku 6,2 kg, što je verovatno OK... Znam da su na tim servoima pucale osovinice koje izlaze iz kućišta i na koje dolaze polugice za viljuškice.
Što se tiče trapova, ti najbolje znaš šta su ti mogućnosti.
Ja ti u najboljoj nameri opet kažem, sad kad praviš model napravi sve kako treba jer kad ga završiš, i ofarbaš, nema dorade.
Budeš li morao tada da prepravljaš nešto, to za sobom povlači ogroman posao (kompletno sve od panel linija pa do vederinga)...
Zato, jeste da Robart košta kao pola tvog projekta, ali kad budeš imao problema sa trapovima (koji su najgori deo tog kita) kajaćeš se što nisi odradio sve kako treba.
Na kraju krajeva, ne moraš kupiti Robart, ima još firmi, ali razlike u cenama su male...
Miša je lepo napisao, trebaće ti šleper love, da taj model napraviš da bude dobar.
Znam da ti je želja da nešto praviš (veoma ćeš uživati, sigurno), ali mislim da još nisi svestan u šta si se upustio...
Kad podvučeš crtu, ako kupiš kvalitetne delove, kokpit, pilota i sve ono što jedan skala avio treba da ima, videćeš koliko će model da te košta...
Ako ćeš da budžiš i štediš, onda bolje nemoj ni da počinješ...
Mi se ne znamo lično. Meni je veoma drago da se našao neko da se upušta u ovakav posao.
Videćeš, ako budeš radio kako treba, ovo neće biti zimski projkat, ima da se i te kako oduži...
Veoma dobro znam koliko tu ima posla i ja koji radim svaki dan po par sati, "potrošim" godinu dana da napravim model...
Ovo što ćeš ti da radiš ni malo se ne razlikuje od modela koje sam pravio.
Zato, ne pišem ti sve ovo da bi te plašio ili od ovoga pravio neku famu, nipošto, samo te molim, sad na samom početku posla, slušaj savete, sigurno su (bar moji) dobronamerni.
Žao bi mi bilo da uložiš ogroman rad i da na kraju kad dodje letenje budeš razočaran...
Pozdrav
Mirče