Author Topic: Meteor  (Read 3284 times)

Offline SloMi

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 365
Meteor
« on: December 03, 2008, 10:10:40 AM »
Domaći Hobby RC model Meteor

Slobodan Midić


Evo jednog domaćg hobi RC modela iz 1984. godine. Meteor je sličan modelu Chico, koji sam video u Graupnerovom katalogu iz 1978. god. i tada dobio ideju da ga sam konstruišem i napravim. Mada iz starih vremena ovaj model sam od tada pa do poslednje havarije na Čeneju, negde krajem proslog veka, vrlo rado leteo. Leteo sam ga i na aerodromu kod Čeneju, i na Kamenjaru pored Dunava (na dolmi), i u Limanskom parku, i na livadi kod Aradca, i na fudbalskom terenu Novog Sad na Detelinari za Dan Mladosti pred punim stadionom, i u Madjarskoj u Kečkemetu, i na Fruškoj gori, i terao golubove sa žita u čurugu, i ne mogu više da se setim gde još. Možda može biti interesantan i danas u eri elektro modela svih vrsta, i to pre svega za one koji vole da se čuje kada motor radi, i kada se oduzme ili doda gas. Model može da leti ekstremno sporo, i vrlo brzo, a mali je, toliko da se lepo složi na policu Renoa 4 da ne smeta nikom od 4 putnika u kolima, i uprkos tome jako dobro je leteo. Možda ga se neki sećaju. 

Nažalost model Meteor, koji me je tako dobro služio gotovo 15 godina, više ne postoji, ali pošto je autor članka napravio kompletan plan modela na pausu u razmeri 1:1, i napisao detaljno uputstvo za izradu, taj model lako se može napraviti i leteti i danas.

Kao što se vidi sa skice modela, gde su dati i osnovni podaci, radi se o srednjekrilcu raspona krila 1060 mm, težine oko 1000 grama. Krilo sendvič tipa (stiropor jezgro-balza oplata) je pravougaonog oblika, sa eleronoma, lako se skida sa modela, te je tada sve dostupno u trupu, a u transportu zauzima vrlo malo mesta. Profil krila je Epler simetrični E-168, namenjen za manje Rejnoldsove brojeve, a eleroni su celom dužinom krila. Na krilu se nalazi servo elerona, dok se ostala dva servoa, za gas i visinu, nalaze u trupu. Može se leteti i bez servoa za gas, ali tada morate leteti sa istim gasom sve dok se rezervoar ne isprazni (više od 60 ml metanola), Žato sa glo motorom OS Max 10F-SR-S, od 1,76 cm³, koji sam ja koristio, može da potraje, zavisno od gasa, od 10 do 15 minuta. Krilo ima mali V-oblik od 3 stepena, što mu obezbeđuje malu stabilnost u normalnom letu. Vertikalac je fiksan i njime se ne upravlja. Model nema stajni trap, te se startuje bacanjem iz ruke, a sletanje je sa ugašenim motorom direktno na trup. 

U letu model može da izvede sve osnovne evolucije osim onih za koje je potrebno i kormilo pravca.
Dakle bez problema se izvode okret levo ili desno, leđni let, valjak, prednji ili zadnji luping, Imelman, kovit, ciganski točak (tako to zove pukovnik Pera sa Venca, kada se ukrste kormande elerona i visine), i figure koje su kombinacija tih osnovnih evolucija. Okret levo ili desno se izvodi naginjanjem modela na krilo i povlačenjem visine. Naravno, let na nož nije moguć sa Meteorom, kao ni spori valjak ili valjak sa razdelom, i slično, gde je kormilo pravca neophodno, ali za razonodu,  zabavu, i početno učenje akrobacija to je sasvim dovoljno. Ukratko Meteor je mali i jeftin model aviona za uživanje i učenje. Vrlo je okretan i pre bi mu pristajalo ime "Čigra" nego "Meteor".

 
« Last Edit: January 11, 2009, 03:16:45 AM by SABURO »

Offline Joja

  • Pocetnik
  • *
  • Posts: 98
Re: Meteor
« Reply #1 on: December 04, 2008, 08:13:40 AM »
Pozdrav SloMi,
samo da vam kazem da je ovo sve tacno sto je Slobodan napisao i da ja imam 1 kompletno spreman za let, a drugi je skoro zavrsen (ima krilo gotovo i trup dobrim delom). Ako je neko zainteresovan nek se javi.
Joja

Offline SloMi

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 365
Re: Meteor
« Reply #2 on: December 04, 2008, 06:31:45 PM »
Pozdrav Joja,

Nisam znao da si i ti napravio ovaj model. Imas li neku sliku?
 (<--)  (<--)

Slobodan