Kako u naslovu kaze kupljen je Zero koji pravi kineska firma CMP. Pre nego sto predstavim avion hteo bih ovako javno jos jednom da se neizmerno zahvalim nasem drugu Canetu koji nam je ovaj model doneo u Srbiju i koji je po ko zna koji put pokazao da je lafina od coveka
. Hvala !!! Takodje zahvalnicu treba uputiti i Mircetu i Misi koji su svojim savetima dosta pomogli.
E tako....sada nesto o avionu !!!
http://cmpairplane.com/warbird/Zero%20Fighter%2050cc_gasengine.htmlWingspan: 2100mm
Length: 1700mm
Weight: 6.2~6.5 kg
Wing Loading: 77~81 dm/2
Airfoil: Naca 2415
Wing Area: 80 dm/2
Avion na samom pocetku nece pretrpeti neke velike izmene iz vise razloga, a pre svega prakticnih. Kad ovo kazem, pre svega mislim da ce umesto standardnih celicnih zica od 6mm koje sluze za stajne trapove, biti ugradjene robartove noge ali bez , mehanizma za uvlacenje istih. Ovo me je posavetovao Mirce, jer dok se ne navezba sletanje ne treba ugradjivati vazdusne cilindre, svaka eventualna grublja sletanja mogu da izcupaju trapove iz krila. A kad stoje samo zice na koje se postave pomenute noge ukoliko dodje do grubljih sletanja, samo se izprave zice i teras dalje. Umesto tockova koje dolaze uz avion(75mm), docice dubro tockovi od 100mm...odlicno su se pokazali za travnate piste.
S' obzirom da ne ugradjujem na pocetku retrakte krila nece pretrpeti neke izmene, tek kad budem njih ugradio onda mora da se "kopa" po krilu pa ce verovatno doci i staklena tkanina i spricanje, ali o tom potom....
Motor je Zenoah 45 sa magnetnim paljenjem...ovaj motor kao da je pravljen za warbird modele, njegova prednost sto su tezi nego drugi motori u istom rangu a sto je bas dobro jer zero ima kratak "nos" pa treba veca tezina da bi se podesilo teziste. Motor je tezak 2,2kg sa sve auspuhom. Oko njega imam jedno pitanje za sad, da li na njemu moze da se postavi kill switch? Predpostavljam da moze ali nisam siguran, trebalo bi da mikro prekidac ide bas na onoj crvenoj zicici. Prvi put se susrecem sa benzinskim motorom pa je sve to sad novo za mene i brata.
Elisa je Xoar 20x10, citao sam na RCU, dosta njih za ovaj motor koristi nju a i Mirce je koristi pa tu nisam nesto mnogo mozgao...Moram reci da je bas ogromna, znaci kad sam je prvi put video zamalo nisam pao
Za sad smo uzeli 7 servoa i svi su hitec 485 HB koji na 6v imaju 6kg vucnu silu...uz model se dobiju sarkice, servo poklopci, bomba, servo polugice, razni srafici, rezervoar itd.
Eto mislim da sam najbitnije napisao ako nisam napisacu drugom prilikom, moram da napomenem da sa sklapanjem ovog modela necemo zuriti...radicemo to natenane i taman ce se mnoge stvari same od sebe izkristalisati i doci na svoje mesto.
Koristim ovu priliku da svim clanovima foruma cestitam Badnje vece i Bozic i da ga provedu u veselju i blagostanju sa svojim porodicama. Sve najbolje !!!