Author Topic: Meister Scale Zero  (Read 72682 times)

Offline miša2002

• Hero Member
Re: Meister Scale Zero
« Reply #105 on: September 07, 2012, 04:10:58 AM »
Ja bi ubacio par "konstruktivno-formativnih" rebara od vitroplasta i na osnovu njih oblikovao stirodur. Po završenom oblikovanju, vitroplast povadiš i presložiš za drugo krilo. Slobodno raspališ krupnijom šmirglom, sve do vitroplasta, a onda fino oblikovanje. Nema potrebe za sitnijom od 120.
Ogromna mana stirodura je što nesmeš da ga pritisneš, jer ostaju trajne deformacije. Lepak ne prodire "duboko", iako izgleda porozno. Manje nedostatke regulišeš akrilnim gitom. Dvokomponentni git ga razlaže - "jede"...
Kao špric git koristiš akrilni git razređen vodom...
Pretpostavljam da ćeš celo krilo presvući epoksijem. Pre toga preprskaj komplet stirodur, već pomenutim špric-gitom. Nemoj ga šmirglati, samo ga "izglancaj" komadom krpe od farmerki...
Ovako odrađena površina, trpi i nitro...
Ah, da; praznine od vitroplasta, popuniš trakicama stirodura. Lako se seče oštrim skalperom...
Naravno, balza je balza, ali mislim da je ovo mnogo manja zjbnc, a i težina.

Pozdrav
Miša
#FFCC00

Offline mirce

• Hero Member
« Reply #106 on: September 08, 2012, 11:36:51 PM »
Posle prospavane noći odlučio sam da se ipak držim tradicionalnih metoda i da krajeve krila uradim od balze. Jedina mana je što je obrada ovakvih završetaka - čitaj šmirglanje - teže nego nego da se radilo od stirodura, no kad se to odradi stvar je gotova. Stirodurski krajevi uvek ostaju mekani i nema te staklene tkanine koja će ih ojačati. Svaki malo jači pritisak na njima ostaviće trajna udubljenja.
Kako god, spremio sam balzu...

... i prijatno se iznenadio kad sam ustanovio da su samo 2,5 planka dovoljna za ovaj posao. Pošto su plankovi samo 80 gr, krajevi neće biti teški, što uostalom nije ni bitno na modelčini od 3 "metera"...

Juče je "palo" šmirglanje i polako se dobija željeni oblik...

Poćeo sam i sa radovima na trupu.
Na postojeća rebra polepio sam pomoćna polu rebra. Neka služe da bi odredila oblik planka, a neka su nosči bukove pločice u koju će se ušrafljivati krila sa zadnje strane...

Sva rebra iza krila ću kasnije olakšati...

Najteži posao juče je bila izrada kutije za motor. Naravno, pre ove "akcije" morao sam da uradim par stvari.
Prvo sam našao tehničke podatke za motor, kako bih video koliko je dugačak.
Potom sa izmerio kapotaž i tačno odredio položaj gde će izlaziti osovina za propeler.
Bitna mi je bila i dužina kapotaža da bih znao koliko kutija treba da bude dugačka.

Znajući sve te dimenzije, u Corelu sam nacrtao crtež, a još sam ubacio i ugao u desnu stanu od 2 stepena.

Za razliku od mnogih koji kutiju za motor samo zalepe za fire wall, ja sam bočne strane provukao do drugog rebra.
Zato sam morao da u samom fire wall-u napravim otvor...

Sledeća faza nije mogla da se odradi bez pomoći prijatelja, te se ovim putem zahvaljujem Peri na šperu i Milanu na stolarskim uslugama.

Interesantno mi je napomenuti da se Milanova radionica nalazi samo dve ulice od našeg Kombinata i da je to jedna od boljih radnji koje sam imao prilike da posetim.
Nisam mogao ni da zamislim, dok nisam video slike, šta su sve radili od drveta i kakav su sve nameštaj pravili.
Vrhunac je što godinama rade za Francuski Erbas (da dobro ste pročitali), pa ko velim, kad je dobro njima, valjda će da zadovolji i naše kriterijume...

Šalu na stranu, Milan je za tren čas isekao sve delove od kutije i polepio ih na trup. Sam fire wall smo ostavili da ga uradimo kasnije...

Radovi oko kutije nisu zavšeni, treba da se još dodaju neka ojačanja i trouglaste letvice...

Nastavak ubrzo...

Pozdrav

Mirče
« Last Edit: September 08, 2012, 11:41:46 PM by mirce »

Offline disljenko

• Full Member
« Reply #107 on: September 09, 2012, 12:08:44 AM »
Cim pominjes dimenzije motora to mora da znaci da je motor poznat !!!! Da li je onaj koji si mi pominjao ili neki drugi? POzzz !!!!

Offline mirce

• Hero Member
« Reply #108 on: September 09, 2012, 12:27:10 AM »
He, he, ne znam koji sam ti pominjao...  :sljus :sljus
« Last Edit: September 09, 2012, 12:33:29 AM by mirce »

Offline mirce

• Hero Member
« Reply #109 on: September 12, 2012, 09:39:07 AM »
Dobar deo polukružnog kraja krila je izšmirglan...

Nije odradjen prednji deo, pošto nije zalepljena napadna ivica od balze. Verovatno ću to napraviti ovih dana...

Da bi se posao na krilima polako privodio kraju, neophodno je da s naprave eleroni. Meister daje delove za elerone, ali ja ih nisam našao u kitu, što bi rekli fale, tako da sam krenuo da ih pravim kao što to uvek i radim. Originalni eleroni, da ih tako nazovem, imaju otvore na gornjoj i donjoj površini planka i kad se napravi konstrukcija od balze presvlače se sa Oratex-om - folijom koja je kao monokot, ali se može farbati...

Ja to svakako ne bih tako radio, jer sam na taj način pravio horizontalce i vertikalac na prvom Hellcat-u i nije mi se svidelo kako je sve "ispalo" na kraju. Površine su manje krute nego kad se sve isplankira, a vremenom je farba na nekim mestima popucala, što se nije dalo sanirati...

Zato sam izradu elerona radio na klasičan način, sa dva planka i rebrima u sredini...
Za plankove sam koristio balzu od 2,5 mm debljine. Prvo sam iskrojio donji plank, napravivši ga na tačnu meru...

Sledeći korak je bio da sa prednje strane zalepim napadnu ivicu od 10 mm debele balze.
Kad je to bilo odradjeno, sa duplo lepljivom trakom sam eleron zalepio za krilo, smaknuvši ga za deljinu gornjeg planka...

Pojavio se višak balze sa gornje strane krila...

... ali to je namerno tako uradjeno, da bi se sad to skinulo i napravio tačan ugao i prelaz sa krila na eleron...

Potom sam skinuo eleron, skinuta je i duplo lepljiva traka i dobio sam ugao na koji će kasnije biti zalepljen gornji plank...

Zalepljena su rebra...

... šper u koji će se uvrnuti šrafići za polugu komande elerona...

Na samom kraju, ulepio sam još jedan sloj balze od 3 mm, jer se taj deo elerona stanjuje, pa da ne bi "zevnuo"...

Danas ću jo da dodam 5 klocni od balze, za šarke i postavlja se gornji plank...

Na trupu sam ulepio letvice od bukovine kroz koje će prolaziti šrafovi od krila...

Potom je zalepljen prvi od tri sloja balze, unutrašnji deo karmana...

Balza je kvašena sa tolom vodom i sve je lepljeno belim lepkom.

Kad se sve osušilo, zalepljen je drugi sloj...

Pošto je i on suv, danas poslednji, treći - spoljni sloj...

Razmišljam da servoe za elevatore postavim u zadnjem delu trupa, ispod horizontalnog stabilizatora.
Pošto će motor biti dosta težak (4300 g ) i bez obzira na veoma kratak trup sa prednje strane, mislim da će se težina servoa kompenzovati. Time sam u mnogome rešio "problem" povezivanja kormila horizontalnog stabilizatora.
Leva i desna polovina pokretnih delova horizontalca, predvidjena je da se povežu se čeličnom žicom, oblika ćiriličnog P slova, na koju se u sredinu zavari deo na koji se montira viljuškica.
Time se dobije da komanda ide kroz trup, ali se mora ili koristiti jedan dosta jak servo, ili se mehanički povezati dva servoa.
Sve to i nije neki problem, ali najslabija tačka sistema je deo gde je polugica zavarena na onu čeličnu žicu. Tu ako se nešto desi, ode sve...

E sad, ja sam uvek stavljao po jedan servo za svaku polovinu horizontalca (Hitec 645 MG) i sa takvim sistemom sam veoma zadovoljan.
Sigurno ću to primeniti i na ovom modelu, jedina mi je dilema, da li da postavim servoe u zadnji deo trupa i da ih povežem sa horizontalcem kratkim polugama, ili da ih stavim napred i da ih sa repnim površinama povežem čeličnom žicom od 2 mm, kao na Hellcat-u i Meisterovom P-47...

Moraću malo da se raspitam na RCU, pa da vidim hoću li dobiti neki konkretan savet modelara koji su pravili ovakav model...

Pozdrav

Mirče

« Last Edit: September 12, 2012, 09:49:29 AM by mirce »

Offline saxpg

• Hero Member
« Reply #110 on: September 12, 2012, 12:21:14 PM »
Kako ovo sve izgleda laganica ... kad ti to radis.

Offline mirce

• Hero Member
« Reply #111 on: September 12, 2012, 03:22:52 PM »
Ma, to i jeste "laganica" kad je dobar kit...

Naravno, ne treba zaboraviti i četiri najvažnija modelarska zakona, bez kojih, provereno, nema uspeha.
Ko ne zna to su:

- da imaš kad
- da imaš gde
- da imaš ščim
- i najvažniji da imaš podršku žene...

Fali li samo jedna "karika" u ovom lancu, nema uspeha...   :sljus

He, he...

Pozdrav

Mirče

Offline presko

• Hero Member
« Reply #112 on: September 12, 2012, 09:53:15 PM »
Mirče,
ti ili si mnogo skroman ili mnogo zaboravan.

Bez obzira na zakone koje si nabrojao, ja mislim da bez znanja nema ničeg. Ko zna, zna i provući će se bez ispunjenja nekog od, napred, navedenih "zakona". Ko ne zna ništa mu ne može pomoći.

Mirče, ti ipak, na prvom mestu, znaš da praviš modele.

Offline mirce

• Hero Member
« Reply #113 on: September 13, 2012, 08:15:28 AM »
Hvala Preško...

Offline mirce

• Hero Member
« Reply #114 on: September 14, 2012, 01:41:12 AM »
Radovi na Zerou nastavljaju se uglavnom sa "stolarskim poslovima"...

Zalepio sam i treći sloj balze na bočnim stranama trupa u delu gde će dolaziti krila. Kao i u prva dva, plankovi su kvašeni i lepljeni belim lepkom.
Pošto se sve osušilo, prvo sam ošmirglao trup u delu gde je malo pre spomenuta balza, kao i sve prelaze na firewall i gore prema kabini.

Potom "gimnastika" - jedno 20 puta sam stavljao i skidao krilo dok nisam lepo izšmirglao deo trupa na koji naleže krilo.
Jest bila "patnja", ali isplatilo se, jer krilo savršeno "leži" na trupu.... Uostalom vidite i sami:

Krilo još nema napadnu ivicu, ali sva rastojanja u odnosu na trup su paralelna...

Ista priča je i sa zadnje strane krila...

U zadnjem delu trupa napravio sam veće otvore na rebrima... Nekad...

... i sada...

Inače, kolika je Zero "skalamerija" procenite sami, širok je skoro kao garaža...

Kombinat se ponovio sa novim radnim stolom.

Trebaće mi duži sto, za krilo od Galeba, a sem toga, ovaj ima točkiće, pa će i Maji "svanuti" jer neće više morati da mi pomaže da ga iznosim i unosim u radionicu.   

Točkići su super, mogu da se zakoče i sto stoji veoma stabilno...

Sa kapotaža sam odsekao odlivene klapne, jerbo ću praviti nove, od alu lima, kao na P-47, malo više otvorene nego što su bile.

Na Thunderboltu su se pokazale savršenim, motor ni jednom nije bio topliji nego što je normalno...
Klapne će na Zero-u biti fiksirane...

I zadnja vest za večeras, naručio sam sve delove za Zero...

Još malo i "proizvodnja" će stati, jer neću moći da radim dalje bez recimo, mehanizma repnog točka ili trapova.
Stoga sam napravio spisak i poručio sve neophodne delove.

Trapovi će biti, kao i na P-47 od Siere, repni točak je Robartov, kao i ceo pneumatski sistem.
Pneumatika je nešto jednostavnije, jer su unutrašnja vrata trapova napravljena na mehaničko otvaranje i zatvaranje.
Tako je bilo i na pravom Zerou, točak, kad bi ulazio u krilo, pritiskao bi polugu i zatvarao vratanca i obrnuto...

Servoi za komandne površine su Hitec 645 MG, ostali (gas, saugh, kill switch) su standardni Futaba 3003...
Rezervoar je Dubro 0,95 lit, točkovi su od iste firme 5,5" prečnika...

Uglavnom, to je to...
Dok ne stignu delovi, napraviću pokretne delove horizontalnog i vertikalnog stabilizatora, sa akrilnim gitom pregitovati krila, elerone...
Ima još sitnih poslova, ali kako rekoh, moram da ugradim neke delove da bih mogao raditi dalje.

I na kraju, nabavio sam balzu od 3 mm u "RC Srbiji". Mogu vam reći da je Vladimir veoma poslovan i ostavio je na mene (opet) neobično dobar utisak.
Moram spmenuti i to, da im je balza jeftinija nego u Madjarskoj ili Hrvatskoj...

Pozdrav i laku noć

Mirče

« Last Edit: September 14, 2012, 01:43:14 AM by mirce »

Offline miša2002

• Hero Member
« Reply #115 on: September 14, 2012, 03:57:42 AM »
 :big smile Ipak je balza, balza!..
Priča se da će, u širem okruženju, uskoro, nastati nestašica balze... mmmm
#FFCC00

Offline Sava

• Sr. Member
  • Istina je kao voda.Uvek nađe put.
« Reply #116 on: September 14, 2012, 04:00:56 PM »
Terminezon je deo krila koji je najviše izložen udarima i ujedno najosetljiviji.Ima više načina za njegovu izradu. Veličina samog terminozona je ujedno i faktor koji odlučuje o načinu gradnje. U ovom slučaju je to odlivak od kompozita ili kako je već urađeno od balze. Radio sam i jedo i drugo, sve ima prednosti i mane. Konkretno od balze sam radio , ali tako da bude šupalj iznutra. Srednje rebro od šera (topola 3mm), a sa donje i gornje strane rebra od balze 5 mm. tako da je terminezon pre obrade stepenast, zatvoren poslednjim rebrom balze,  a svaka stepenica je marker do kojeg se šmirgla. Naravno da se grubo obradi oštrim nožem. Dalje je lako, završnica kao kod svake balze. Nije to nekakva velika ušteda u težini, ali zrno po zrno, pogača.....
Najistureniji deo terminozona u ovom slučaju je onaj šper, on je ujedno i najtvrđi. Isto tako izlazne ivice krila i horizontalca završavam letvicom od lipe (2x3mm. ) Nema sitnih krzanja kod najmanjeg udarca, a ta letvica se nastavlja na onaj već pomenuti šper u terminezonu, u istoj su liniji.
Pozdrav,

ex pseudonijum: licider

Offline mirce

• Hero Member
« Reply #117 on: September 16, 2012, 10:13:49 PM »
Pre nego što nastavim sa pisanjem o izradi Zero-a, moram još jednom spomenuti i pohvaliti "RC Srbiju".

Za manje od 48 časova (tačnije 32 - 33 sata), naručena balza od 3 mm stigla je na prag Kombinata.
Sem dobre cene od 1,32 evra po planku i kvalitet istih je odličan. Plankovi su od 1000 mm dužine.

Sad kad to uporedimo sa cenom, recimo u Zenn-u, gde sam u zadnje vreme kupovao balzu, kraća balza od 930 mm i 3 mm debljine, košta 390,- Ft = 1,42 evra.
Duži plankovi od 1000 mm koštaju 550,- Ft = 2 evra

U Hrvatskoj, plank trojke košta 96 kuna x 16 dinara = 155,00 dinara. Dobro, to je isto kao i RC Srbiji, ali morate otići tamo po nju...

Gledao sam cene i neke druge robe u RC Srbiji i "bogme" mislim da me Madjarski hobi šopovi neće skoro videti...

Što se tiče Zero-a, nisam mnogo radio za vikend, upasovao sam elerone spram krila.
Tehnika sa duplo lepljivom trakom zalepljenom na napadnoj ivici elerona pokazala se opet savršenom...

Posle "dejstva" šmirgl papira, svi prelazi su bili perfektni...

Sutra ću da odlepim elerone, obradim im napadne ivice, napravim žljebove za šarkice i na njima i na krilima i to je to...
Potom sve ti i na repnim površinama...

Pozdrav

Mirče
« Last Edit: September 16, 2012, 10:26:17 PM by mirce »

Offline mirce

• Hero Member
« Reply #118 on: September 18, 2012, 01:04:15 AM »
Krenuo sam u izradu pokretnih delova repnih površina i počeo sam sa vertikalcem...

No, vrlo brzo sam shvatio da onako kako je to "mali Perica" zmislio, neće baš ići. Za pokretanje kormila vertikalnog stabilizatora potrebno je saviti čeličnu šipku od 3 mm
i jedan kraj ulepiti u samo kormilo, a drugi spustiti u trup. E, sad, koliko to sve treba da bude dugačko teško je proceniti ako se sve ne postavi na model.
Naravno, kad se svi delovi stave ne trup, sve se mrda i pomera i "nema teoreme" valjano razmeriti. 

Uvideo sam da, ako želim da sve bude "brucenzi", moram da ulepim horizontalni i vertilalni stabilizator.
Kao što znate, njih sam napravio na samom početku izrade ovog modela.

Horizontalac je savršeno nalegao na mesto gde treba da se postavi. Ipak, da bi ga još bolje učvrstio, "podšprajcovao" sam ga sa balzom od napred i nazad...

Kad je sve bilo namešteno, horizontalac je pasent ulazio na svoje mesto...

Sledeći korak je bio da sa vaser vagom sve poravnam.
Prvo je poravnat radni sto, potom horizontalac...

... a onda sam premerio mesta gde naleže krilo i gle čuda...

... gde god sam stavio merni instrument, svugde je bilo ravno... Joj, što volim Meister Scale...

Smućkan je epoxy lepak, namazane površine i sve je opet vraćeno na svoje mesto...

... ponovo merenje...

... i kad sam ustanovio da je sve "pod konac", ostavi sam da se lepak suši... Nisam ni ulazio u garažu, da ne bih nešto dirao, pa pokvario...

Predveče se skupila komisija, da pregleda radove na modelu, a Jole nas je "zeznuo" sa jednom pizzom...

Epoxy od horizontalca se osušio i okrenuo sam model da vidim kako bih još malo mogao da pojačam spoj horizontalnog stabilizatora i trupa.
Video sam da sa unutrašnje strane mogu da se dodaju još dva polu rebra, te sam ih iskrojio od balze i ulepio...

Pre no što ću sesti da vam ovo pišem, zalepljen je i vertikalac...
Naravno, "pala" su opsežna merenja po svim osama i površinama. Za lepljenje je korišten opet epoxy lepak...

Do jutra ne idem u "pogon"... Nastavak sledi...

Ajd' uzdravlje...

Mirče

« Last Edit: September 18, 2012, 01:09:10 AM by mirce »

Offline mirce

• Hero Member
« Reply #119 on: September 20, 2012, 05:31:34 PM »
Poslednjih par dana sam radio na zadnjem delu trupa i eleronima.

Eleroni su kompletno gotovi, ošmirglane su im napadne ivice i napravljeni su žljebovi za šarke i u njima i u krilima. Pošto je elerom prilično dugačak, stavio sam 5 klasičnih šarkica sa osovinicom. Eleroni se pomeraju veoma lako...

Čika Dule mi je pre neki dan pozajmio jedan servo Hitec HS 645 MG, tako da neću gubiti vreme čekajući kad će stići moji naručeni servoi, nego mogu praviti poklopce i nosače servoa za elerone i flapsove.

Kombinovao sam "kombinacije" oko servoa horizontalaca.
Mislio sam da u zadnji deo trupa postavim po jedan servo sa svake strane, za svaki horizontalac posebno.
Naravno da znam da je Zero "kratak" napred i da veoma treba voditi računa o teretu pozadi, ali razmišljao sam sa teškim motorom (4300 gr) servoi u zadnjem delu ne bi trebali da predstavljaju velik problem.
Ipak problem se javio oko pozicije servo motora i da skratim celu priču, servoi će ipak ići u prednji deo trupa.

Juče sam opet imao sastanak sa inžinjerima i razrešene su sve dileme oko postavljanja servoa i komandi koje će ih povezivati sa horizontalcima.
Svaki pokretni deo horizontalnog stabilizatora imaće svoj servo (Hitec HS 645 MG).
Od servoa do "repa" kroz trup će prolaziti karbonaska šipka spoljnjeg prečnika 5 mm, a unutrašnjeg prečnika 3 mm.
Svaki horizontalac imaće savijenu čeličnu žicu od patentiranog čelika prečnika 3,5 mm. Jedan kraj žice će biti ulepljen u sam horizontalac, a na drugi će se narezati navoj od 3 mm i postaviti viljuškica sa kuglicom (ball link).

Trenutno je najvažnije da imamo sistem, a sada je preostalo da se samo sve odradi.

Karbonske cevi  ću naručiti u RC Srbiji, Jole ćeu svojoj firmii napraviti čelične žice sa vodjicama, a meni ostaje da odradim horizontalce i sve to "upasujem"...
To nam je projekat za iduću nedelju...

Inače, juče smo se opet, tokom konstruktivnih razgovora, "upropastili" sa roštiljom...

Ćevapčići, kajmak, krompirići...
Ako se ovaj trend nastavi, do kraja radova na Zerou imaću 125 kila...  ;namig

Najveći posao od zadnjeg pisanja bio je postavljanje i upasivanje zadnjeg - plastičnog - dela trupa.
E, jesam se napatio...

No, pre toga morao sam da ulepim delove od balze koji povezuju horizontalni i vertikalni stabilizatom. Sreća je da su ti delovi od balze stigli sa ostatkom kita, pa se nisam morao mučiti da ih pravim.
Topla voda i beli lepak pripomogli su da se sve brzo i lepo postavi na svoje mesto...

Kad sam krenuo da postavljam plastični deo video sam da ću dosta morati da ga doterujem, i naravno tako je i bilo...
Secni tamo, secni vamo i malo po malo, konačno je sve leglo na svoje mesto...

Plastični deo trupa će biti montažno demontažni, tako da sam imao i dodatni posao da napravim nosače u koje će se zašrafljivati.
Na zadnjem rebru sam napravio veliki otvor, odstranivši mu sve nepotrebne delove od balze...

Sve u svemu, sa 6 malih zavrtnjeva plastika se prilično lako montira na trup i dosta dobro naleže...

Ovo je bio jedan od onih poslova što oduzimaju mnogo vremena, a ništa se ne vidi...

Inače, trapovi su naručeni i treba da stignu kod Stva u hobi šop. Srećom pa su ih u Sieri imali na lageru...
Stiv takodje čeka i na delove od Dina - kokpit, poklopac mitraljeza i spiner...

Ostatak narudžbine je već na putu prema Kombinatu.
Nadam se da neće "putovati" kao točkovi za Panthera - 33 dana... :sljus :sljus :sljus

Pozdrav

Mirče

« Last Edit: September 20, 2012, 05:37:40 PM by mirce »