Author Topic: Meister Scale Zero  (Read 72538 times)

Offline presko

• Hero Member
Re: Meister Scale Zero
« Reply #90 on: August 25, 2012, 01:39:07 PM »
Ех, да пажљивије пратиш Форум.

http://www.rcfly4um.org/index.php/topic,9236.msg58527.html#msg58527

Слободно мажи!

Offline mirce

• Hero Member
« Reply #91 on: August 25, 2012, 04:39:47 PM »
Hvala svima, hvala Preško... Video sam to, al' sam zaboavio,,, :sljus

Probaću da iskoristim vidjena iskustva, jer su krajevi krila na Zerou mnogo veliki i u varijanti izrade od balze mislim da bi bili dosta teži od stiroduskih.

Pozdrav

Mirče

Offline disljenko

• Full Member
« Reply #92 on: August 25, 2012, 05:44:18 PM »
Mozda bi to trebalo proveriti......mislim da je stirodur tezi od balze !!!!

Offline mirce

• Hero Member
« Reply #93 on: August 25, 2012, 08:26:40 PM »
Ispitaćemo...

Offline mirce

• Hero Member
« Reply #94 on: August 27, 2012, 03:28:03 PM »
Iako su temperature u zadnjih par dana bile nesnosno visoke u Kombinatu se nije znalo za predah, šta više... Najviše se radilo na krilu od Zeroa, ali malo smo radili i na kapotažu. Krenimo redom...

Krilo od Zeroa je skroz isplankirano sa gornje strane...

Ali da bi se stiglo dotle morao sam da odradim "gomilu" stvari. Prva je bila da ugradim štiftove kojim će se krilo, od napred, pričvršćivati za trup.
Kao i Meisterov P-47 i Zero ima isti sistem sa šperovima, koji su jednim delom ulepljeni za rebro br. 1, a drugim delom prolazi kroz napadnu ivicu...

Da bi sve bilo poravnato "u brucu" dodao sam jedan mali drveni štift. Zbog njega sam prvo dodao dva ojačanja od špera, a potom sam stegao oba štifta, čime sam dobio da stoje idealno paralelno...

Kroz šperove, onako u sklopu, izbušen je otvor od 8 mm i ubačen je drveni štift...

I na zadnjem delu profila krila nalazi se jedan drveni štift. Ovi štiftovi služe samo za vodjenje prilikom sastavljanja dve polovine krila.
Sada, kad se dve polovine krila sastave, stoje idealno jedna u odnosu na drugu...

Krilo je ogromno i već sada je veće od Thunderboltovog...

Sa donje strane krila ulepljene su pločice od čamovine u koje će se fiksirati poklopci i ujedno nosači servoa.
Ovo su sve već proverene varijante koroštene na svim modelima koje sam do sada pravio...

Pola pločice ide pod plank, a u drugu polovinu se zavrće pločica sa servoom...
Ovo su neophodne operacije da bih mogao da počnem sa plankiranjem donje strane krila. Dok ne izplankiram donju stranu, tj. bar sam kraj krila, neću moći da radim na polukružnim završetcima krila...

Počeo sam da sredjujem i kapotaž...

Prvo sam napravio otvore sa prednje strane...

Potom sam izšmirglao ceo kapotaž. Za razliku od onog za P-47, ovaj je pravljen iz 3 dela i spojevi baš nisu najidealniji. No, nije ništa što se ne može popraviti...
Na samom kapotažu odliveni su neki detalji, tako da su postojale linije po kojima treba da se naprave otvori za mitraljeze...

Kad sam krenuo da ih pravim ustanovio sam da ne stoje idealno jedan spram druog, pa sam morao to malo da doteram... Ništa strašno....

Više sam se "napatio" sa pločom od špera koja treba da dodje u sam kapotaž. Ploča je otprilike pola santimetra bila veća sa svih strana...

Da bih je doterao isekao sam kna kateru kružni šablon od tapete i zalepio ga na ploču. Nažalost ovo sam zaboravio da slikam... :sljus
No, najvažnije je da je poslužio svrsi i da sad ploča "upada" tamo gde treba...

Već je obeleženo gde treba da se seče kapotaž, radi pravljenja novih, više otvorenih, klapni za hladjenje...

Kad odsečem postojeće klapne, na ivicu reza ulepiće se ploča od špera. Naravno, u medjuvremenu, ploča će biti "transformisana" u prsten preko kojeg ća se stezati kapotaž za trup. Ovo je sve isto kao i na Meisterovom P-47, a pokazalo se dobro. Na taj prsten će ujedno biti pričvršćene i nove klapne napravljene od tankog aluminijumskog lima...

I za sam kraj ovog pisanja, "bacio" sam na kantar krila sa bajonetom...

Težina za sada 2650 gr...

Pozdrav

Mirče

Offline mirce

• Hero Member
« Reply #95 on: September 01, 2012, 02:05:57 AM »
Polako se plankira i donja strana krila. Prvi plankovi su postavljeni u sredini...

... onda da se ne bi zaboravilo, male dorade sa svih strana.

Sa prednje, pre postavljanja planka, morao sam na nekim "rebarcima" da dolepim i obradim tanke balze...

Za zadnje strane, pre postavljanja planka ulepljene su klocne od balze kroz koje će prolaziti šarke...

Za elerone ću koristiti klasične šarke sa osovinicom i to 5 komada po eleronu.

Pre postavljanja polukružnih krajeva krila, kroz zadnjih par rebara napravljeni su otvori za karbonsku cen, kroz koju će prolaziti kablovi od svetla na samim krajevima krila...

Inače, Zero mije imao svetla za sletanje (landing light), tako da imam jedan posao manje.

Prostor ispod flapsa sam pojačao sa još jednim slojem 3 mm balze.

Pomoćne ramenjače od balze sam povezao u kutije, takodje sa bazlom od 3 mm...

Znam, znam, sad ćete reći kako su godovi trebali da idu vertikalno, ali to tu nije bitno, pošto na te balze dolazi lajsna od čamovine u koju će se uvrtati zavrtnji od šarkica flapsa.
Flapsovi na Zerou nemaju prostrujavanja, tako da je njihova montaža mnogo jednostavnija nego, recimo, od Thunderboltovih flapsova.
Inače, ideja mi je da flapsove napravim od 1,5 mm debelog vitroplasta.
Pošto je flaps idealno ravana ploča, ovaj materijal je dovoljno krut da se ne vitoperi, a sa druge strane nije pretežak. Sve ostalo (balza sa slojem staklene tkanine i sl. ) je smaranje, a i rezultati pitanje kakvi će biti, pošto se običmo takve konstrukcije iskrive...

Sinoć sam opet bio ko pekar, šmirglao sam do sada plankirane površine i obradjivao napadne, bočne i izlazne ivice. Nadam se da ću do ponedeljka izplankirati celo krilo, sve sem otvora napred, gde dolazi ploča za stajni trap i prostora gde "upada" točak...

Potom dolaze na red radovi na polukružnim krajevima krila i u ponedeljak - utorak da naručim flapsove (vitroplaste)...
Zatvorio sam i finansijsku konstrukciju za trapove i sve ostale delove, pa će i to ubrzo da stigne u pogone Kombinata.
Za motor ću još videti koji će biti...

Pozdrav

Mirče
« Last Edit: September 01, 2012, 02:15:09 AM by mirce »

Offline mirce

• Hero Member
« Reply #96 on: September 04, 2012, 09:14:57 AM »
Posle uzbudjenja oko Batajničkog aero mitinga, situacija u Kombinatu se vratila u normalu. Pogoni ponovo rade punim kapacitetima...

Sve je spremno za naručivanje ploča od vitroplasta koje će biti osnova za flapsove, no pre toga morao sam da napravim par detalja.
Prvo sam morao da ulepim jedno "rebarce" koje je odredjivalo kraj flapsa prema sredinu krila...

Napravljeni su žljebovi za šarke. Svaki flaps će imati po 4 šarke.
Mislio sam da sa zadnje strane nalepim jednu čamovu letvicu i da u nju sa šrafićima zavrnem šarke, ali potom razmišljam zašto sebi da "zakomplikujem" život, dodajem extra težine iza težišta, bolje da na kraju lepo ulepim šarke i gotovo...
Tako sam i uradio - za sada sam napravio žljebove...

E, onda plankiranje...

... pa, još malo balzica na zadnje rebro i izlaznu ivicu...

Potom je "palo" šmirglanje. Ovo je bilo lako izvesti jer je profil od dole ravan, a plank 3 mm, pa ima "mesa" za skidanje, ako ima potrebe za tako nečim.
Na ovom krilu to nije bio slučaj...

Kad je sve bilo "brucenzi" upasovano, od balze sam napravio šablon za flaps. Mnogo pažnje sam posvetio merenju kako bi na obe strane krila flapsovi bili jednaki...

Čisto da bi imali "reper", flaps je po metra dugačak i 110 mm širok na strani bliže sredini krila...

Ovaj šablon ću skenirati i precrtati ga u Corelu i na crtežu napraviti olakšanja po visini flapsa. Crtež potom šaljem u firmu u kojoj mi seku sve delove od vitroplasta, gde će mi napraviti dva flapsa.
Doduše to su samo osnove za flapsove jer će na te delove od vitroplasta, sa gornje strane, biti zalepljene balze od 1,5 mm.
I sam vitroplast je 1,5 mm, jer se to pokazala kao najbolja mera u odnosu težina - čvrstoća. Postoje i tanji vitroplasti ( 0,5 mm, 1 mm ) ali su oni mnogo manje kruti.
Sklop vitroplast 1,5 mm - balza 1,5 mm je taman iste visine kao plankovi na krilu - 3 mm i ako mora nešto da se "došmirglava" na balzi ću to lako odraditi...

I na kraju par slika od sastava krila, nije baš simetrično... He, he...

Na tu ivicu posle ide balza koja će se tačno obraditi spram trupa...

Sad, dok budem čekao da se naprave vitroplasti za flapsove, mogu da radim neke druge stvari na modelu.
Počeću sa izradom polukružnih krajeva, elerona, a polako ću "napasti" i trup.

Pozdrav

Mirče

« Last Edit: September 04, 2012, 09:29:44 AM by mirce »

Offline disljenko

• Full Member
« Reply #97 on: September 04, 2012, 11:16:56 PM »
Lepo lepo, nego jedno pitanje. Zasto nisi recimo ove flapsove oblozio sa obe strane sa staklenom tkaninom od 40-50 grama i da zavrsis posao. Verujem da bi to bilo dovoljno kruto i odradilo bi posao. Naravno ovo je moje zapazanje, pozzz !!!!

Offline mirce

• Hero Member
« Reply #98 on: September 05, 2012, 01:19:40 AM »
Zato što bi se balza verovatno izvitoperila...

Offline miša2002

• Hero Member
« Reply #99 on: September 05, 2012, 03:18:15 AM »
Mirče
Jedna informacija, koja će ti koristiti; FR4 vitroplast (bez Cu folije) debljine 1,5mm ima 0,3gr po kvadratnom santimetru !
Ako ti je ovo već bilo poznato, nije na odmet, kao informacija drugima...

Pozdrav
Miša
#FFCC00

Offline mirce

• Hero Member
« Reply #100 on: September 05, 2012, 10:15:34 AM »
Hvala za informaciju, nisam to znao. Inače, deo flapsa izradjen od vitroplasta izgleda ovako...

Na njega od gore dolazi balza od 1,5 mm...

Napravio sam i polukružne krajeve krila. Tehnologija slična kao i za flaps, prvo sam skenirao crtež i precrtao ga...

...potom od tapete napravio nalepnice - šablone za sečenje...

Potom MNC ( Mirče Numeric Control )...

Kao što vidite, U Kombinatiu se i na delovima koji se uopšte neće videti, vodi računa da budu lepo i napravljeni i obradjeni...

Odoh kasnije po vitroplast za flapsove, gotov je, pa se čujemo...

Pozdrav

Mirče

Offline miša2002

• Hero Member
« Reply #101 on: September 05, 2012, 01:50:49 PM »
"Odokativno" gledano, ovi "komadići" su cca 100x450mm, svaki. Da nebi došlo do iznenađenja, po kaširanju, savetujem ti da prvo "na brzaka" (što tanje) premažeš balzu 45minutnim epoxijem i ostavi 24h. namazana površina na gore, bez pritiskanja, učvršćena sa šest čioda - dve po sredini i po dve na krajevima.
Vitroplast premaži 5-6h pre kaširanja.
Zavisno od kvaliteta balze, doći će do nekih manjih deformacija, a površina će biti nešto "rapava". Nišra je ne diraš, "tako treba"!
Samo kaširanje - "bahato" premažeš samo vitroplast, spojiš i pritisneš staklom - balza do stakla tj gore. Nemoj mnogo da pritisneš da se ne utisne balza !
Naravno, za svaki slučaj, kesa ispod vitroplasta. I sam znaš, zašto.
Unutrašnja strana balze je zaštićena od uticaja vlažnog vazduha...

Pozdrav
Miša
#FFCC00

Offline misha

• Hero Member
« Reply #102 on: September 05, 2012, 10:42:56 PM »

Potom MNC ( Mirče Numeric Control )...

He he. Dobra fora

Offline mirce

• Hero Member
« Reply #103 on: September 06, 2012, 12:58:09 AM »
Evo šta se, sad već juče, dešavalo u pogonima Kombinata...

Stigle su osnove za flapsove napravljene od vitroplasta. Prilično dobro su "upadale" u namenjen im prostor na krilu...

Hvala Miši 2002 na savetima, ali dok je on to napisao, flapsovi su već bili odradjeni...
Sa gornje strane vitroplsta zalepljena je tvrda balza od 1,5 mm. Balzu sam lepio sa epoxy lepkom, tanko namazanim na vitroplast, a sve sam potom pritisnuo na ravnu poču i čekao da se osuši lepak ( 5-to minutni )...

Nakon obrade ivica flaps je izgledao prilično dobro i nije se iskrivio...

Postavljene su i šarkice...

Pošto su ovo ipak više vazdušne kočnice nego flapsovi, a i čitajući na netu da za ovaj model nema potrebe da se mnogo obaraju, mislim da će ovoliki ugao biti i prevelik...

Time je rad na ovom delu krila za sada završen.
Prešao sam na polukružne završetke...

Od 10 x 10 mm balza napravio sam žljeb u koji treba da se postavi osnova od špera...

Uvučena je i karbonska cev za žice svetla na krajevima krila. Konačno ulepljeni su šperovi. Vodio sam računa da budi ravni sa napadnom i izlaznom ivicom krila, jer su oni ustvari sredina radijusa.
Od gore i dole su još dodate balze 0d 10 x 10 mm kako bi se lepo propratio oblik profila. Na kraju je sve ošmirglano...

Na ovu osnovu dolazi deo koji će se obraditi i koji će činiti sam radijus sa donje i gornje strane krila.
Kao što sam i planirao, napravio sam ga od tvrdog stirodura. Ovaj materijal se lako seče i obradjuje, a nije težak...

Parče baš nije malo, a ima samo 27 gr...

Ne treba zaboraviti da će se dobar deo ošmirglat, pa će težina biti još manja...

Ipak, nisam ga zalepio, ostavio sam da "prespavam" i da razmislim da li da radim od ovog materijala ili ipak da koristim balzu...
Možda neki savet...

Pozdrav

Mirče

Offline misha

• Hero Member
« Reply #104 on: September 06, 2012, 11:34:41 PM »
Mozda da u krug, oko stiropora ulepis malo deblju balzu a unitra da ostane taj stiropor.

Mozda je bilo najbolje da si stiropor doveo na meru pre plankiranja, pa da preplankiras i preko njega neku balzu od 1,5 ili 2 mm.
I jedna i druga varijanta  bi, nadam se, zaastitila stiropor od "ubijanja" prilikom nosenja i sastavljanja modela.