Bojane,davne 1975 godine imao sam prilike da raspolazem sa dva helikoptera COBRA,koja su bila porucena direktno od ing Schlutera,koji je pored Kavana,prvi poleteo RC helikopter u Europi.Imao sam prilike da letim taj tip,koji je imao fiksni korak a uzgon se ostvario preko povecanja broja obrtaja motora,odnosno snage i obrtnog momenta.Taj tip helikoptera je bio veoma stabilan ali u situacijama kada je trebalo da se ide na sletanje nastajali su problemi zbog potrebe da se skine gas i time obzirom da su rotori imali noseci profil trajanje poniranja je bilo nesto duze pa je cesto dolazilo do toga da se motor na niskom rezimu vise ohladio i teze primao gas kada se zeli prizemljiti helikopter.Model koji Ti imas ima ,kao sto znas za to vreme,poboljsanu glavu rotora sa ciklickom promenom koraka rotora kao i simetrican profil rotora.Iskreno sam srecan da si se odlucio da u osnovi ostanes kod resenja mehanike iz tog vremena ne zbog nostalgije nego da se i ovde vidi da vreme razvoja RC helikoptera nije pocelo od 2000-te godine.
Zelim Ti da uspes u ostvarivanju Tvoje zamisli u sta i nesumnjam.
Pozdrav od Cika Dusana