Author Topic: Moj QUAD  (Read 33898 times)

Offline gizmo

• Hero Member
    • http://www.dragantrifunovic.com/
Re: Moj QUAD
« Reply #15 on: September 14, 2012, 11:34:36 AM »
Dzabe dobar dizajn i frejm ako setup nije pouzdan, ili klimav, a moja zhelja je da ga
ne'vozim kao oblachitj, vetj suludo izhivljavanje..
Na primer ovako kao master Warthox?  ;namig

« Last Edit: September 14, 2012, 11:40:26 AM by gizmo »

Offline Vaci

• Sr. Member
« Reply #16 on: September 14, 2012, 11:54:05 AM »
Ja cu sve to odjednom da pokusam da uradim. Naravno da treba da leti dobro, ali nije mi tesko i da izgleda dobro. Izgled nema veze sa performansama, tako da zasto ne pokusati.
Ja sam pocetnik, ama bas nikakav ekspert za ove stvari. Ali se dosta dugo bavim elektronikom, i znam po malo iz mnogih oblasti. Na osnovu toga mi zdrav razum nalaze da ako hoces da imas stabilan sistem dobrih performansi, onda ti treba:

1. Veliki odnos potisak-masa. I uvek treba da se vozi na max 80-85%, tako da ostavljas 15%min snage za korekcije koje kontroler sam radi.
2. Pravilno podeseno pojacanje ziroskopa
3. Velika "brzina vazduha potiska" sto ce reci malo veci rpm motora i malo manji propeleri - to je bitno zbog konacne brzine izmedju ostalog
4. Centar mase gledano iz profila treba da bude sto blize ravni u kojoj leze propeleri

Ponavljam, nisam ama bas nikakav ekspert i ovo je samo moje misljenje. Mozda i uzasno gresim, ali sumnjam u to. Ako se ispune ovi osnovni uslovi sve bi trebalo da funkcionise savrseno. Cak ne mora ni da bude to nesto naj skuplje i naj kvalitetnije. Posle je samo pitanje ciji je quad nabudzeniji sa opakim izgledom, a ciji je "stapici sa elisama" :P

Kao sto sam vec rekao, ni ja ne patim od toga da nosim neki teret i kamere za snimanje... i ja zelim ludu masinu za "wooow" slucajnih prolaznika hehehehe

Offline Vaci

• Sr. Member
« Reply #17 on: September 14, 2012, 06:28:22 PM »
Ljudi dali neko moze da mi kaze dali KK kartica mora da bude u centru quada ili moze da bude bilo gde?

Offline gizmo

• Hero Member
    • http://www.dragantrifunovic.com/
« Reply #18 on: September 14, 2012, 10:13:11 PM »
gizmo ovaj ti video ne'radi
Ne znam zasto ne radi...idi na vimeo i u search ucukaj warthox, pa ces videti.
Covek leti suludo dobro i mislim da ces zanociti gledajuci njegove majstorije sa quadovima ;)

Offline Vaci

• Sr. Member
« Reply #19 on: September 15, 2012, 12:04:05 AM »
Malo promenjen dizajn kabine i spusten profil, mislim da je ovako lepsi.

Offline danko

• Full Member
« Reply #20 on: September 15, 2012, 12:06:31 AM »
Super izgleda, samo meni i dalje nije jasno kako i od čega planiraš to da napraviš :)

Offline cakra

• Full Member
« Reply #21 on: September 15, 2012, 12:55:16 AM »
Ajd de se i ja malko ubacim u raspravu...polemiku  ")...

1. Veliki odnos potisak-masa. I uvek treba da se vozi na max 80-85%, tako da ostavljas 15%min snage za korekcije koje kontroler sam radi.
2. Pravilno podeseno pojacanje ziroskopa
3. Velika "brzina vazduha potiska" sto ce reci malo veci rpm motora i malo manji propeleri - to je bitno zbog konacne brzine izmedju ostalog
4. Centar mase gledano iz profila treba da bude sto blize ravni u kojoj leze propeleri

ako mislis da stalno vozis na 85% gasa....onda ti nis nevalja  mmmm...letenje by Warthox= lagani mali quad, sa kao sto ti kazes "stapicima" je jedini put kojim treba ici...na 40-50% gasa treba da bude letan...

za tacku dva se potpuno slazem...ziroskopi su osnova celog sistema...ostala boranija od senzora je tu da samo olaksa ili smeta u kontroli  ;)

sto manji KV motora i tacka!   manji KV= veca rezolucija kontrole obrtaja motora=bolja kontrola cele letelice...sto manje "vetra" a da leti  :-\

cetvrto ?....hm sva extra masa bolje da visi na quadu nego da je iznad njega...

gizmo ovaj ti video ne'radi, baj d vej uspeo sam da dobijem shto sam hteo i to
sa tvoim multiwii bordom, jedno shest sati savrshenog leta, sulude performanse
i onda ga jednog lepog sunchanog dana oleshim u asfalt punom brzinom
mojom greshkom naravno...

posle xx sati leta po dvorustu(home made multi wii)...skuceno, tesno...al sam se barem opustio i odstresirao od letenja u tim uslovima...odem na livadu...a tamo sve siiirokooo, milina jedna ...i olesim quad onako svinjiski (<--) na zemlju...i sad-sve  pravi nanovo...tj. nema tog stabilnog setapa kojeg covek nece patosirati nepaznjom...

da budemo iskreni -cela ova multirotor prica bas i nema neke veze sa aerodinamikom...letelice ruzne, vise zice na sve strane...sve strci, baterije landaraju na frejmu...al' ovaj fly by wire odaradjuje posao-samo tako  :jaki:...

Experimentisi...ali samo nemoj da preteras u detaljima jer ako budes previse vremena proveo u izgradnji dream quada-premalo vremena ces ga leteti...jer je velika verovatnoca da ce ti prvi let biti i let kada ces potpuno ili delimicno unistiti letilicu i....i to posle nekog vremena zna da  :'(

Ja se vec opasno priblizih cifri od 6xx EUR...a "jos nisam nasao stabilan sistem i komponente" koje mogu da kompenzuju moje "nestabilnosti"...a iza mene dok ovo pisem stoje jedno 5-6 frejmova i x motora/esc...flyght controlera i arduino ploca .... (work)....
al' IPAK UZIVAM u ovoj multirotor prici(sto se za moju lepsu polovinu ne bi moglo kasti...kad spomenem tekuce troskove ove zanimacije lol!)
pozz

Offline r-xx

• Sr. Member
« Reply #22 on: September 15, 2012, 01:38:48 AM »
ova pricha jeste fenomenalna..
sve shto leti to i pada, treba biti spreman na to,
rezervni delovi, osovine, lageri, onda glupi kontroleri
koji pri padu menjaju karakteristike, josh jedna chinjenica
iz heli iskustva, dobro zveknut gyro, akcelerometri.. gubi mikropreciznost
svojstva..! provereno, al ne'mora da bude uvek..

imamo neke ljute gyro-e koi posle padova rade 50% loshije, ne samo ja...

dobar setup uvek vredi, mosh se rekombinuje, proda, menja, malo skuplje u startu al...       

Startovao sam vimeo i video ono shto mene interesuje, generalno to je to     warthox  je napravio setap po mojoj meri
i pokazuje shta sa quadom mozhe.

Svaki pad quada je dest puta jeftiniji od pada helija, treba imati sve rezervno i to je to...

Offline Vaci

• Sr. Member
« Reply #23 on: September 15, 2012, 10:25:42 AM »
Stirodur Danko, jeftino a ekstra lako za obradu :)

Ma neeee Cakra, quad bi trebalo da se podigne sa zemlje sa 30-35% gasa po nekoj mojoj racunici, i to sa canopy kao na slici. Sa 85% gasa izaci ce mi iz vida za 4-5 sekundi :)
Sve cu izraditi od stirodura na CNC masini, kabina ce moci da se skida da ne moram da okrecem ceo quad da menjam bateriju. Stapici ce biti od karbona - najverovatnije, ucvrsceni na 2 ploce od staklolita perforisane da se smanji masa. Onda sve to zalepim na canopy od stirodura, ofarbam, stavim svetla i sredim, i onda videcemo.
Leteo sam ja neke micro helije, i ako sam mogao to da drzim u vazduhu - kada mi se u toku leta 3-4 puta gubi signal a pola vremena komande ne reaguju kako treba - onda se nadam da necu slupati letelicu pri prvom letu :P
A za Kv motora sam gledao po netu svasta, ja sam uzeo 1100kV i 4s bateriju, ljudi su leteli i sa takvim i sa duplo manjim Kv. Na kraju ispada sta zelis da radis sa quadom. I nekako sam dosao do zakljucka da meni veliki Kv odgovara. Ne znam, kad isprobam podelicu sa svima sta se desava. A za cetvrto se slazem potpuno, ali mislim da je najbolje da sve bude u centru, samo sto je to nemoguce :)

Offline Vaci

• Sr. Member
« Reply #24 on: September 15, 2012, 10:48:42 AM »
Ljudi Imam jos jednu stvar da kazem. Nov sam na forumu ali sam primetio jednu stvar. Ljudi nisu prijateljaki raspolozeni ka novim idejama. Vecina se drzi onog sto je isprobano i ne bi da iko ista promeni. To je velika greska.
Forum bi trebalo da bude mesto za "Brainstorming". Ali za to postoje odredjena pravila. Pravila kazu da, nebitno dali neko misli da je ideja dobra ili losa, svi koji ucestvuju u brainstormingu bi trebalo da na osnovu svega sto su culi i videli, nabacaju svoje ideje. Te ideje treba da budu usmerene ka unapredjenju originalne ideje, a ne da je odbacuju po difoltu. Svaki novi post bi trebalo da na neki nacin unapredi dizajn, ili estetski, ili po materijalu koriscenja, ili postupkom izrade... sta god. Na taj nacin se od ideje koja mozda i ne bi uspela, razmisljanjem puno ljudi stize do revolucionarne ideje koja je fantasticna.
Toliko od mene, odoh sa zenom da snimamo bebu na ultrazvuk :P

Offline nedbojsa

• Sr. Member
« Reply #25 on: September 15, 2012, 10:56:12 AM »
Loše si skapirao, niko nije neprijateljski raspoložen za nove ideje. Ono što pokušavaju da ti kažu je da za početak uzmeš i sklopiš neko provereno rešenje kako bi ušao u osnove konstrukcje, mehanike, elektronike... I tako sebi uštedeo i živaca i vremena, a kada skapiraš i savladaš osnovni koncept mnogo ćeš lakše te svoje ideje sprovesti u delo!
Antiprotivna teoraija letenja: "Postoje neke preporuke i pravila o tome kako leteti; 1-Kako treba leteti i 2-Kako ne treba leteti znači, ako letim po pravilu 2, i to odlično, znači "letim antiprotivno" ili ti protivprotivnog, zapravo "kontra odnaopačke"."

Offline danko

• Full Member
« Reply #26 on: September 15, 2012, 04:45:32 PM »
Vaci, nije niko ovde neprijateljski raspoložen, već samo imaju iskustva.. Ja konkreno na tehnikama obrade raznoraznih materijala imam gomilu iskustva jer sam se bavio sličnim stvarima, pa ti u tom kontekstu pričam.

To što ti planiraš od stirodura je apsolutno besmisleno. Neće služiti nikakvoj svrsi osim da oteža izradu modela, jer to nije materijal koji ima neophodne mehaničke karakteristike, i sa kojim možeš da izvedeš to što si nacrtao.

Tu nema potrebe za brainstormingom jer svako vidi da od stirodura to neće ići, pa samim tim ti iz iskustva govore da ne gubiš vreme na tome već da pokušaš da pronađeš neku drugu alternativu.

Evo ja ću ti reći par mojih komentara na stirodur:
- taj materijal nema mehaničku čvrstoću, što znači da ćeš ti ipak morati da napraviš model sa 'štapićima' a na njega ćeš samo nalepiti stirodur radi dekoracije
- da bi dobio ploču nacrtanog oblika sa radijusima moraš da je obrađuješ na 3-osnoj CNC glodalici (a to nije materijal koji se obrađuje na CNC-u)
- da bi dobio onaj unutrašnji ugao na poklopcu treba ti 6 osna CNC mašina, a ja u Srbiji znam samo jednu, a na kojoj ćeš radne sate da platiš više nego što košta ceo gotov kit od mikrokoptera
- čak i da nekako napraviš poklopac od stirodura, čemu će to služiti? to će puknuti odmah, a ako ga napraviš deblje, taman ćeš dobro termički izolirati elektroniku unutra da garantovano prokuva za nekoliko minuta

to je za sada to, samo na osnovu ove neke skice na salveti koju si napravio, ako napraviš nešto sa više detalja, mogu ti dati koji savet i na to.

Offline djbojan

• Sr. Member
    • Skycam
« Reply #27 on: September 15, 2012, 11:30:34 PM »
Da je bilo ko ovde nastrojen negativno, bilo bi letenja sa foruma, ili mi ili ti.....

E sad, svi ti pricaju kako to ne moze tako kako ti mislis, ali to nije rekao onaj ispred trafike sto me svaki dan pita za 13 ili 17 dinara jer mu toliko fali za pivo, ali ne ustaje jer je prepijan,

nego ljudi koji su svojim iskustvom i znanjem hteli da ti pomognu, ipak treba iskustvo za ovako nesto, zamisli mene kad sam prvi put leteo oko 13-14 minuta hexu sa
Nazom na sebi, i odlepio kad mi je pala jer sam podesio batery level ispod 10v a escovi se pogasili jedan po jedan, a ja se cudim zasto se gase.... iskustvo cini majstora.

znaci malo poslusaj iskusnije, pa posle kad odradis i poletis neki model, onda radi sta hoces...

Offline Vaci

• Sr. Member
« Reply #28 on: September 16, 2012, 12:42:45 AM »
Ok hvala, cutacu dok ne zavrsim.

Offline Gatti.Gatozza

• Sr. Member
  • up the irons!
« Reply #29 on: September 16, 2012, 01:31:55 AM »
ne moraš da ćutiš, samo imaj na umu ono što ti kažu ljudi koji se time bave. malo te je teže ozbiljno shvatiti jer u drugj temi kažeš da si naručio multiwii, a da ne znaš šta je to.