Nije mi ni na kraj pameti da poredim Galeba sa tim modelima... Ja jesam malo lud, ali nisam blesav...
Nisam pičao o trapovima od Avantija, nego o konstrukciji krila i samoj konstrukciji u koju se trapovi postavljaju.
Ako modelari lete taj jet sa betonskih pista onda su udari pri poletanju i sletanju mnogo manji, bolje reći, skoro ih nema i ima da trapoi traju 100 godina.
Na aerodromima kao što su naši, priča je sasvim drugačija.
Zato treba sve dobro izvagati i razmisliti o savakom detalju, kako na modelu, tako i kasnije tokom manipulacije.
Sa jet modelima se ulazi već u poprilično ozbiljnu i skupu priču, tako da će svaki "kiks" biti lep udarac po novčaniku.
Ja sam već sto puta rekao, da sam imao više sreće nego pameti kad sam birao jet model. Ideja kojom sam se ja vodio bila je da je Panther jedan od retkih jetova koji se može uraditi iz kita, a pri tome ga pravi proverena firma - Ziroli.
Ono što tada niko nije znao, a sad nam je malo jasnije, je priča o trapovima, koju smo već poprilično puta apsolvirali...
Danas sa ovim modelom idem na letenje, kao kad neko uzme bicikli pa ode da se provoza, totalno opušteno bez ikakvog razmišljanja da se nešto katastrofalno može desiti.
Zato se i pravi Galeb, sa nadom da će veći model sa većim površinom i robusnijim trapovima, biti još primereniji uslovima koje imamo.
E sad, da li je to tako, će vidimo... Nadam se da ne grešim...
Druga dobra stvar je što će se svaki oštećeni deo moći lako nabaviti i popraviti, a to je isto mnogo važna stvar...
Bojim se da kad se "ljuljne" jedno pet i više soma evrića, odlazak na letenje baš neće biti "relax", a to onda nije smisao ovog hobija...
U savkom slučaju nevidjeno ću se radovati svakom novom jetu na našim prostorima i dao Bog da ih ima što više...
Pozdrav
Mirče