Dragi forumasi,
Brushless motori su jako popularni, i kad covek pogleda, razlike u cenama su ogromne. Sta cini dobar brushless motor koji ce vas dugo sluziti? Pa jedna od stvari je i kvalitet lagera. Ok, neke cene u odnosu na druge se stvarno ne mogu opravdati cenom lagera. Ali mozete staviti i najkvalitetnije lagere, i opet ih unistiti ako motor nije balansiran.
Da bih dao predstavu ljudima zasto lageri stradaju i zasto je ovo ovako kriticno, dacu vam primer motora koji sam sada balansirao cim je stigao. U pitanju je motor 1100kv koji ce raditi na 4s bateriji. Prostom racunicom sam uzeo nekih 16500rpm kao brzinu na max gasu. Pri toj brzini, samo 1gr razlike na obodu rotora pravi centrifugalnu silu od skoro 8Kg!! Znaci imate 8Kg koji tresu motor levo-desno tamo-vamo oko 270 puta u sekundi!! Ajde 1gr je ogroman disbalans, ali i da je 0,1gr, to pravi 0,8kg. To nece prijati bilo kom lageru, pa ce i najbolji izgubiti bitku na kraju. Jos je bitnije balansirati elise, jer im je precnik daleko veci, ali nije to tema...
Posto sam ukazao koliko ovo moze biti vazno, i kako isti motor nekog low cost proizvodjaca moze biti super, a neki stradati vrlo brzo, podelicu sa vama kako sam ja to uradio u nadi da ce to nekome pomoci.
U samom startu morate imati potpuno nivelisanu povrsinu, moj kuhinjski sto mi je savrseno posluzio
Druga stvar su 2 APSOLUTNO ravne i ispolirane povrsine, koje moraju biti potpuno suve i ciste bez trunke prasine, i moraju biti iste visine. Pa gde to naci? Prosto nekoliko staklenih podmetaca za case
Malo alkohola i papirna maramica, cackalica, epoxy lepak, stapici za usi, i na kraju parce papira i flomaster. Preskocicemo krila od slepog misa i krv device sa punog meseca ovaj put...
Postavite staklene podmetace tako da izmedju njih motor oslonite na osovinu. Ocistite ih, motor rasturite, i postavite rotor na podmetace kao na slici.
Primeticete da rotor lagano krece da rotira u jednu stranu, zaustavlja se, pa krece da rotira u drugu stranu... ponasa se kao klatno. Osim ako mu bas niste pogodili ravnotezni polozaj ili imate potpuno izbalansiran motor. Ako se to desi, zarotirajte ga za 90 stepeni i probajte ponovo, da budete sigurni da li je ok ili ne. Ako se klati, onda sacekajte neko vreme, dok prestane (ako je sve cisto i ravno-polirano, nema mnogo trenja pa to moze malo da potraje). Tada uzmite flomaster (on i papir nece doci u kontakt
) i obelezite motor tacno sa gornje strane, znaci u najvisoj tacki.
Dobili ste tacku gde treba dodati malo mase. E sad uzmite epoxy lepak (bez brige, pre ce motor izgoreti nego da njemu nesto bude), stavite malo na papir, i promesajte cackalicom. Samo vodite racuna da nije neki koji se steze za 2 minuta, da imate desetak minuta kako bi mogli komotno i ljucki da odradite posao.
Sada obrisite malo cackalicu i uzmite jednu kapljicu na vrhu, i razmazite u zlebu izmedju magneta, na mestu koje ste obelezili flomasterom na rotoru. Desilo mi se da moram da ispunim cela 3 zleba epoksijem da dovedem motor malo u red, tako da imate to u vidu kada pripremate lepak. Sigurno cete malo umazati povrsinu magneta, osim ako niste madjionicar. Ako niste, onda uzmite stapic za usi i njime lepo osistite magnete koje ste umazali.
Sada rotor stavite ponovo na "balanser" ali tako da obelezeno mesto bude sa strane, pomereno za 90 stepeni. Ako motor rotor ne mrda - balansiranje je gotovo! Pomerite ga malo da vidite dali se nije zaglavio na nekoj truncici prasine. Ako marker Krene da se vraca u gornji polozaj - dodajte jos lepka. Ako je zleb vec ispunjen, onda u susedni zleb. Ako je i on ispunjen (kao sto se to meni desilo) onda u susedni zleb ali sa suprotne strane prvog. Ako marker ode na dole, onda je stavljeno previse epoksija, skinite malo. Znaci tako dok rotor kada ga postavite u bilo kojoj poziciji, ostane tako kako je postavljen i ne mrda. Tada je ovo Hi-tech balansiranje zavrseno!
Na kraju, ne zaboravite da motor sastavite
Nadam se da ce ovo nekome biti od koristi, jer mislim da je jako bitno. Da vam motori dugo traju i ziveli!
Vaci