Materijali za meko lepmljenje su većinom legure kalaja Sn i olova Pd. Razlog je to što im je tačka topljenja mala i što su legure uglavnom boljih mehaničih svojtava od čistih komponenti. Tačka topljenja zavisi od odnosa smese i to po specijalnom faznom dijagranu.
Na dijagramu se može videti i to, da je najmanja tačka topljenja smese od 183 C je negde u odnosu Sn 62% Pb 38% i gde nema međufazne kristalizacije. Ta tačka se zove eutektička tačka. Ovaj odnos smese je najkarakterističnije za žice za lemljenje u elektronici. Ako se odstupi od ovog odnosa, ulazi se u oblasti međufaza koje loše utiču na stvaranje dobrog električnog kontakta pri hlađenju. Prave se lemovi u drugim odnosima ali za druge potrebe od kontaktnog.
Sa porastom ekološke svesti čoveka, koji nije još na onoj visini koja bi ga spasla od autotrovanja, pojavila se potreba za zamenom olova u elektronici generalno u svim komponentama sa raznim drugim obojenim metalima. Bezolovni lemovi sadrže puno kalaja sa malo srebra i bakra. Činjenica je da je tačka topljenja veća od Sn60Pb40 legure i to oko 215 C Evo i trofaznog dijagrama. Sve je jasno.
A tek višefazni kako izgledaju.
Pored gore pomenutih proizvoda ima još raznih legura za lemljenje u zavisnosti od primene.
Ovde su mnoge nabrojane i vidi se i to da im je taćka topljenja veoma različita. Ovo sažeto sam napisao samo da se vidi da tema o mekom lemu nije jednostavna ni teoretski, a kamoli praktički, pa ne vredi rasptravljati se previše. Bolje je informisati se. Ovaj internet je odličan. Svu teoriju koju sam još pre mnooogo godina učio, za čas sam osvežio i podelio ovde.
Praktički, moje iskustvo je loše sa jeftinim kineskim lem žicama. Mislim da zaboravljaju staviti kalaj i pastu koliko treba i sadrže visok procenat olova, koji je jeftiniji.
Najbolje je kupiti kvalitetne sa brendom ma koliko su skupi. Sa njima je milina lemiti.
Ima lemilice u HK od 80W sa dva vrha. Kupasta je za tačkasto lemljenje i tanke kontakte i pljosnata za deblje žice i konektore. Na video klipu su koristii ovaj, ali su mogli staviti pljosnati vrh.
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__10904__Soldering_Iron_230V_80W_w_Spare_Tip_.html