ELEKTRONIKA > POWER SYSTEM

PEAK EFF- online kalkulator za trofazne motore i elise

<< < (2/4) > >>

svrco:
Tako sam i ja slicno razmisljao, 15x10 ili cak mozda 16x8, mislio sam ga za neki visokokrilac, videcu jos... Jedina dilema oko 10s je bila veliki broj obrtaja na toj voltazi mmmm

magic:
E-flite 110 ima prevelik kV za 10S, cak je na granici i za 8S, idealno za neku brzu skalu.

Vise puta sam objasnjavao zasto i kako koji kV uz koji napon. Davno sam pisao o analogiji izmedju kV-a motora sa kamionima ili sportskim automobilima, tj. koji i kakav kV treba da ide na neki tip modela. Sto je pretezna upotreba modela predvidjena da bude na visim brzinama to je za njega prikladniji motor sa vecim kV-om i obrnuto. Kako mi modele letimo u jednom ipak dosta ogranicenom dijapazonu brzina odatle i neke preporuke.

Preporuka koju je dao proizvodjac apsolutno stoji za ovaj motor na 8S. Isto tako stalno se zaboravlja da dolazi do rasterecenja, samim tim i pada struje, kako brzina modela raste. To vazi za korake elise do 10, preko toga ne. Isto tako merenja izvrsena u mestu su samo indikativna, ona u letu su mnooogo bitnija.

No, odoh ja u offtopic, ali kada vec pricamo o konkretnom motoru, 16x10 na 10S je neki maksimum koji moze da nosi iako ce to biti malo preko specifikacije, sem ako neko nema bas nameru da non stop hoveruje. Ako motor ide na nekog trenera visoko krilca, onda je 16x8 vise nego dovoljno, cak i previse narocito po pitanju maksimalne brzine koja ce biti oko 120km/h!

Odabir pravog komboa je sa jedne strane dosta komlikovan a sa druge strane opet dosta jednostavan posao, ja se drzim preporuka koje daju AXI i Hacker za svoje motore odredjene tezine i kV-a i to savrseno funkcionise iz vrlo jednostavnog razloga jer su tamo neki inzenjeri verovatno proveli na stotine sati ispitujuci sve to.

Na AXI sajtu http://www.modelmotors.cz/ sa desne strane postiji alatka FAST AXI SETUP, odabere se tip modela i njegova letna tezina, AXI nakon toga daje vise preporuka za neki idealan kombo. Ako je nekome AXI skup sve sto treba da uradi je da nadje motor nekog drugog proizvodjaca koji je po fizickim dimenzijama, tezini i kV-u sto priblizniji doticnom AXI-ju i to je to.

poz

tibeteagle:
PILATUS - PC6 - 23-30cc zahteva malo jači motor od gore pomenutog BL motora ako se hoće adekvatan umesto onog klipnog koji se preporučuje. Mogao bi da ga poleti bez problema, ali ne bi mogao da ponese ništa ekstra. Ovaj skala model je u originalu snažni sportski taksi tegljač padobranaca, jedrilica i drugih stvari, pa bi bilo lepo da ako ga budeš imao da računaš na to da poneseš barem 2 kg bonbone i da ih ispuštaš iznad publike,  :big smile ili da povučeš neku veću skala jedrilicu.

pnedic:
Tibeteagle, hvala za PeakEFF !!!

Ja sam naisao na neke sitne probleme vezano za site i proracun grafa za motor koji posedujem:
1. Sto se tice site-a, nisam uspeo da odradim registraciju - sve je disable-ovano (probano u IE8 i Firefox-u 18). Mada ne znam sta se dobija registracijom.
2. Sto se proracuna tice, naisao sam na problem nedostatka podatka o struji "praznog hoda" (tj Io). Motoric koji imam je Turnigy 2209 28turn 1050kv 15A Outrunner (link je http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=5687). Ni na jednom review postu nisam video ovu informaciju, tako da sam ovu struju pretpostavio da je 0.8A.
Posle sam se igrao malo menjajuci ovu vrednost (od 0.6 do 1.2) i grafici su po izgledu ostajali isti (krivulje), osim sto se efikasnost menjala (logicno veca efikasnost sa manjim Io i obrnuto). Od 0.6 do 1.2 efikasnost je promenjena (na 2S naponu) za oko 0.15.
Io podatak je nazalost obavezan za generisanje grafa (pored Rm koji moze da se dobije na linku "Find Constants").

U svakom slucaju, PeakEff je dobio mesto medju mojim favoritima. A kod kuce cu da analiziram dijagrame.

tibeteagle:
@pnedic, veoma korisne i konkretne informacije  (:good) Verovatno program nije bezgešan, ali mi se svideo pristup autora programera i njegova kreativnost. Kaže u uvodu da uči programiranje u SQL i ASP.NET pa neka mu je na zdravlje.  :big smile
Registracija treba da bi se došlo do baze podataka, ali to već odavno ne radi. Nije ni važno, jer smatrem da je dobro svakom modelaru znati kakvi se to parametri odnose na BL motore, a nije ni teško naći i upisati. Naravno problem je ako nema navedeno sve o motoru. Ja onda probam da nađem motor sa punim podacima, iste veličine i Kv vrednosti, za koji sigurno znam da ima istu veličinu statora, a koji je ponekad u samom nazivu motora (AXI standard) i isti broj polova. Veoma je verovatno da je onda i Rm i Io isti. Naravno to nije 100% tačno, jer može da bude razlike u kvalitetu i konstrukciji motora, ali sada to nije važno.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version