RC MODELI AVIONA - ELEKTRO > SCALE MODELI
P-38 Lightining
NoX2:
Pre svega pozdrav svima. Ovo je mja prva tema i prvi post na ovom forumu, pa bi bio red da se i predstavim. Da znate sa kim imate posla :P :P Dakle, zovem se Nemanja, trenutno studiram u Novom Sadu i od rodjenja sam fasciniran avionima :)
U maketarstvu nisam bas totalni amater jer sam do sad pravio (sklapao) makete od plastike, ali to nije tolko zanimljivo jer to ne leti :D :D Vec duze vreme pratim razne forume i sajtove gde je tema rc modelarstvo i odlucio sam da se i ja pustim u te vode :) Imao sam kao klinac (a sad sam kao mator :P ) jednu jedrilicu, ali posle par letova se zavrsilo tragicno po nju :-\ Naravno, necu uzeti odma da letim sa gore pomenutim avionom. Planiram da uzmem prvo neki simulator, al o tome cu u nekoj drugoj temi. ;)
Mnogi ce sad reci "di bre bas taj avion, uzmi nesto lakse i jednostavnije" :D
Takve komentare bih vas zamolio da ne pisete jer nema odustajanja ;) Radovi su vec u toku i upravo sada dok kucam ovo sam se setio da nisam zvekno ni jednu sliku, pa cu se potruditi da vec danas islikam i stavim ovde.
Semu po kojoj radim sam nasao na netu. Nije bas potpuna, pa gledam u jos par sema koje imam i sastavljam jednu da valja. Ovu sam izabrao jer je u .dwg formatu, pa mogu da izvlacim dimenzije i da docrtavam delove koji fale. To mi za sada nije problem.
Problem zbog kog sam i odlucio da otvorim temu su neki "standardi" po kojima se rade odredjene stvari.
Tacnije, zanima me kako da resim tockove. Ni na jednoj semi koju imam nije nacrtano koloki tockovi trebaju da budu i na kom mestu...
I zanima me kako da postavim servo za alieron. Ja sam zamislio da to uradim na neki malo drugaciji nacin nego sto se inace to radi. Hocu da izbegnem izbacivanje polugica i osovina izvan aviona, a da opet bude fungcionalno i da se moze sve to skidati. Kako sam to zamislio, objasnicu kad okacim i semu po kojoj radim, pa cu probati to da nacrtam. Nazive za delove aviona sam naucio citajuci forume, pa ako nesto nije tacno, ispravite me i ako neki deo ne znam kako se zove, ja cu da pitam :)
I da.. Dimenzije aviona: duzina 57cm i raspon krila 80cm. Nisam dao tacne mere jer su decimalne. Ovaj crtez je bio u incima, pa sam ja samo prebacio kolko inca tolko cm. To je nacrt za OGROMAN avion (<--) Vec vidim vas "profesionalce", koji ste vec uradili na desetine aviona, u ovom fazonu: :sljus
Nista, to bi bilo sve za sada, a slike i sema dolazi za koji minut.
GILE:
Dobro nam dosao a na postavljena pitanja odgovore ces dobijati tek posle slika.
misha:
Pozovi Mirceta, on zivi u Novom Sadu, a slucajno (a mozda i namerno) i ima u izradi jednog P-38
http://www.nsmodelers.rs/warbirds/p-38-lightning---ziroli-plans
NoX2:
Hvala na dobrodoslici :) Znam da sam rekao da ce slike biti jos juce, al iskrsla je neka zurka sinoc, a danas je bio lep dan i nisam hteo da ga provedem u kuci.
Pa da pocnemo sa slikama...
Ovo je jedno krilo pritisnuto sa peskom. Tu sam lepio furnir za ivicu, al nisam saceko da se lepak osusi do kraja, pa se na sledecim slikama vidi kako je odlepljen na jednom cosku, al bice to sanirano.
Inace, nisam pusac. :D To moj cale cadi kad ga pustim u radionicu :)
Ovde je u toku lepljenje jednog alierona. mislio sam da ce furnir otici ukrivo, al ispalo je zosta dobro.
Horizontalac.....
Desno krilo...
Sarka za alieron. e sad mogu da objasnim sta sam zamislio. Hocu da nadjem duzu osovimu za sarku, pa da je spojim sa jednim delom sarke. Onda ce okretanje osovine pomerati sarku, a drugi deo osovine ce ici do trupa de ce se nalaziti servo, A njega cu videti tako sto cu podici plastiku iznad krila. Taj deo jos nisam napravio zbog rockova. Dole kacim i semu, pa ce te mi valda pomoci da i tockove resim :) ;namig
Ovo su.. ne znam kako se zove mmmm Ne mogu da nastavim sa secenjem dok ne skontam kako ce tockovi stajati. Inace sam dosta precizno iseko. Lajsne u zlebove ulaze knap.
Na slici se vide rupe za osovine koje nisu dobre jer sam mislio bez sarki da radim. Mislio sam na alieronu da izbacim mesta kroz koja ce proci osovina, al sam odustao od toga. Probusicu nove, ako mi kazete da je ono sto sam zamislio moguce :) (work)
Ovo je manja sema. Nisam razvlacio veliku jer se nebi lepo videlo. A dole cu okaciti i direkt iz cad-a.
Ovde se vidi jedan deo koji sam ja izmislio :) :) Morao sam da nekako zakosim poslednji deo na krilima da bi dobio odgovarajuci ugao krila, pa sam to resio sa onim malim delicem od spera.
Ovde se mozda bolje vidi :)
Ovako bi krila trebala da stoje...
A ovo su lajsne (prednja i zadnja). To ce uskoro biti zalepljeno za krila. Posle sam skontao da alieron nisam trebao da secem dok ne zalepim lajsnu, al sad je gotovo. Valda cu uspeti lepo da zalepim i ovako.
Ovo je od prilike cela sema iz "keda". Tu fali jos onih 14 "ribova" koji su u drugom fajlu, al nisu sad tolko bitni jer je to uradjeno i zalepljeno :)
NoX2:
--- Quote from: misha on March 02, 2013, 06:22:53 PM ---Pozovi Mirceta, on zivi u Novom Sadu, a slucajno (a mozda i namerno) i ima u izradi jednog P-38
http://www.nsmodelers.rs/warbirds/p-38-lightning---ziroli-plans
--- End quote ---
Slucajno sam naleteo na taj link ranije i propratio sam tu sta se redilo, ali nisam znao da se to radi u Novom Sadu :) :)
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version