Kao što znate, za projekat Galeba G2 sam na CNC-u pravio alat za kabinu. Alat nije baš mali, dužine oko 600 mm, širine oko 150 i visine 130mm...
Kad sam krenuo da se raspitujem rečeno mi je da je najbolje da se alat napravi od medijapana. Iskreno, ja se ne razumem mnogo, ali računao sam da se ljudi koji se tima bave razumeju i znaju šta pričaju, pogotovo što je svima "u sitna creva" objašnjeno za šta će se alat koristiti.
O kvalitetu pripreme neću uopšte da trošim tastaturu, jer je ona deo 3D pripreme za model.
U prvoj firmi su mi dali neku cenu, koja mi je iskreno bila malo velika, tamo su mi i rekli da bi se trebao koristiti medijapan.
Sledeća ideja je bila da ipak alat pravim sam, jer bi mi Martin mogao spremiti tačna rebra oblika kabine, u razmaku na 20 mm, izmedju kojih bi bila ispuna od stirodura. Na taj način bi dobio prilično dobar oblik, ali bi imao dosta dorade u smislu staklene tkanine, gitovanja, šmirglanja...
Naposledku sam preko jednog svog prijatelje došao do firme gde mi je rečemo da će mi na CNC-u napraviti željeni alat.
Kad je priprema bila poslata, rečeno je da treba 8 sati rada na CNC-u + cena za medijapan...
I prva i ova druga firma rade takve stvari godinama tako da uopšte nisam razmišljao "u pravcu" da nešto neće biti kako treba.
Priprema je perfektna, materijal je onaj za koji mi je rečeno da treba da bude i teoretski trebalo je samo da se alat, kad se napravi, odnese na farbanje i poliranje...
Pre neki dan sam pokupio alat i prva stvar kad sam ga video, površina je bila kao somot, kao pliš, znači uopšte nije bila sjajna. Rečeno mi je da je to uvek tako i da se treba samo malo prebrusiti i posle farbanja možda malo izgitivati i potom finalno brušenje i poliranje...
Odneo ja "komad" Golubu i kad me je prekjuče zvao da dodjem, odmah mi je bilo jasno da nešto nije kako treba...
Vidi sad slike...
Kada sam video alat, pošto je Goša sad već drugi put naneo prajmer, mislim, nije mi bilo dobro...
Površina je blago rečeo katastofalna, gruba puna rupica i riseva (žljebova), oblik na nekim mestima nije luk (radijus) nego je stepenast, jednom rečju alat nije ni blizi onome čemu sam se nadao.
Kaže Golub da manje više sve to može da se "izvuče" i dotera, ali da sam ja sam pravio alat, onda bi znao zašto ima toliko dorade, gde usput garantovano ne bi bilo sve ovako loše odradjeno, ali posle tolike cene, tolikog čekanja da mi se alat napravi, da se na kraju još mora i TOLIKO MNOGO doradjivati!!!!
Na kraju mi je rečeno da je alat od medijapana uvek ovakav, što je poseban bezobrazluk, jer se znalo zašto mi alat treba i da mora biti besprekoran, pošto se na providnoj kabini svaka greškica vidi.
Da sam znao da će alat biti ovako loš, pa ne da ga ne bih pravio na CNC-u nego nema teorije...
I na kraju, moja pitanja su sledeća:
- da li je moguće da je trebalo 8 sati rada CNC-a da bi se napravio ovakav alat?
- da li je normalo da je površina ovako gruba?
- da li su ovakvi i ovoliki risovi na medijapanu normalni?
- zbog čega je površina toliko loša? Zbog glogala, brzine, posmaka glodala, brzine rotiranja glodala?
Kako rekoh, pošto nemam iskustva sa ovim stvarima, a već su počela ubedjivanja da alati ustvari uopšte nije loš, potrebno mi je mišljenje i drugih ljudi, jer znam da na Forumu postoje ljudi koji imaju CNC i koji su verovatno radili nekad na njemu sa medijapanom...
Konkretno interesuje me samo da li je medijapan uvek ovako "skrnav" kad se obradjuje i ako nije, zašto je površina na ovom mom alatu toliko loša?
Hvala unapred...
Pozdrav
Mirče