RAZNO > MATERIJALI / TEHNIKE OBRADE U MODELARSTVU
Izrada alata na CNC-u...
mirce:
Kao što znate, za projekat Galeba G2 sam na CNC-u pravio alat za kabinu. Alat nije baš mali, dužine oko 600 mm, širine oko 150 i visine 130mm...
Kad sam krenuo da se raspitujem rečeno mi je da je najbolje da se alat napravi od medijapana. Iskreno, ja se ne razumem mnogo, ali računao sam da se ljudi koji se tima bave razumeju i znaju šta pričaju, pogotovo što je svima "u sitna creva" objašnjeno za šta će se alat koristiti.
O kvalitetu pripreme neću uopšte da trošim tastaturu, jer je ona deo 3D pripreme za model.
U prvoj firmi su mi dali neku cenu, koja mi je iskreno bila malo velika, tamo su mi i rekli da bi se trebao koristiti medijapan.
Sledeća ideja je bila da ipak alat pravim sam, jer bi mi Martin mogao spremiti tačna rebra oblika kabine, u razmaku na 20 mm, izmedju kojih bi bila ispuna od stirodura. Na taj način bi dobio prilično dobar oblik, ali bi imao dosta dorade u smislu staklene tkanine, gitovanja, šmirglanja...
Naposledku sam preko jednog svog prijatelje došao do firme gde mi je rečemo da će mi na CNC-u napraviti željeni alat.
Kad je priprema bila poslata, rečeno je da treba 8 sati rada na CNC-u + cena za medijapan...
I prva i ova druga firma rade takve stvari godinama tako da uopšte nisam razmišljao "u pravcu" da nešto neće biti kako treba.
Priprema je perfektna, materijal je onaj za koji mi je rečeno da treba da bude i teoretski trebalo je samo da se alat, kad se napravi, odnese na farbanje i poliranje...
Pre neki dan sam pokupio alat i prva stvar kad sam ga video, površina je bila kao somot, kao pliš, znači uopšte nije bila sjajna. Rečeno mi je da je to uvek tako i da se treba samo malo prebrusiti i posle farbanja možda malo izgitivati i potom finalno brušenje i poliranje...
Odneo ja "komad" Golubu i kad me je prekjuče zvao da dodjem, odmah mi je bilo jasno da nešto nije kako treba...
Vidi sad slike...
Kada sam video alat, pošto je Goša sad već drugi put naneo prajmer, mislim, nije mi bilo dobro... :sljus :sljus :sljus :sljus :sljus :sljus
Površina je blago rečeo katastofalna, gruba puna rupica i riseva (žljebova), oblik na nekim mestima nije luk (radijus) nego je stepenast, jednom rečju alat nije ni blizi onome čemu sam se nadao.
Kaže Golub da manje više sve to može da se "izvuče" i dotera, ali da sam ja sam pravio alat, onda bi znao zašto ima toliko dorade, gde usput garantovano ne bi bilo sve ovako loše odradjeno, ali posle tolike cene, tolikog čekanja da mi se alat napravi, da se na kraju još mora i TOLIKO MNOGO doradjivati!!!!
Na kraju mi je rečeno da je alat od medijapana uvek ovakav, što je poseban bezobrazluk, jer se znalo zašto mi alat treba i da mora biti besprekoran, pošto se na providnoj kabini svaka greškica vidi.
Da sam znao da će alat biti ovako loš, pa ne da ga ne bih pravio na CNC-u nego nema teorije...
I na kraju, moja pitanja su sledeća:
- da li je moguće da je trebalo 8 sati rada CNC-a da bi se napravio ovakav alat?
- da li je normalo da je površina ovako gruba?
- da li su ovakvi i ovoliki risovi na medijapanu normalni?
- zbog čega je površina toliko loša? Zbog glogala, brzine, posmaka glodala, brzine rotiranja glodala?
Kako rekoh, pošto nemam iskustva sa ovim stvarima, a već su počela ubedjivanja da alati ustvari uopšte nije loš, potrebno mi je mišljenje i drugih ljudi, jer znam da na Forumu postoje ljudi koji imaju CNC i koji su verovatno radili nekad na njemu sa medijapanom...
Konkretno interesuje me samo da li je medijapan uvek ovako "skrnav" kad se obradjuje i ako nije, zašto je površina na ovom mom alatu toliko loša?
Hvala unapred...
Pozdrav
Mirče
Vaci:
1. Moguce je da treba 8 sati za taj kalup. Ali 8 sati rada na aluminijumu recimo, i koristeci slabiju masinu, i nemati bas bas dobra glodala. Ali posle 8 sati bi opet ispalo perfektno. Sa dobrom profesionalnom masinom moze i za pola sata, da ne govorim da se radi o medijapanu koji je kao sir mekan...
2. Ne, nije normalno da povrsina bude tako gruba. To samo govori o nestrucnosti coveka koji je radio. Masina ne moze da napravi te gluposti ako je normalna (malo je nerovatno da je masina TOLIKO losa, prakticno nemoguce). Ako ne poznaje materijal, masinu, i nema iskustva, operater je jedini faktor uzasa koji moze to da napravi.
3. Takvi risevi nisu normalni, i odgovor je povezan sa stavkom 2. Postoje i posebna glodala za medijapan, kao i za celik, grafit, kompozitne materijale, plastiku, pa i razne vrste plastike imaju specijalizovana glodala... Ajde da sad ne cepidlacimo, moze to sa skoro svim glodalima da se odradi, ali opet operater treba da zna sa kojim korakom-posmakom-brsinom-glodalom da uradi. Jos ako dodamo na to da reeetko ko ima masinu za ostrenje glodala, a glodala su skupa, a ljudi idu logikom "medijapan je mekan ne mora ostro glodalo", onda na kraju dobijes takvo sranj... Medijapan jeste mekan, ali ima vlaknastu strukturu i lako se raspada, pa ga tupo glodalo gnjavi i cupa. Stavi ostro glodalo i milina jedna... kao kroz sir a sve je cisto i ravno.
4. Opet sam pozurio. Odgovor je u stavki 3. Razumno je u zavrsnici koristiti radijusno glodalo, koje lako pravi glatku povrsinu. Pa sve i da povrsina nije bila glatka i imala malo cupkavih dlacica, posle 2 minuta smirglanja bi bila kao staklo. Ovo je cista aljkavost, i da sam ja na tvom mestu jeb... bi im sve po spisku, vratio to nazad i zahtevao da mi urade ponovo i ljucki. Ako hoce i 3 dana da rade, ali ljucki da bude.
I jos nesto, to sto njima treba 8 radnih sati je njihov problem, neko to radi za 1 sat. Ako hoce vise para neka nabave bolju masinu ili neka spuste cenu radnog sata (mada ne znam koliko su ti naplatili, ali svejedno).
tibeteagle:
Moje iskustvo.
Da, realno je 8 sati rada i ne računa se sam rad mašine (obično) već ceo proces od pretvaranja 3D crteža u putanju glodala sa CAM softverom, pa sve do finiš putanje glodala, koji ide jako sporo. Međutim, bez obzira što je mašinska obrada uspela, nije realno da vam je ovako urađeno predao "majstor" a da zna da nije dobro. Nijeni trebalo ni preuzeti dok ne bude kako treba. :-\
Medijapan jeste ovakav i ne može se dobiti bolji kvalitet površine i ne zavisi od oštrine glodala i tačnosti mašine. Medijapan namenjen za industriju nameštaja nije homogen po preseko i samo je površina tvrda. Nastanak risova je takođe posledica nehomogenosti, jer se u procesu proizvodnje ne zgušnjava materijal na stredini već samo na površini. Gde je mekan materijal tamo se saviju vlakna, i onako retka i kratka izdrobljena skoro bez vezivnog lepka, od sile glodala i ne može da se dobije ono što na gušćim delovima. Da je kalup pravljen od mekane balze, rezultat bi bio isti. Za postizanje dobre površine potreban je tvrdi materijal kao bukva, hrast, lipa i mnogi drugi plastični materijalo, koji su najhomogeniji i namenjeni su za modeliranje glodalom, a retka je stvar kod nas. Dakle, da je pravljeno recimo od lamela tvrdog špera bukve, kojeg isto ima na raspolaganj i cena je ista po m3, bilo bi mnogo bolje.
Ovaj delimično uspeli rad se može doterati do lepog finiša površine sa šmirglanjem i pregitovanjem u više ciklusa, a koji postupak vam nije stran. Naravno i ne ostaje sada već ništa drugo. Medjapan pre špric kita preba dobro natopiti sa lakom i više slojeva, da se napune pore i da se stabilizuju vlakna, kao kod balze.
Brzo bi ste sami došli do forme ručnim šmirglanjem od unapred izrezanih i sleplneih lamela špera od oko 10mm na 2D CNC glodalu iz martinovih preseka. Ne sa ispunom međusobnih kanala već sa skidanjem izbočina sa običnim turpijanjem i šmirglanjem. Dakle bez stirodura i stakla. Znajući vaše stolarsko-modelarske kvalitete, ne bi van trebalo 8 sati.
;namig
sova:
Nemam cnc niti radim sa njom ali ako se secate mog projekta pravljenja alata za trup helikoptera auguste 109 dosta sam se raspitivao za cnc verijantu izrade kalupa i obilazio razne firme i na kraju sam otisao kod naseg druga modelara i video kako izgleda prava masina za cnc i kako ona radi!
i naravno dobio odgovor kolika je cena izrade jednog kalupa velicine 70x15x15 cm (dimenzije sam stavio priblizno jer se ne secam tacno sad dimenzija auguste) za mene je to bilo skupo i odustao sam od projekta.
cenim Tibeteaglevo objasnjenje o strukturi materijala al delovi koje sam ja video koji su seceni na cnc masini od medijapana su izgledali skoro savrseno kad se skine prasina eventuano da se 5 min potrosi na smirglanje 1200 smirglom da izgleda savrseno!
ovo sto si ti Mirce dobio meni izgleda da su nozevi na cnc radili 1000 sati i nikad nisu menjani niti ostreni!vrati ti to njima tako ofarbano i da ti naprave drugi alat ili neka vrate pare!!
i da traje to do 8 sati jer masina mislim da mi je rekao ima mm hod u svim osama pa od debljine kalupa zavisi i duzuna rada u satima!?
misha:
Dobra stvar u ovoj nevolji je sto je materijal (medijapan) njihov, tako da ne mogu da ti kazu da si doneo los kvalitet materijala
i da je to uzrok. Pre nekoliko godina na nekom sajmu sam gledao uorke alata od medijapana i bili su glatki ko bebina guza.
E sad, da li su takvi bilo posle xy sati smirglanja i doterivanja, to ne bih mogao da tvrdim.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version