RAZNO > MATERIJALI / TEHNIKE OBRADE U MODELARSTVU

CNC sekač penastih materijala

(1/5) > >>

Johann:
Predstaviću moj CNC sekač penastih materijala koji sam napravio ručno (uz pomoć štapa i kanapa).
Cela priča vezana za cnc počela je na idejnom nivou još davno, ali su se tek u poslednje dve godine
stekli neki uslovi da bih sve ovo realizovao.

Prvobitno sam razmišljao o cnc glodalici i gledajući kako je, sada već poznati modelar Ultralajt (SLO)
napravio svoju cnc mašinu, krenuo sam tim putem ali ne dodjoh na isti cilj.
Odlučio sam ipak da mi je trenutno u modelarstvu mnogo potrebniji foam cutter nego glodalica.
I vreme mi je već bilo da malo napredujem od ručnog sečenja sa običnim ramom sa žicom...
Neke stvari sam potpuno kopirao od Ultralajt-a( X klizači: skejt lageri+alu kutija),
a neke od drugih varijanti cnc koje se mogu videti u ogromnom broju home made različitih izvedbi.
Veliku pomoć mi je pružio i član ovog foruma Tibeteagle, kako savetima tako i izradom pojedinih delova,
te mu se ovom prilikom zahvaljujem 3aa

Sve je naravno prvo isprojektovano i nacrtano u AutoCAD-u.

...

Johann:
Mašina ima 4 nezavisne ose tako da se može potpuno odvojeno upravljati sa levom i desnom polovinom,
što je u principu bitno za sečenje suženih krila ali i drugih oblika.
Glavno sečivo je naravno vruća žica (koristim najtanje žice od gitare, ali i tanje cekas žice).

Cela konstrukcija je napravljena od aluminijumskih profila(kutije 30x30mm i cevi fi20) i alu limova 2mm.
Svi radovi na sečenju, bušenju, turpijanju,itd. su vršeni u mojoj sobi (nesto malo i u podrumu) tako da je bilo sačuvaj Bože...

Ovo je sav alat koji sam koristio tokom izrade.
Najosnovnije  što ima svako: bonsek, testerica, turpija, bušilica,itd...

Sve alu cevi i profile sam sekao bonsekom pomoću ručno pravljenog držača pravca (neka vrsta gera).

Za sečenje limova sam koristio zlatarske testerice( mislim da je pisalo swiss made), milina je raditi
sa takvim testericama, kada se samo setim koliko me namuči onaj otpad od testerica što sam kupovao
po buvljacima i knjizarama...

Bušilica je Iskra VS106(made in Yugoslavia) :)

...

Johann:
Mehanički deo

X kolica se kotrljaju na kugličnim ležajevima koji se koriste za skejt ili za rolere.
Koristio sam kvalitetne češke Bauer ležajeve Abec1 608zz.

Step motor koji pogoni X osu je montiran na lim preko gumenih podloški i preko navojne šipke
horizontalno se pokreću X kolica.

Po vertikali ili po Y osi prvobitno sam zamislio jedno rešenje koje  se pokazalo problematično jer
nisam sagledao celu sliku...
Zato sam se odlučio da iskoristim već postojeće rešenje koje su koristili francuski
modelari konstruktori, ali sam modifikovao i prilagodio za moju mašinu a to je Y klizač koji se
kotrlja vertikalno po Y cevima.

Cevi za Y osu

Y klizač izgleda vrlo čudno ali funkcioniše bez problema. Na njega je zakačena žica
za sečenje, koja je razapeta izmedju dve polovine mašine.

Kako se pravio Y klizač

...

Johann:
Hvala TE.
Nije kraj prezentovanju ima još  :big smile

Mehanički deo - drugi deo

Step motor za Y osu je montiran u jedan "kavez" koji je učvršćen za donji L profil.

X i Y klizači:

Korisni hod mašine po X osi je 65cm, a po Y osi je 40cm.
Za sve četiri ose korišćena je klasična milimetarska navojna šipka M8 ali ne obična već prohromska.

Spajanje step motora sa navojnom šipkom sam izveo najprostije moguće, koristeći
armirano crevo i kvalitetne Tork šelne (turski proizvodjač).

Imao sam i opciju da koristim i druge spojnice kao sto su "helix beam" spojnica i precizna
plastična spojnica, medjutim ispostavilo se da neko odstupanje koje postoji
jedino crevo moze da proguta i istrpi, tako da se odlučih za crevo...
To odstupanje je vezano za tzv. "parallel misalignment" - bočno pomerene ose
navojne šipke i osovine motora koje se javilo na jednoj osi (ostale tri ose su bile OK).

Posebni delovi koje sam koristio su izradjeni od polietilen plastike.
Njih je fenomenalno izradio na strugu i glodalici Tibeteagle.
U pitanju su matice,kućišta za ležaj, fiksatori za krajeve cevi,
i spojnica koju nažalost ne ugradih.

Sledi elektro deo i softver...stay tuned...

saxpg:
 (res)  Hvala ti na ovakvom predstavljanju onoga sto si uradio. Na netu se moze naci ovih stvari, ali ti ovo bas detaljno uslikao i prikazao. Svaka cast!

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version