RAZNO > MATERIJALI / TEHNIKE OBRADE U MODELARSTVU
CNC sekač penastih materijala
mtesa:
Jako lijepo, precizno.
Steta sto mi nisi komsija....:))
mikula:
Bravo.
Pre nego predješ na elektro deo, prikaži molim i način zatezanja žice.
Pravim i ja mašinu sličnih gabarita. Planiram da dužina žice bude do 1200mm.
Ram za zatezanje je verujem najbolje rešenje, utoliko što se sila zatezanja žice zatvara kroz sam ram.
Zbog ograničenog prostora u radionici morao sam ili da smanjim korisne dimenzije mašine, ili da odustanem
od rama i rešim zatezanje na drugi način. Dobra ideja mogla bi da mi uštedi truda i vremena.
Upravo pokušavam nešto sa oprugom (koja sakuplja kanap za startovanje) od benzinske kosačice...
Sa opaskom o kvalitetu testerica se slažem 102%. Da li si negde kod nas našao kvalitetne testerice u prodaji?
Vaci:
--- Quote from: mikula on June 17, 2013, 09:17:57 AM ---Bravo.
Ram za zatezanje je verujem najbolje rešenje, utoliko što se sila zatezanja žice zatvara kroz sam ram.
Zbog ograničenog prostora u radionici morao sam ili da smanjim korisne dimenzije mašine, ili da odustanem
od rama i rešim zatezanje na drugi način. Dobra ideja mogla bi da mi uštedi truda i vremena.
Upravo pokušavam nešto sa oprugom (koja sakuplja kanap za startovanje) od benzinske kosačice...
Sa opaskom o kvalitetu testerica se slažem 102%. Da li si negde kod nas našao kvalitetne testerice u prodaji?
--- End quote ---
Ja koristim bezkontaktno rezanje, i savetujem to i drugima. To eliminise potrebu za velikim natezanjem zice i mnogo olaksava zivot masini.
GILE:
Svaka cast, iznenadjen sam sa koliko malo alta moze da nikne ovakva masina (res) (res)
U ime foruma zahvaljujem se za ovako lep post
Johann:
--- Quote from: mikula on June 17, 2013, 09:17:57 AM ---Bravo.
--- End quote ---
Mikula potpuno si u pravu za ram, treba napraviti mašinu koja nosi ceo ram, jer onda ram trpi naprezanje.
Pogledaj kako je Tibeteagle napravio mašinu i drži se toga jer tu nema greške.
Moja mašina nije tako uradjena i to je možda glavni konstruktivni propust, ali ja sam
toga bio svestan i pre početka gradnje a sve zarad jednostavnije izrade.
Mada uvek imam mogućnost da nadogradim mašinu i ugradim taj nosač rama,
ali to će biti verovatno zanimacija za sledeću sezonu.
Kod mene je žica razapeta izmedju Y klizača preko natezne opruge i ništa više, ali ne koristim toliki raspon kao kod tebe.
Nemam trenutno sliku ali izgleda otprilike ovako
Ne zatežem žicu previše jer se trudim da kombinacijom brzine kretanja i temperature žicu teram kroz materijal
skoro bez kontakta, baš kako Vaci reče.
U tvom slučaju raspon je prilično veliki , javlja se i ugib pa treba jače zatezati.
Što se tiče prostora ista priča i kod mene, tragično je to da konstruišem mašinu na osnovu prostora u sobi ili
na terasi gde ću je najverovatnije trajno instalirati...
Ali to je "prilagodjavanje situaciji na terenu".
--- Quote ---Sa opaskom o kvalitetu testerica se slažem 102%. Da li si negde kod nas našao kvalitetne testerice u prodaji?
--- End quote ---
Testerice su kupljene u BG u jednoj firmi koja uvozi juvelirske alate i mašine iz Italije.
Ne prodaju na komad već celo pakovanje od 144 komada (12 paketića sa 12 komada).
Pogledaj na sajtu italijanske firme.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version