Izvinjavam se što kasno odgovaram - nisam video post.
Dakle, Jastreb je gotov! Nisam slikao postepene faze gradnje. Biće slika sa letenja.
Kad smo već tu hteo bih da skrnem pažnju na neke detalje i iskustva iz gradnje svima onima koji su se javili da ne bih svima pojedinačno odgovarao:
1. Izdrada rebara - ja sam na svim rebrima centroplana izbušio rupe i time dobrano olakšao krilo. Nisam to radio na rebrima uški ali se može i to ukoliko neko ima alat za tako nešto (pristojna stubna bušilica npr). Da naglasim da sam poštovao debljinu balze i špera date u planu. Potrudite se samo da rupa, koja se nalazi između napadne ivice krila i ramenjača bude kod svih rebara na istom mestu i iste širine jer se tuda provlači kabl za servo. Usput, kad se jednom provuče kabl, popriličan je problem u slučaju neke intervencije.
2 . Plankiranje - kompletan plank sam uradio sa 1mm balzom a ne sa 1,5mm kako stoji u planu i time još više olakšao krilo. Treba samo odabrati dobru balzu.
3. Dodatno ukrućenje krila - odrađeno je sa spajanjem ramenjača 1mm balzom i vertikalno postavljenim godovima. To je urađeno i na napadnoj i na izlaznoj strani i centroplana i uški.
4. Na izlaznoj strani između gornjeg i donjeg planka ubacio sam ojačanje podužno širine 10 mm od balze 1 mm tako da sam na izlaznoj strani dobio čvrstinu koju bih dobio ja je plank 1,5mm. Onako, bez ojačanja je izgledalo malo slabašno.
5. Dodatno ukrućenje uški - ja nisam, a trebalo je, na uškama ugraditi ramenjače kojih u planu nema. Kakve takve, biće bolje nego ovako bez njih.
6. Montaža repa - onako kako je u planu je nedovoljno. Mora se na napadnom delu izvršiti dodatno ukrućenje ili jednostavno kompletan rep zalepiti za trup (rešenje koje je dao naš član Guga).
7. Dodatno ojačanje trupa I - trup obavezno u donjem delu ojačati balzom od 3 a ne od 2 mm kako je u planu. Mislim da nije potrebno dodatno pojašnjenje
Dodatno ojačanje trupa II - Gornji deo trupa, od repa do ''kabine'' zatvoriti sa poprečno postavljenim godovima u odnosu na uzdužnu osu trupa radi torzionog ukurućenja.
8. Konstrukcija repa - po planu radi se sa letvicama balze 4mm. Za vertikalac je to, manje-više u redu ali za horizontalac je to prilično slabo. Oscilacije na krajevima horizontalca su poprilične ...
9. Deblljina balze za detalje - eleroni su predviđeni od balze 8mm! 6 mm je sasvim dovoljno. Slična stvar je i sa horizontalnim kormilom.
Ima tu još detalja koje treba, po mom vrlo skromnom modelarskom znanju, izmeniti. Trup, npr. je komotno mogao biti duži ako je cilj jedrilica za termiku. Sa ovim trupom i konstrukcijom krila je negde između ... Videćemo kad poleti.
Svi oni koji se usude da krenu u gradnju, neka se ne ustručavaju da bilo koji detalj koji im se učini sumnjiv. Plan je skinut sa net-a i nije 100% precizan.
Pozdrav.