Author Topic: Problem oko pregrevanja ESC-a  (Read 5809 times)

Offline Ljuba kv

• Pocetnik
  • *
Problem oko pregrevanja ESC-a
« on: August 24, 2013, 04:09:26 PM »
  Pre od prilike mesec i po dana imao sam pad sa Easy Glider Pro. Model je u letu izgubio kontrolu i sam upao u kovit, nije reagovao na komande i pri velikoj brzini se zabio u zemlju. U pocetku sam mislio da je problem bila antena na prijemniku koja je pukla u letu, ali jos jednom posle toga dok sam proveravao komande na zemlji sa novim prijemnikom, desio se isti problem, servoi su poludeli i nisu reagovali na komandu, ESC se pregrejao i zakljucili smo da je problem bio do jednog servoa. Njega sam zamenio ali i dalje se ESC pregrejavao. Kasnije sam zamenio sve servoe ali i dalje mi se cini da nije normalno da se ESC toliko greje. Motor nema veze sa tim jer i kad ga iskljucim na prijemniku, desava se isti problem. Da li neko zna kako ovo mogu da resim?  mmmm
U pitanju je ovaj ESC  http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__13429__HobbyKing_30A_BlueSeries_Brushless_Speed_Controller.html?strSearch=hobbyking%2030
Pre su bili Turnigy MG90S servoi, a sada je takav za dubinu a ostali su HXT 900.
« Last Edit: August 24, 2013, 05:46:32 PM by Ljuba kv »

Offline nedbojsa

• Sr. Member
Re: Problem oko pregrevanja ESC-a
« Reply #1 on: August 24, 2013, 08:02:10 PM »
Bitan podatak je i koji motor koristiš?

Antiprotivna teoraija letenja: "Postoje neke preporuke i pravila o tome kako leteti; 1-Kako treba leteti i 2-Kako ne treba leteti znači, ako letim po pravilu 2, i to odlično, znači "letim antiprotivno" ili ti protivprotivnog, zapravo "kontra odnaopačke"."

Offline zajko

• Hero Member
    • www.shop.malaivanca.com
« Reply #2 on: August 24, 2013, 08:28:16 PM »
Bitan je i motor, sta vuce i koliko mu treba, ali mozda bi mogao da probas da zamenis i ESC, za neki malo veci , jaci i skuplji... sa kinezima obicno treba ici bar +20% (zabroje se) ()-()
RC Hobby Park, Mala Ivanča, Belgrade, SRB
Executive warehouse keeper, senior

Offline disljenko

• Full Member
« Reply #3 on: August 24, 2013, 08:36:37 PM »
Cekaj hoces da kazes i da kad motor ne radi, ECS se mnogo greje?(posto si napisao i kad ga iskljucis sa prijemnika)

Offline Ljuba kv

• Pocetnik
  • *
« Reply #4 on: August 24, 2013, 09:40:05 PM »
Bitan podatak je i koji motor koristiš?

Ne znam tacno koji je motor jer na njemu nista ne pise. :sljus Evo slike pa ga mozda neko prepozna.

Cekaj hoces da kazes i da kad motor ne radi, ECS se mnogo greje?(posto si napisao i kad ga iskljucis sa prijemnika)

Da, kad motor ne radi a rade servoi ESC se dosta greje, a kad radi samo motor sve je normalno. mmmm
« Last Edit: August 24, 2013, 09:50:51 PM by Ljuba kv »

Offline disljenko

• Full Member
« Reply #5 on: August 24, 2013, 10:23:14 PM »
To je malo cudno onda, ajde proveri jednu stvar. Uzmi unimer i izmeri kolika je voltaza na onom kablu koji ulazi u prijemnik iz ESC-a.(Koju bateriju koristis, tj. sa koliko S). Meni se jednom desilo da sam kupio ESC na kome je UBEC bio pokvaren, znaci nov sa HK-a je kupljen i na tom kablicu koji ide u prijemnik sam izmerio 12.6v,nije spustio na 5v. Dobro da mi prijemnik nije sprzio. I meni su kao tebi servoi poludeli. Pa sam morao da kupim UBEC i da povezem da prijemnik ide preko njega.

Kad to proveris uzmi odkaci motor sa ESC-a ako imas one konektore, tj. ako nisi ih direktno lemio, cisto da budes siguran da nije do motora. Mada ne bi rekao, mirise mi da je UBEC na ESC-u riknuo.

Offline Ljuba kv

• Pocetnik
  • *
« Reply #6 on: August 24, 2013, 10:52:07 PM »
Evo upravo sam izmerio i voltaza je tacno 5V na tom kablicu, a baterija je 3s. I kada otkacim motor desava se isti problem. mmmm

Offline disljenko

• Full Member
« Reply #7 on: August 24, 2013, 11:11:49 PM »
Pa ne preostaje ti nista drugo nego da ukljucujes jedan po jedan servo pa da vidis sta se desava. (nemas mnogo, samo 4). Pa ako je pojedinacno ok, probaj 2 po 2. Mozda te neki od servoa zeza, mada kazes da si ih zemenio. Proveri ovo pa nam javi !!!

Offline Ljuba kv

• Pocetnik
  • *
« Reply #8 on: August 24, 2013, 11:42:31 PM »
Sve te kombinacije sam isprobao, ali se i dalje ESC pregrevao samo sporije, pa sam zbog toga i kupio nove servoe ali i dalje je isto. mmmm
Ne zagreje se on odmah cim prikljucim bateriju, prvih 30ak sekundi radi skroz normalno, pa onda krene brzo da se greje, i dodje do neke temperature na granici da moze da se drzi rukom.

Offline magic

• Hero Member
« Reply #9 on: August 24, 2013, 11:44:53 PM »
Neispravan ESC, nemam drugo objasnjenje.

poz
Veljko

Offline Ljuba kv

• Pocetnik
  • *
« Reply #10 on: August 25, 2013, 10:38:38 AM »
U redu, hvala na pomoci! Koji ESC mi preporucujete da kupim?

Offline zajko

• Hero Member
    • www.shop.malaivanca.com
« Reply #11 on: August 25, 2013, 10:48:29 AM »
Odgovarajuci... malo jaci (+20%) .. malo kvalitetniji i malo skuplji .... sa jacim BEC-om, zavisi koliko ti je stalo do letenja a koliko do zezanja  ()-()
RC Hobby Park, Mala Ivanča, Belgrade, SRB
Executive warehouse keeper, senior

Offline nebeski

• Full Member
« Reply #12 on: August 25, 2013, 11:37:02 AM »
Kada si iskljucivao motor preko prijemnika kako si napisao da li to znaci da si samo gas stavio na nulu ili si prijemnik i servoe napajao iz necega drugog a ne UBEC-om iz ovog esc-a?
Najverovatnije ti se greje zbog UBEC-a koji je napravljen linearnim regulatorom i posto obara sa ~12V (3s) na 5V na njemu je velika disipacija a hladjenje je verovatno neodgovarajuce.

Probaj za test ako imas poseban UBEC ili bateriju da njime napajas prijemnik i servoe a ESC koristis samo za pogon motora, u tom slucaju crvenu zicu sa ESC konektora treba da otkacis.
Ako ti se ESC ne bude grejao velika je sansa da je problem bio samo u UBEC-u a da je ostatak ESC-a ispravan.
Citao sam za nekeTurnigy esc-ove da su imali slicne probleme i da je preporucivano koristenje posebnih UBEC-a.

Offline Ljuba kv

• Pocetnik
  • *
« Reply #13 on: August 25, 2013, 05:05:21 PM »
Kablic od ESC-a sam otkacio iz kanala 3 i ubacio u "BAT" prikljucak na prijemniku(Turnigy 9x).

Probacu i to sa UBEC-om ali ga sad nemam. Ako tako uspe, koristicu ga za neki drugi model, a za ovaj cu da porucim najverovatnije neki  ESC od 40A. Koji mi od ovih preporucujete?  mmmm

http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__9482__Mystery_40A_Brushless_Speed_Controller_Blue_Series_.html
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__2165__TURNIGY_Plush_40amp_Speed_Controller.html
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__11430__HobbyKing_40A_BlueSeries_Brushless_Speed_Controller.html
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__18966__Hobby_King_40A_ESC_4A_UBEC.html

Offline soprano

• Full Member
  • Pravim,pravim pa rasturam.....:)))))
« Reply #14 on: August 25, 2013, 10:15:32 PM »
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__9482__Mystery_40A_Brushless_Speed_Controller_Blue_Series_.html

Ja sam ovaj koristio samo 30A i jako se dobro pokazao barem kod mene. Ja ovo preporucujem.
Ja neznam cemu ovo sluzi,a pritom i ne radi.....:)