Thunderbolta sam zadnji put leteo u oktobru mesecu i potom ga nisam vise vadio iz prikolice. Pre neki dan resih da malo proverim baterije i dok sam to radio gledam ga...
Gleda i on mene...
Pade mi na pamet "suluda" ideja da mu napravim, po povrsini krila i trupa, nitne kao sto su bile na pravim avionima.... Ovo me vec dugo "kopka" ali, nisam imao "petlje" da to radim... Stavljanje nitni je ogroman posao i svaka greska se vidi a, sad kad je sve gotovo, veoma lako moze da se model "upropasti" ako se ovo ne napravi kako treba...
Gledajuci na Top Gun-u modele svi imaju nitne i ostale neophodne detalje da bi bili kao originali.
Modeli koji su od epoxy-a ove stvari imaju vec odlivene a, na modelima koji su pravljeni kao moj Thunderbolt, od drveta, pa, finisirani epoxy smolom i staklenom tkaninom, ovi detalji se moraju naknadno dodavati.
Na RC Universu ima na mnogo mesta kako se to radi.
Takodje, fantastican sajt za ljubitelje skala modela je
www.scalebuilders.com gde ima neverovatnih "caka"...
Modelari veoma cene kad se ulaze ovoliki napor, da se napravi ovakav finish jer, ti detalji i doterivanje airbrush-om predstavljaju prava mala "umetnicka dela"...
Nitne se prave sa metalnom cevcicom koja se stavi u lemilicu. Na odredjenoj temperaturi kad se lemilica sa cevcicom, prisloni na povrsinu modela ona se prosto utisne u epoxy i staklenu tkaninu.
Pricajuci o ovome pre neki dan sa mojim drugarom Saletom (Saler) kaze on: "Ajde da probamo"... Odmah sam znao sta ce biti, jer ako experiment uspe, ja se necu "smiriti" i nitne mi ne ginu....
Tako je i bilo, probali smo na parcetu balze sa staklenom tkaninom i kruzic je bio besprekoran... Dalje vec znate sta sledi....
Otisao sam u garazu, otvorio prikolicu, izvadio krilo od Thunderbolta i evo vec treci dan "udaram" nitne...
Nitne sam poceo da stavljam prvo sa donje strane krila, da vidim kako ce mi ici i da ako nesto "zeznem" bas ne upada mnogo "u oci".
Prvo sam nasao semu kako su nitne bile postavljene na pravom Thunderboltu...
Rad sam poceo na flapsovima (odozdo).
Da bi nitne bile u liniji od samolepljive folije sam isekao 3 mm trake koje su trebale da mi budu linije vodilje.
No, ubrzo sam uvideo da to tako nece ici jer, lemilicu koja je dugacka, moras na nesto osloniji inace nitne "krivudaju", koliko god da pazis... Dovoljno je samo jedna da pobegne i vec se vidi da nije pravo. Takodje je veoma vazno da i razmak izmedju svake bude apsolutno isti...
Potom sam uzeo lenjir ali, da bi sve bilo pravo, u liniji, cevcicu (lemilicu) moras prisloniti, plasticni lenjir se vremenom poceo topiti i na mestima gde sam stavljao cevcicu i dobio sam blaga ulegnuca na svakih 6-7 mm. No, sad je ovo bilo super jer je cevcica tacno lezala gde treba i posao je mnogo brze isao. Jedino, sam bio svestan da ovo nije resenje jer ce lenjir sve vise i vise da se deformise...
Zato sam mozgao sta bi moglo da zameni lenjir i smislio sam da je list od testere za drvo prava stvar...
Trk u radionicu, imao sam adekvatan list gde su vrhovi zuba na istom rastojanju otprilike na svakih 5 mm. List (testeru) sam oblepio krep trakom da ne grebem krilo i sad je ovo bio savrsen sablon.
Ipak mukama nije kraj, lemilica kojom sam radio nema regulaciju temperature pa, u pocetku nitne budu besprekorne a, kako se temperastura povecava povrsina, gde se utiskuje, blago se topi.
Resenje: nova lemilica sa regulacijom temperature...
E sad, sa novom lemilicom i "sablonom" za razmake "posao je pesma"...
Jedino ce mi trebati dani i dani rada da sve ovo privedem kraju... Mislim da samo na donjem delu desne polovine krila ima sigurno 1200 nitni... Joj, gde je sve ostalo...
Rad je veoma "pipav", trazi mnogo vremena i naravno ne prasta greske jer kad nesto lose utisnes nema povratka....
Gledajuci povrsinu krila sa nitnama, koju sam do sada uradio, vise sam nego zadovoljan.
Kad ovo zavrsim onda dolazi blago smirglanje pa, doterivanje detalja airbrushom...
Za sada sam samo na flapsovima i eleronima probao kako ce konacno izgledati model, smirglajuci blago povrsinu... Prezadovoljan sam...
Po meni, ovakvi modeli moraju da imaju tu "patinu" i takvu vrstu "zavrsne obrade" jer i pravi su bili "sirovi", masni, matirani... Jednom recju Warbird-i...
Pozdrav
Mirce